Hlavní obsah

Murdoch přiznal chybu: Moji novináři šířili Trumpovy konspirace

Foto: Profimedia.cz

Majitel stanice Fox News Rupert Murdoch.

Reklama

Majitel stanice Fox News Rupert Murdoch řekl, že někteří jeho moderátoři podporovali Trumpovu teorii o zfalšovaných volbách. Dodal také, že proti tomu mohl zasáhnout, ale neučinil tak.

Článek

Mediální magnát Rupert Murdoch připustil, že někteří moderátoři stanice Fox News, která mu patří, svou prací podporovali lži exprezidenta Donalda Trumpa o zfalšování voleb v roce 2020. Vyplývá to z nově zveřejněných soudních dokumentů.

Výrok zazněl v Murdochově výpovědi během soudního sporu se společností Dominion, která vyrábí elektronická hlasovací zařízení. Ta stanici Fox News i její zastřešující organizaci Fox Corporation obvinila z toho, že poškozovaly její dobré jméno a podala na ně žalobu za pomluvu. S Murdochovým mediálním impériem se firma soudí o 1,6 miliardy dolarů (v přepočtu přes 35 miliard korun).

Donald Trump označil prezidentské volby v roce 2020, které prohrál, za zmanipulované. Tvrdil, že ve skutečnosti zvítězil on, nikoliv Joe Biden. Podvod podle něj umožnily stroje organizace Dominion na sčítání hlasů.

Majitel stanice Fox News teď přiznal, že několik moderátorů z tohoto média Trumpovu konspirační teorii o ukradených volbách „podporovalo“. Odmítl ovšem, že by stanice Fox News jako celek schvalovala Trumpovy výroky.

„Zpětně bych byl rád, kdybychom to tehdy odsoudili důrazněji,“ uvedl Murdoch ve výpovědi, na kterou v pondělí upozornil deník New York Times. Pomluvy vůči společnosti Dominion se ale prý stanice nedopustila. Slova moderátorů byla podle Murdocha vytržená z kontextu.

Trump opět usiluje o prezidentské křeslo

Bývalý americký prezident Donald Trump koncem ledna zahájil svoji kampaň za znovuzvolení do Bílého domu. Tři měsíce od oznámení kandidatury uspořádal svoje první předvolební mítinky. Za pomalý start kampaně sklízel Trump kritiku.

Vnitřní rozpor ve Fox News

Právníci společnosti Dominion při předchozích soudních líčeních uvedli, že někteří moderátoři stanice Fox News šířili Trumpovy lži o tom, že Dominion falšoval volební hlasy, a jeho nepravdivým výrokům dávali prostor v televizním vysílání.

Moderátoři Fox News přitom v soukromí zastávali názory často kritické k bývalému prezidentovi a jeho týmu, a tvrdili, že jejich konspiračním příběhům nevěří.

Jeden z novinářů, Sean Hannity, prý o Trumpovi v soukromí tvrdil, že se „chová jako šílenec“, ve svém televizním pořadu přitom jím prosazované konspirační teorie nechával zaznít. Dokonce i sám Murdoch údajně Trumpovy výroky odmítal s tím, že jsou „strašné“ a „všechny poškozují“.

Ve své výpovědi připustil, že stanici mohl nařídit, aby si do pořadů nezvala Trumpovy právníky, jako je například Sidney Powellová, která tvrdila, že hlasovací stroje společnosti Dominion přesunuly hlasy určené Trumpovi k Bidenovi. „Mohl jsem. Ale neudělal jsem to,“ přiznal Murdoch.

Stanice však názorům Trumpových spojenců, navzdory tomu, že s nimi nesouzněla, nepřestávala dávat prostor v televizním vysílání. Bála se totiž, že naštve své diváky, píše deník The Guardian.

Ilustruje to například případ z 5. ledna roku 2020, tedy ze dne před tím, než příznivci Donalda Trumpa vtrhli do Kapitolu, aby se pokusili zvrátit výsledek voleb. Výkonná ředitelka Fox News Suzanne Scottová tehdy s Murdochem debatovala o tom, zda mají moderátoři ve svých pořadech uznat Trumpovu porážku a Bidenovo vítězství. Varovala ho prý, že si musejí dávat pozor na to, co řeknou, aby nenaštvali diváky.

Stanice Fox News obvinění, která vznesla firma Dominion, odmítá a tvrdí, že Trumpovy výroky nepodporovala, pouze o nich informovala. V prohlášení, které poskytla v pondělí stanici BBC, uvádí, že žaloba Dominionu „zkresluje fakta tím, že z nich vybírá střípky, vynechává klíčové souvislosti a nesprávně popisuje záznamy“.

Výklad zákona o pomluvě, který zastává Dominion, je podle Fox News „extrémní“ a brání médiím ve vykonávání jejich činnosti.

Reklama

Doporučované