Hlavní obsah

Miliony včel zahynuly během přepravy na Aljašku

Foto: Shutterstock.com

Většina včel uhynula při přepravě v bednách na letišti.

Reklama

Pět milionů včel cestovalo letadlem na Aljašku, kde je chtěli farmáři použít k opylování jablečných sadů. Kvůli zpoždění a změně letu ale většina včel uhynula.

Článek

Když Sarah McElreaová dorazila na letiště v Anchorage, aby si vyzvedla 200 beden plných včel, které si nechala poslat ze Sacramenta, čekalo ji nemilé překvapení. Zásilka o celkové váze asi 350 kilogramů na ni nečekala na letišti v Anchorage na Aljašce, ale byla v Atlantě v americkém státě Georgia, prakticky na opačném konci USA. Tamní včelaři se rychle vypravili na letiště, aby se pokusili obsah zásilky zachránit, ovšem neúspěšně.

Pravidelně používaný let přes Seattle byl přetížený, a tak aerolinie zásilku včel poslaly přes Atlantu. Kvůli zpoždění ale užitečný hmyz strávil několik hodin v bednách přímo na přistávací dráze a většina včel uhynula, píše The New York Times.

Převoz včel je poměrně náročná operace. Včely musí být po cestě krmeny, obvykle cukrovou vodou, a musí být celou dobu v chladu. Na Aljašku se musí dovážet, protože to není jejich přirozené prostředí. Ovocné stromy a další rostliny zde dříve opylovaly jiné druhy hmyzu, ale pesticidy je téměř vyhubily. Místní zemědělci tak teď závisí na kočovných včelařích, kteří přivezou své roje k polím nebo sadům a nechají je opylovat.

Odškodnění za 48 tisíc dolarů

McElreaová mluví o „plýtvání a naprosté tragédii“. „Lidé si neuvědomují, jak moc jsme jako druh závislí na opylování včelami.“

Aerolinky Delta Airlines se včelařce omluvily za „nešťastnou situaci“. Podle mluvčí společnosti společnost zajistila, aby se podobné události už v budoucnu nestávaly. McElreaové však omluva nestačí, žádá také odškodné za zásilku v ceně 48 tisíc dolarů (1,12 milionu korun).

Stromy na Aljašce je nutné opylovat. A tak se McElreaová chce vydat pro další zásilku dodávkou. Cesta ze Sacramenta do Seattlu jí autem zabere asi 13 hodin. Ze Seattlu do Anchorage pak poletí tři a půl hodiny přímým letem.

Reklama

Související témata:

Doporučované