Hlavní obsah

Moskva tvrdí, že se Kyjev s pomocí novinářů snažil naverbovat ruského letce

Foto: Profimedia.cz

Ruská armádní stíhačka (ilustrační snímek).

Reklama

Ruská tajná služba FSB podle prokremelských médií zmařila ukrajinskou operaci, jejímž cílem bylo zmocnit se ruských armádních letounů. V televizi vystoupil pilot, který prý dostal nabídku peněz a občanství jedné ze zemí EU.

Článek

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmařila operaci ukrajinské vojenské rozvědky, jejímž cílem údajně bylo získat pro ukrajinskou armádu ruské letce a především se zmocnit ruských armádních letounů.

V pondělí to napsaly ruská agentura Interfax a další prokremelská média. Podle tvrzení agentury operaci zaštiťovala Severoatlantická aliance (NATO).

Pracovníci ukrajinské rozvědky údajně vystupovali jménem ukrajinského vedení a ruské armádní piloty lákali nejen na finanční ohodnocení, ale také na příslib, že za své služby získají občanství jedné ze zemí Evropské unie.

Piloti pak měli zajistit přesun a přistání ruských strojů na letištích pod kontrolou ukrajinských vzdušných sil.

Za zradu peníze, tvrdí pilot

Ruský vojenský pilot, který měl FSB pomáhat výše uvedené plány Kyjeva zmařit, vylíčil, že mu Ukrajinci nabízeli za zradu peníze.

Ve vysílání televizního kanálu Rossija 24 vyprávěl, kterak ho oslovil muž, jenž mu měl nabídnout, že pokud s letadlem přejde na stranu Ukrajiny, dostane odměnu. Zpočátku prý informaci bral jako vtip. Po další komunikaci však podle jeho slov vyšlo najevo, že má co do činění se zástupci speciálních služeb Ukrajiny a jejich západních spojenců.

Záměrem akce, o níž hovořila ruská tajná služba, bylo podle tvrzení pilota ukázat světu, že má kvůli „speciální operaci“ (jak Kreml označuje svoji agresi vůči Ukrajině) negativní postoj k politice vedení země, a motivovat ostatní posádky letadel ke zradě.

Muž pro státní televizi uvedl, že ukrajinská rozvědka nabídla ruským pilotům pasy evropských zemí a slíbila pohodlný život v zahraničí. On prý ale velmi dobře ví, že je to nemožné.

Řekl také, že jakmile by členové rodiny ruského pilota opustili Rusko, okamžitě by se stali rukojmími ukrajinské vojenské rozvědky HUR. „Vydírání, výhrůžky a nátlak na příbuzné se staly nedílnou součástí činnosti ukrajinských speciálních služeb,“ uvedl pro ruskou televizi muž.

FSB podle Interfaxu také oznámila, že během její operace příslušníci ruské kontrarozvědky získali informace, které ruským vzdušným silám pomohly zasáhnout „řadu ukrajinských armádních objektů“.

Bellingcat: FSB si mnohé vymyslela

Sdružení ukrajinských podniků obranného průmyslu Ukroboronprom v březnu podle agentury Reuters oznámilo, že vyplatí milion dolarů (přes 24 milionů korun) komukoli, kdo unese ruské armádní letadlo ve stavu, který umožňuje, aby mohlo být rovnou nasazeno do bojů. Sdružení tehdy upřesnilo, že nabídka platí pro ruské piloty, kteří chtějí přejít na ukrajinskou stranu.

Christo Grozev z investigativního serveru Bellingcat, označeného v Rusku za „zahraničního agenta“ a zakázaného jako „nežádoucí organizace“, na sociálních sítích vyložil svou verzi událostí.

FSB si podle něj sice mnohé vymyslela, ale ukrajinská rozvědka se skutečně snažila zlanařit ruské piloty, aby připravili Rusko o vojenské letadlo.

Grozev veškerá obvinění popřel. „Za použití tradiční kombinace zfalšovaných ‚důkazů‘ a volně interpretovaných faktů mě FSB také osobně obvinila z účasti na plánu na únos letadla (na obrazovce je zcela zfalšovaná zpráva, britské číslo jsem samozřejmě nikdy neměl),“ napsal na twitteru.

Novináři dovolili, aby operaci v rámci natáčení dokumentárního filmu přihlížel. Zaznamenané rozhovory mezi ukrajinskými verbíři a ruskými piloty sice začaly podle očekávání, ale tón se rychle změnil a svědčil o tom, že letci nehovořili za sebe, ale opakovali to, co jim kontrarozvědka FSB nakázala.

Podle Grozeva, kterého citoval ruskojazyčný web BBC, sice FSB vydává výsledek operace za úspěch, ve skutečnosti ale Ukrajincům odhalila své metody a „desítky“ svých agentů. Bellingcat slibuje brzy zveřejnit film věnovaný tomu, jak se ukrajinské a ruské tajné služby snaží vzájemně oklamat, uvedl list Ukrajinska pravda.

Reklama

Doporučované