Hlavní obsah

Místo „zásadního oznámení“ sběratelské kartičky. Trump spustil svoje NFT

Foto: Youtube.com

Screenshot z propagačního videa Trumpova NFT.

Reklama

Bývalý americký prezident Donald Trump spustil prodej svého vlastního nezaměnitelného tokenu. Přestože se okamžitě stal terčem kritiky a výsměchu, všechny existující kartičky se prodaly do 12 hodin.

Článek

„Tato limitovaná edice karet přináší úžasná umělecká díla ukazující můj život a mojí kariéru,“ říká Donald Trump ve videu, kterým spustil prodej svého vlastního NFT tokenu (NFT - Non-Fungible Token neboli nezaměnitelný token, pozn. red.).

Trump minulý měsíc oznámil kandidaturu do Bílého domu. Sám přiživoval spekulace o tom, že se tento týden svět dočká „zásadního oznámení“. Mnoho komentátorů tak očekávalo, že se to bude týkat jeho prezidentské kampaně. Předpokládalo se, že zveřejní jméno svého viceprezidenta, se kterým bude v nadcházejících volbách spolukandidovat, píše server CNN.

Namísto toho Trump na sociální síti Truth Social zveřejnil propagační video pro své NFT tokeny. V klipu vystupuje animovaná verze bývalého prezidenta, která stojí před Trump Tower v New Yorku, roztrhne si košili, pod níž se skrývá kostým s písmenem T, a následně postavě začnou střílet lasery z očí.

Přestože byl Trump kdysi silným odpůrcem kryptoměn a spojoval je s prodejem drog, nyní o nich mluví jako o „skvělém vánočním dárku“. Ve videu je přirovnává ke „sbírání baseballových karet, ale doufejme, že mnohem více vzrušující“.

Otázky a odpovědi

Bývalý americký prezident Donald Trump se bude znovu ucházet o post šéfa Bílého domu. Jaké má vyhlídky na znovuzvolení? Je za oceánem stále oblíbený? A mohou mu stát v cestě legální problémy, kterým čelí?

NFT tokeny jsou digitální verzí sběratelských předmětů. Každý z jednotlivých tokenů je unikátní a z toho pochází i jeho hodnota. Tato „ojedinělá“ aktiva lze kupovat a prodávat jako jakýkoli jiný majetek.

Fakt, že se nejedná jen o zábavnější baseballové kartičky, naznačuje jejich cena. Jeden token stojí 99 dolarů, tedy přibližně 2255 korun. Kupující si ale kromě unikátního sběratelského tokenu pořizuje i možnost být zařazen do slosování loterie. V ní lze vyhrát večeři nebo golfový zápas přímo s Donaldem Trumpem.

Trump terčem výsměchu i ve své straně

Trumpův nejnovější projekt se na sociálních sítích stal terčem výsměchu a kritiky. Z oznámení si na twitteru utahoval i současný americký prezident Joe Biden. Ten uvedl, že podobných „zásadních oznámení“ učinil v poslední době hned několik. Následně vyjmenoval skutečně zásadní počiny, které má za sebou, například návrat basketbalistky Brittney Grinerové z ruského vězení.

Kritika ale přišla i od vysoce postavených představitelů Republikánské strany. „Tohle už přece nemůžu dělat,“ řekl o NFT ve svém podcastu Steve Bannon, ultrapravicový komentátor a Trumpův bývalý hlavní stratég. Každý, kdo se do tohoto projektu zapojil, „by měl být dnes vyhozen“, dodal.

Ačkoli vesměs sklidilo Trumpovo NFT výsměch, všech 45 tisíc existujících tokenů se podle údajů amerického online tržiště OpenSea prodalo přibližně za 12 hodin. Při ceně 99 dolarů za kus to znamená, že se vybralo 4,45 milionu dolarů. Tvůrci kolekce také dostávají 10 % z každého předprodeje na sekundárních trzích, jako je právě OpenSea.

Společnost NFT INT LLC, která za tokeny stojí, na svých stránkách uvádí, že vydělané peníze nebudou použity na Trumpovu prezidentskou kampaň. Dále se na webu píše, že za tvorbou tokenů nestojí samotný Trump, ani jeho společnosti.

I tak se ale peníze vydělané z prodeje NFT mohou v kampani objevit. Trump udělil projektu licenci na své jméno, image i podobu, z čehož bude získávat provize. Na nakládání s těmito penězi NFT INT LLC žádný vliv nemá, připomíná server CNET.

Reklama

Doporučované