Hlavní obsah

Migranty tu nechceme? Za desítky let je možná budeme vítat

Foto: Profimedia.cz

Šibuja, rušná křižovatka v japonském hlavním městě Tokiu. Ilustrační foto.

Reklama

Nová studie publikovaná v časopise Lancet uvádí, že poprvé po několika staletích bude světová populace v příštích desetiletích klesat. Některé země mohou ztratit až polovinu populace.

Článek

V současné době žije na světě přibližně 7,8 miliardy lidí. Odborníci se v nově zveřejněné studii domnívají, že v roce 2064 dosáhne světová populace vrcholu na úrovni přibližně 9,7 miliardy. Poté bude počet lidí na planetě postupně klesat.

Do roku 2100 vědci předpokládají, že světová populace klesne na 8,7 miliardy.

Až ve 23 zemích, včetně Japonska, Thajska, Itálie, Španělska, Portugalska a Jižní Koreje, by se počet obyvatel mohl v důsledku nízké porodnosti a stárnutí populace snížit o 50 procent. Dokonce i v Číně, nejlidnatější zemi světa, která je naopak často spojována s nadměrným růstem populace, do roku 2100 podle předpovědi klesne počet obyvatel z 1,4 miliardy na 732 milionů.

„Naposledy došlo k poklesu světové populace v polovině 14. století v důsledku černého moru. Pokud je naše předpověď správná, bude to poprvé, kdy bude pokles populace způsoben poklesem porodnosti, na rozdíl od událostí, jako jsou pandemie nebo hladomor,“ uvedl hlavní autor studie a profesor na Institutu pro měření a hodnocení zdraví (IHME) Stein Emil Vollset.

Vollset přičítá pokles počtu obyvatel dvěma klíčovým faktorům, a to zlepšení přístupu k moderní antikoncepci a vzdělání dívek a žen. „Tyto faktory ovlivňují porodnost. Průměrný počet dětí, které žena porodí během svého života, je největším faktorem určujícím počet obyvatel,“ uvedl autor studie.

„Předpokládáme, že celosvětová úhrnná plodnost bude neustále klesat, a to z 2,37 v roce 2017 na 1,66 v roce 2100, což je výrazně pod minimální mírou (2,1 živě narozeného dítěte na ženu), která je považována za nezbytnou pro udržení počtu obyvatel,“ dodal. K zachování populace se obvykle za hraniční považuje hodnota 2,1 potomku na jednu ženu.

Této hranice například Česko navzdory lepšícímu se trendu ani zdaleka nedosahuje. V roce 2020 připadalo na jednu ženu 1,71 dítěte, minimum bylo 1,41. Češi tak vymírají a růst počtu obyvatel z dřívějších let připadá na migraci.

V některých zemích však podle Vollseta počet obyvatel naopak poroste. Podle odhadů zveřejněných ve studii se počet obyvatel Blízkého východu, ale také subsaharské a severní Afriky ztrojnásobí z 1,03 miliardy v roce 2017 na 3,07 miliardy v roce 2100.

Myslím, že jedním z největších rizik pro civilizaci je nízká a rychle klesající porodnost.
americký podnikatel Elon Musk

Před několika dny se Elon Musk na výročním zasedání Rady generálních ředitelů deníku Wall Street Journal vyjádřil v podobném duchu. „Myslím, že jedním z největších rizik pro civilizaci je nízká a rychle klesající porodnost,“ řekl generální ředitel společnosti Tesla.

„A přitom si tolik lidí, včetně chytrých, myslí, že je na světě příliš mnoho lidí, a myslí si, že populace roste mimo kontrolu. Přitom je to úplně naopak. Podívejte se prosím na čísla, pokud lidé nebudou mít více dětí, civilizace se rozpadne, pamatujte na má slova,“ dodal.

Studie také tvrdí, že svět bude muset změnit pohled na migraci. Mnoho zemí bude muset v budoucnu přistoupit k liberálnější přistěhovalecké politice. Jinak si podle předpokladů nebudou schopny udržet stabilní počet obyvatel.

„Pokud jsou předpovědi alespoň z poloviny přesné, migrace se nakonec stane pro všechny národy nutností, nikoliv možností,“ napsal v doprovodném komentáři profesor Ibrahim Abubakar z University College London (UCL).

Reklama

Doporučované