Hlavní obsah

Mexiko udělilo azyl rodině bývalého peruánského prezidenta Castilla

Foto: Profimedia.cz

Pedro Castillo, bývalý prezident Peru.

Reklama

Při protestech, které vypukly tento měsíc proti sesazení Castilla a jmenování nové prezidentky Diny Boluarteové, zemřelo už v Peru 26 lidí.

Článek

Mexiko udělilo azyl rodině bývalého peruánského prezidenta Pedra Castilla, která se nyní nachází na mexickém velvyslanectví v Limě.

Uvedl to dnes šéf mexické diplomacie Marcelo Ebrard, který již dříve informoval o tom, že žádost o azyl podal i samotný Castillo. Mexiko nyní jedná o bezpečném odchodu jeho blízkých ze země, napsala agentura Reuters. Při protestech, které vypukly tento měsíc proti sesazení Castilla a jmenování nové prezidentky Diny Boluarteové, zemřelo už v Peru 26 lidí.

V neděli prezidentka Boluarteová prohlásila, že Mexiko udělilo azyl manželce a dětem bývalého prezidenta. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzápětí řekl, že Castillovi blízcí mají v Mexiku „otevřené dveře“, samotné udělení azylu v Mexiku však nepotvrdil. To udělal až dnes ministr zahraničí Ebrard.

„Poskytli jsme jim azyl, protože se nachází na mexickém velvyslanectví v Limě,“ řekl Ebrard, podle kterého Mexiko nyní jedná s peruánskými úřady o možnosti, aby Castillovi blízcí mohli vycestovat do Mexika, pokud to budou chtít.

O útočiště v Mexiku požádal i samotný Castillo. Ten je ale ve vazbě kvůli obvinění ze spiknutí a vzpoury. Toho se měl dopustit, když se na začátku prosince pokusil rozpustit parlament a ustanovit novou vládu. Parlament pak záhy schválil jeho odvolání z funkce a novou hlavou státu se stala viceprezidentka Boluarteová.

Vládní krize v Peru

V Peru vyvrcholily letité politické spory. Prezident se pokusil rozpustit parlament, ale poslanci mu vrátili úder. Hlava státu je tak teď ve vězení a mezinárodní společenství stojí spíš na straně nového vedení země.

Castillova manželka Lilia Paredesová je vyšetřována v souvislosti se sítí na praní špinavých peněz a ovlivňováním veřejných zakázek. Soud ale zamítl návrh státních zastupitelů, kteří chtěli zakázat bývalé první dámě vycestovat do zahraničí, napsala agentura Reuters.

Politické události vyvolaly protesty, které jsou silné hlavně v chudších regionech na jihu země, kde měl Castillo větší podporu. Demonstranti pořádají blokády či se snaží zastavit provoz na letištích.

V souvislosti se střety, které demonstrace doprovází, zemřelo 26 lidí, uvedla agentura Europa Press s odkazem na prohlášení úřadů. Minulý týden vláda vyhlásila v zemi výjimečný stav, který umožňuje nasazení armády spolu s policií.

Peruánský parlament se dnes znovu zabývá návrhem ústavního zákona, který by vedl ke svolání předčasných voleb na konci příštího roku. Tímto krokem chce prezidentka Boluarteová vyjít vstříc požadavkům demonstrantů, kteří chtějí okamžité rozpuštění parlamentu. Zákonodárci podobný návrh už minulý týden zamítli.

Reklama

Související témata:

Doporučované