Hlavní obsah

Mistři pěvci norimberští se budou stěhovat. Ve hře jsou nacistické stavby

Foto: Profimedia.cz

Norimberská kongresová hala, postavená v době vlády nacistického Německa.

Reklama

Přestože od pádu třetí říše uběhlo přes 75 let, téma nacismu stále budí emoce, a to nejen na území Německa. V Německu je aktuálně rozjitřilo rozhodnutí opery v Norimberku přesunout se na jiné místo.

Článek

Norimberská opera hledá na následujících několik let náhradní lokaci pro své působení kvůli velkolepé rekonstrukci. Část německé veřejnosti šokovalo zjištění, že zvažuje dvě místa úzce spojená s nacistickou historií, informuje německá agentura DPA.

Právě na okraji města Norimberk schválil ve třicátých letech 20. století nacistický vůdce Adolf Hitler výstavbu megalomanského projektu od svého dvorního architekta Alberta Speera. Vzniknout měl stadion pro stovky tisíc lidí, kongresová hala inspirovaná římským Koloseem nebo Zeppelinovo pole, které bylo jako jediné dokončené.

V následujících letech by kongresovou halu nebo shromažďovací prostranství ráda využila právě opera.

Ne všichni ale s tímto rozhodnutím souhlasí. Za nevhodnou považuje lokalitu například spolek History for Everyone (Historie pro všechny), který v komplexu sloužícím původně pro každoroční stranické sjezdy NSDAP provádí turisty a seznamuje je s nacistickou historií.

Členové spolku se obávají, že by působení opery mohlo ohrozit vzdělávání o nacistické ideologii a propagandě, uvedli mimo jiné v otevřeném dopise.

Management opery argumentuje, že jinou lokalitu, kde by mohl umělecký soubor působit, nemá. Veřejnost ale ujišťuje, že by se s kontextem historického místa dokázal vypořádat moderním způsobem. Rozhodnout o přesunu má norimberská radnice v polovině prosince.

Na kraji Norimberku probíhaly velkolepé pochody a přehlídky v rámci nacistických sněmů v letech 1933 až 1938. Prostor našel využití i po válce.

V 70. a 80. letech zde například vystoupily globální hudební ikony jako Bob Dylan, Tina Turnerová nebo kapela The Rolling Stones.

Město Norimberk se již dříve rozhodlo historické budovy spojené s historií třetí říše zakonzervovat. Jejich oprava by totiž mohla být vnímána jako glorifikace tehdejší doby a naopak zbourání jako pokus o vymazání historie země, připomíná server The Art Newspaper.

Reklama

Doporučované