Hlavní obsah

Milion a půl případů za tři dny. Severní Koreu drtí pandemie

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un během inspekce v jedné z lékáren v hlavním městě.

Reklama

V Severní Koreji strmě roste počet případů covidu-19. Země se přitom doposud chlubila, že se nemocí na jejím území nikdo nenakazil. Před místní totalitní vládou tak stojí otázka, jak se nemoc do země dostala a jak si s ní poradit.

Článek

Trvalo téměř dva a půl roku, než covid-19 doputoval z čínského Wu-chanu do severokorejského hlavního města Pchjongjang. Alespoň to tvrdí severokorejská vláda, která až do konce minulého týdne popírala jakékoli potvrzené případy nákazy na svém území, čímž se KLDR zařadila mezi jediné tři státy světa bez potvrzeného výskytu nákazy.

Ve čtvrtek ale severokorejská státní média informovala, že „obskurním horečnatým onemocněním“ se v zemi nakazilo už 350 000 lidí, což je podle odborníků již téměř jistě propuknutí epidemie covidu-19. O tři dny později státní média potvrdila, že více než 1,2 milionu lidí v celé zemi hlásí příznaky „horečky“.

Od neděle se s tímto onemocněním podle místních úřadů léčí 564 860 lidí. Zatím je potvrzeno, že zemřelo nejméně padesát lidí, z toho osm jen v neděli, což je téměř jistě hrubě podhodnocené číslo ze strany místních úřadů, píše server VICE News.

Během pouhých 72 hodin se tak epidemický stav Severní Koreje přeměnil z úspěchu na katastrofu. Vzhledem k notoricky známému utajování ze strany místních úřadů a nedůsledného testování i nedostatečným testovacím kapacitám tak oficiální čísla podle zahraničních pozorovatelů ukazují spíše dolní hranici reálného stavu epidemie.

Jedna věc je nicméně jistá. Severní Korea jako jedna ze dvou zemí na světě spolu s Eritreou, které nezavedly vakcíny proti covidu-19, jsou extrémně zranitelné. Místní zdravotnický systém navíc patří mezi nejhorší na světě a v místní populaci, která dost možná nebyla dosud covidu-19 vystavena, se varianta omikron extrémně rychle šíří.

Zahraniční epidemiologové se tak obávají, že v nadcházejících týdnech a měsících by se situace mohla vyvinout do humanitární katastrofy. „Lidé nejsou očkovaní, lidé jsou ve špatném zdravotním stavu a zdá se, že vláda nemá odpovědný přístup, aby tomu všemu zabránila,“ popsal situaci korespondent v Soulu pro server NK News Ethan Jewell.

Zatímco svět pochybuje, že jde o první případy koronaviru na území KLDR, nadále zůstává nezodpovězená otázka, jak se do země dostala varianta omikron. Severní Korea totiž byla jednou z prvních zemí, která reagovala na šíření covidu-19 v Číně. V lednu 2020 uzavřela hraniční přechody s Čínou a zastavila veškerý mezinárodní obchod.

Podle odborníků se tak pravděpodobně do země koronavirus dostal ze severovýchodní Číny, kde se v posledních měsících objevovala významná ohniska onemocnění. Ačkoli obchod byl v té době mezi oběma státy nadále pozastavený, do jihokorejských médií proniklo několik zpráv o pašování lidí přes hranice, které často tvoří jen několik metrů široká řeka.

Podle druhé teorie se nemoc mohla rozšířit na vojenské přehlídce, která se v severokorejské metropoli konala 25. dubna na oslavu 90. výročí založení tamní armády. Přehlídky se zúčastnilo několik tisíc lidí bez jakékoli ochrany dýchacích cest. Jenže podle stanice Radio Free Asia právě u několika vojáků, kteří se přehlídky zúčastnili, došlo k odhalení nákazy covidem-19.

„Na jednom místě máte desítky tisíc lidí, některé jednotky dokonce přiletěly z jiných částí země, možná některé také z pohraničních oblastí, kde k pašování skutečně dochází,“ spojuje obě teorie Jewell. „Je velmi pravděpodobné, že jednotky ze severních pohraničních oblastí se dostaly do kontaktu s někým, kdo přišel do kontaktu s pašeráky, a pak přicestovaly do Pchjongjangu. Myslím, že je fér říci, že načasování vypadá jako víc než náhoda,“ dodal novinář.

Víc než odkud se nemoc do země dostala, ale místní aktuálně trápí otázka, jak se s epidemií totalitní režim vypořádá. Podle zpráv odborníků, kteří dění v zemi sledují, je tamní zdravotnický systém na pokraji zhroucení.

Napovídat tomu mají i oficiální prohlášení státních médií. Oficiální Korejská ústřední tisková agentura (KCNA) v pondělí uvedla, že Kim Čong-un zkritizoval úředníky za to, že nedodali lidem léky včas, a to navzdory „nouzovému příkazu k okamžitému uvolnění a včasnému dodání léků ze státních rezerv“ a „příkazu pro všechny lékárny přejít na 24hodinový režim“.

Kim následně vyzval k mobilizaci vojenského personálu ze severokorejské armády ke stabilizaci dodávek léků v Pchjongjangu a obvinil sektor veřejného zdravotnictví, že si „nevyhrnul rukávy“ a „dostatečně nebral v potaz současnou krizi“. Jenže zdejší zdravotnický systém byl na špatné úrovni již před pandemií.

Docentka oboru severokorejská studia na britské University of Central Lancashire Sojin Limová serveru VICE News řeka, že v KLDR je běžné provádět operace bez anestezie nebo podávat konopí pro úlevu od bolesti. Novinář Ethan Jewell pak popisoval případy, kdy si pacienti museli koupit svůj lék na černém trhu a pak někomu zaplatit, aby jim ho podával, nebo si ho museli podávat sami.

Čím dále od civilizace, tím je problém horší. „Ve městě máte velmi velkou všeobecnou nemocnici, ale když půjdete hluboko na venkov, sotva tam najdete kliniku,“ řekla Limová.

V kombinaci s nulovou proočkovaností tak v zemi tiká časovaná bomba. V září organizace UNICEF, která spravuje globální dodávky vakcín proti covidu-19 v rámci programu COVAX, uvedla, že severokorejská vláda odmítla zhruba tři miliony dávek čínské vakcíny Sinovac nabízené zdarma s tím, že by měly být zaslány do vážně postižených zemí. Režim taktéž odmítl dva miliony dávek látky od společnosti AstraZeneca kvůli zjevným obavám z potenciálních vedlejších účinků, píše VICE News.

Reklama

Doporučované