Hlavní obsah

Nebylo na výběr, hájí Musk nemilosrdnou čistku Twitteru. Řítí se na něj žaloby

Foto: Profimedia.cz

Jednapadesátiletý Musk je nejbohatším člověkem na světě. Aktuální hodnota jeho majetku by měla dosahovat 202 miliard dolarů, což je téměř 5 bilionů korun.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář Elon Musk po převzetí Twitteru začal s masovým propouštěním a po škrtech ve vedení začala radikální čistka i mezi řadovými zaměstnanci. Někteří si ale jednání nenechali líbit a podali na společnost žalobu.

Článek

Vtipkuje se, že mnohé pracovní mítinky by raději měly proběhnout formou e-mailu. Jak se ale lidé na internetu shodují, e-mail, který ve čtvrtek večer obdrželi zaměstnanci Twitteru, určitě podobu mítinku mít měl. Mnohým po jeho doručení totiž zbývaly jen hodiny, než se ocitli v řadách nezaměstnaných.

„Týme, ve snaze uvést Twitter na zdravou cestu projdeme v pátek obtížným procesem snižování počtu našich zaměstnanců,“ napsala svým pracovníkům americká společnost. „Uvědomujeme si, že to bude mít dopad na řadu osob, které Twitteru významně přispěly, toto opatření je ale bohužel nezbytné pro zajištění dalšího úspěchu společnosti.“

Podle rozeslaných pokynů měli zaměstnanci firmy do 9 hodin následujícího rána očekávat další e-mail, ze kterého se dozvědí, jestli prošli propouštěcím sítem, nebo nikoliv.

Pokud jim informace přišla do pracovní schránky, jejich zaměstnanecký poměr změnami nijak zasažen nebyl, pokud však přišla do schránky osobní, jednalo se o špatnou zprávu.

Zaměstnanci firmy tak před sebou měli noc plnou nejistoty, někteří svůj osud ale začali tušit ještě dříve, než mohl e-mail vůbec přijít.

Podle příspěvků na sociálních sítích se totiž pracovníkům nedařilo přihlásit do komunikační platformy Slack či do profilu na Google Workspace. Mnohým se také zablokovala možnost přihlášení do pracovního počítače.

Muskovo vyjádření k propouštení

Nový majitel Twitter Elon Musk se vyjádřil k propouštění ve firmě v pátek v noci. „Pokud jde o snižování stavů v Twitteru, bohužel nebylo na výběr, protože společnost ztrácí více než čtyři miliony dolarů denně,“ argumentuje Musk. V přepočtu jde o 98 milionů korun.

Dodal, že každý propuštěný dostal nabídku tříměsíčního odstupné. „To je o polovinu víc, než vyžaduje zákon,“ dodal momentálně nejbohatší člověk na světě.

„Vypadá to, že jsem nezaměstnaný. Právě jsem byl na dálku odhlášen z pracovního notebooku a odstraněn ze Slacku. Měl jsem vás všechny moc rád. Je smutné, že to muselo skončit takhle,“ napsal na Twitteru jeden z jeho nyní již bývalých zaměstnanců Simon Balmain.

Spolu s dalšími kolegy a lidmi, kteří chtěli pracovníkům Twitteru vyjádřit podporu, Simon použil hashtag #OneTeam, tedy #JedenTým. Ten má symbolizovat komunitu zaměstnanců firmy a mnozí propuštění ho používají v kombinaci s jiným, který hlásá, že milovali místo, kde pracovali.

Bez servítků

Twitter ve čtvrtečním e-mailu informoval zaměstnance také o tom, že jeho kanceláře budou dočasně uzavřeny, a pracovníkům by tak dočasně neměly fungovat přístupové kartičky. Cílem tohoto kroku je prý „zajistit bezpečnost každého zaměstnance, systémů Twitteru i dat zákazníků“.

O tom, že se Elon Musk po převzetí Twitteru, který koupil za 44 miliard dolarů (přes bilion korun), uchýlí k propouštění, se spekulovalo již déle.

Podle odhadů se chystal propustit až 50 % zaměstnanců, což by vzhledem k tomu, že ve firmě pracuje přibližně 7,5 tisíce lidí, znamenalo ztrátu tisíců pracovních míst. Konečné číslo propuštěných však prozatím zůstává neznámé.

Jak Musk rozčílil Kyjev „mírovými“ návrhy

Výkonný ředitel společnosti Tesla začátkem října rozpoutal vlnu kritiky, když na svém twitterovém účtu sdílel nevyžádané rady k tomu, jak ukončit válku na Ukrajině. Jeho „mírové návrhy“ přitom byly nápadně podobné požadavkům, které dlouhodobě prosazuje ruský prezident Vladimir Putin.

Koupí platformy žila nejen média posledního půl roku a s čistkami Musk začal ihned, jakmile se koncem října konečně chopil firemních otěží.

První zásah dostalo přímo vedení společnosti a Twitter dal sbohem svému výkonnému řediteli Paragu Agrawalovi a finančnímu šéfovi Nedu Segalovi. Podle informací agentury Reuters byli vyvedeni přímo ze sanfranciského sídla firmy.

Od té doby již dala výpověď nebo byla vyhozena řada dalších vedoucích pracovníků a manažeři dostali žádost, aby sestavili seznamy zaměstnanců podle výkonnosti.

Podle médií jsou Muskovy škrty součástí širšího úsilí o dosažení ziskovosti, jelikož miliardář je pod tlakem, aby se mu jeho investice vrátila. Tu vzhledem k tomu, že analytici skutečnou hodnotu Twitteru odhadují na 25 miliard dolarů, přepískl.

Bývalí zaměstnanci firmy ovšem neodchází se skloněnou hlavou a pět z nich se společnost dokonce rozhodlo žalovat. Důvodem má být fakt, že v rámci probíhajícího propouštění nebyli včas upozorněni na to, že přijdou o práci. Podle federálního zákona by velké společnosti v USA měly při hromadném propouštění zaměstnance informovat minimálně 60 dnů předem.

Nejistá budoucnost Twitteru?

I když miliardář slibuje, že udělá z Twitteru „vřelou“ platformu, která bude „příjemná pro každého“, lidé jsou vůči jeho budoucnosti skeptičtí. Kritici se totiž obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu, což podpoří šíření nenávistných projevů. Podle Muska by se však síť neměla stát „místem hrůzy“, kde lze říci cokoliv bez následků.

Odborníci na dezinformace a obhájci občanských práv ovšem varovali, že snížení počtu zaměstnanců Twitteru jen několik dní před všeobecnými volbami ve Spojených státech by mohlo mít vážné následky vzhledem k tomu, že platforma už teď závadný obsah obtížně hledá a kvůli propouštění bude mít zdrojů ještě méně.

Spojené státy čekají volby

Za necelý týden proběhnou ve Spojených státech všeobecné volby, jejichž hlavními tématy jsou inflace a ekonomika. Pokud se k moci dostanou republikáni, zbylé dva roky Bidenova období budou pro demokraty bolestivé.

Na očekávané vítězné vlně republikánů by se mohl svézt i bývalý prezident Donald Trump. Podle médií by mohl svou kandidaturu na post šéfa Bílého domu oznámit ve dvoutýdenním časovém oknu po volbách.

„Při děsivém útoku na Paula Pelosiho jsme se stali svědky toho, jak konspirační teorie na sociálních sítích mohou vyústit v násilí v reálném světě. Přesto Musk tento proces nebezpečně urychluje,“ cituje britský list The Guardian Sachu Haworthovou, výkonnou ředitelku neziskovky Tech Oversight Project, která svými slovy odkázala na události minulého týdne.

Dvaaosmdesátiletého manžela demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů tehdy ve vlastním domě napadl útočník a za pomoci kladiva mu způsobil frakturu lebky a vážná zranění v oblasti rukou. Jeho cílem přitom měla být sama Nancy Pelosiová a později také další významní politici.

Na Facebooku muž sdílel například konspirační teorie o vakcínách proti covidu-19, o prezidentských volbách v roce 2020, které byly podle příznivců Donalda Trumpa zfalšované, nebo také o útoku na Kapitol z 6. ledna minulého roku. Podle známých byly jeho příspěvky navíc „plné hněvu“.

Podcast Stopáž o Muskovi a Twitteru

Co Muskova koupě Twitteru znamená pro komunikaci a výměnu informací na internetu? A ustojí nejbohatší muž světa deal za 44 miliard dolarů? Odpovědi na tyto otázky hledal podcast Stopáž.

Právě takové debaty nyní lidé se změnou vedení očekávají i na Twitteru. Zdá se navíc, že nově by se na platformu mohli vrátit i někteří lidé, kterým v minulosti firma odřízla přístup. Jedním z nich by mohl být i bývalý americký prezident Donald Trump, který si po svém vyhoštění z twitterového světa založil vlastní sociální síť Truth Social.

Jaké změny nakonec s Muskem přijdou, se ovšem teprve uvidí. Podnikatel již v týdnu potvrdil, že pracuje na spuštění aktualizované verze služby zvané Twitter Blue, v jejímž rámci bude každý uživatel moci zaplatit 8 dolarů měsíčně, aby získal ověření, nebo si již přidělenou modrou „fajfku“ ponechal. Miliardář krok prezentoval jako rozbití „kastovního systému“, ne všichni uživatelé však jeho plán považují za užitečný.

Do textu jsme v sobotu dopoledne doplnili Muskovo vyjádření o ztrátách společnosti Twitter.

Reklama

Doporučované