Hlavní obsah

Možný umíráček pro Al-Káidu. Analytici o osudu sítě po likvidaci šéfa

Foto: Profimedia.cz

Šéf teroristické sítě Ajmán Zavahrí zemřel při zásahu amerického dronu v Kábulu.

Reklama

Likvidace lídra Al-Káidy Ajmána Zavahrího by mohla pomoci americkému prezidentu Joeu Bidenovi po chaotickém odchodu armády USA z Afghánistánu v loňském roce, míní analytici. Na teroristickou síť velký vliv mít nebude.

Článek

Operace proti lídrovi Al-Káidy Ajmánovi Zavahrímu představuje nemalé vítězství pro americkou vládu, pravděpodobně však příliš nezmění fungování teroristické sítě, která je čím dál více decentralizovaná. Takové ohlasy zaznívají od analytiků a médií ve Spojených státech poté, co Američané za použití dronu Zavahrího zabili v jeho skrýši v Kábulu. Komentátoři zároveň zdůrazňují možné vazby afghánské vlády hnutí Tálibán na Al-Káidu, které americká operace nastínila.

„Zavahrí byl ideologickým lídrem moderního globálního džihádu. Jeho likvidace je obrovským úspěchem pro (Ústřední zpravodajskou službu) CIA,“ řekl někdejší pracovník rozvědky Bruce Riedel, který se podílel na politice USA vůči Afghánistánu za vlády exprezidenta Baracka Obamy.

Další analýzy hovoří o vítězství pro celou vládu současného šéfa Bílého domu Joea Bidena. „Smrt Zavahrího je důležitým momentem pro Bidena a jeho rozviklané prezidentství. Mohla by pomoci potlačit bolestné vzpomínky na chaotický americký odchod z Afghánistánu,“ píše ve svém článku televize CNN.

Připomíná Bidenův slib z loňského roku, že Washington po stažení svých vojáků nedopustí, aby se z asijské země znovu stalo útočiště teroristů.

Pokud jde o důsledky pro Al-Káidu, experti na boj proti terorismu podle deníku The New York Times (NYT) mají za to, že Zavahrího smrt nebude mít na její „každodenní“ chod velký vliv.

„Zavahrí byl pro Al-Káidu mnohem důležitější strategicky než takticky,“ řekl analytik Colin Clarke z bezpečnostní poradenské agentury Soufan Group. Zabitý lídr teroristické sítě podle něj stále vydával „strategické pokyny“ jednotlivým buňkám, ty však jsou s přibývajícím časem stále více autonomní a věnují se regionálním a lokálním událostem spíše než těm globálním.

V době po stažení amerických vojsk z Afghánistánu Zavahrí podle Clarkea zveřejňoval více videovzkazů než obvykle, mluvil například o nutnosti džihádu v Kašmíru, o který se léta pře Indie s Pákistánem.

O sílící decentralizaci Al-Káidy píše také Charles Lister z washingtonského výzkumného ústavu Middle East Institute. „Ať už bude jako Zavahrího nástupce nakonec vybrán kdokoli, budoucnost Al-Káidy je už do velké míry předurčená,“ uvedl s odkazem na ústup „globálně orientovaných“ džihádistických operací.

Pokud by pod novým vůdcem regionální odnože Al-Káidy uplatňovaly ještě větší nezávislost než doposud, mohlo by to podle Listera představovat „umíráček“ teroristické sítě.

„Zavahrího dědic bude čelit výzvě nalákat nové rekruty a rozšířit organizaci,“ říká Clarke. „Pokud se odnože a spřízněné skupiny neshodnou na novém lídrovi, můžou se uvnitř objevit trhliny a rozkol.“

Organizace, která stála za útoky z 11. září 2011, aktuálně není považovaná za zásadní hrozbu pro Spojené státy nebo další západní země. Velká část jejího původního vedení je buďto po smrti nebo v zajetí a zpráva OSN z minulého měsíce hovořila o absenci „externích operačních schopností“, napsal list The Washington Post.

Bývalý šéf CIA Leon Panetta v reakci na zabití Zavahrího řekl CNN, že Al-Káida už nemá takové vedení, aby mohla ohrožovat USA nebo jejich spojence.

Obavy ovšem vyvolávají informace o tom, že o Zavahrího pobytu v Kábulu věděli lidé napojení na tam vládnoucí hnutí Tálibán. „Znepokojivá zpráva je ta, že Al-Káida se dál usazuje a roste pod opatrovnictvím Tálibánu,“ citoval list NYT odborníka Asfandyara Mira, který působí v ústavu United States Institute of Peace.

Lister uvádí, že podle Američanů měl Zavahrí základnu na východě Afghánistánu zhruba od konce roku 2019. V Kábulu pak zřejmě pobýval několik posledních měsíců, přičemž o tom věděli vysoce postavení členové Tálibánu, řekli médiím zástupci Bidenovy administrativy.

„Skutečnost, že Zavahrí se cítil bezpečně při pohybu v Afghánistánu, odkud lídři Al-Káidy před 21 lety spustili útoky z 11. září, vypovídá poměrně jasně o tom, jak málo Spojené státy zemi změnily po dvou desetiletích války,“ komentoval zjištění reportér NYT David Sanger.

Reklama

Doporučované