Hlavní obsah

Nedělní sesuv ledovce v italských Dolomitech má druhou oběť z Česka

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři obnovili pátrání v úterý ráno. V akci jsou především drony a vrtulníky.

Reklama

aktualizováno •

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřeli dva muži z Česka. Muži byli v horách spolu, podle mluvčí šlo o kamarády. Další lidé z České republiky se v souvislosti s neštěstím nyní nepohřešují.

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do v úterý ráno informovala o první oběti sesuvu a jednom pohřešovaném, odpoledne potvrdila druhé úmrtí. Muže z Česka identifikovala italská policie. Další informace ministerstvo nechce sdělovat. Český zastupitelský úřad podle mluvčí prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Na hoře Marmolada, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce, pokračuje pátrání. Podle posledních informací italských médií si sesuv vyžádal sedm mrtvých, počet pohřešovaných se během dne snížil ze 13 na pět. Do 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony.

Podařilo se také dohledat majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo zahraničí. Starosta města Canizei dnes zakázal vstup na celou horu Marmolada. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Drony a vrtulníky, jež pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů zatím vyloučila, že by na místo vyslala pátrací skupiny.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální. Záchranáři zapojili do pátrací akce vrtulníky i bezpilotní letouny.

„Zkušení horolezci“

Hlášených obětí je zatím sedm. Podle italského tisku se dosud podařilo identifikovat čtyři. Ve všech případech jde o Italy.

Jednou z obětí je i 27letý Filippo Bari, jenž se krátce před svou smrtí vyfotil na pozadí ledovce a snímek poslal svému bratrovi. Ten následně uvedl, že výstup na Marmoladu měl být pro Filippa přípravou na zdolání horského masivu Monte Rosa.

Pod lavinou zemřel také 51letý Davide Miotti. Na místě byl se svou manželkou Ericou Campagnolovou, která se pohřešuje. Podobně i 48letý Tommaso Carolla. Podle serveru Gazzetta, zaměřeného na sport, byli všichni zkušenými horolezci.

Zraněných zůstává po neštěstí osm, z toho dva ve vážném stavu, informují dále italská média.

Reklama

Doporučované