Hlavní obsah

Na americkém summitu ustřihli projev tchajwanské ministryně

Foto: Profimedia.cz

Ministryně digitálních věcí Tchaj-wanu je první otevřeně transgenderovou členkou vlády na světě.

Reklama

Bílý dům čelí nařčení, že nechal během summitu za demokracii přerušit videopřenos jedné z tchajwanských ministryň, a to ve snaze vyhnout se znepřátelení Pekingu. V prezentaci byl totiž ostrov vyobrazen jinou barvou než Čína.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že během páteční panelové diskuze videopřenos, na němž vystupovala tchajwanská ministryně pro digitální záležitosti Audrey Tangová, nahradila audiostopa.

Mapu použitou v prezentaci Tangové vytvořila jihoafrická nevládní organizace Civicus, která sestavuje žebříček světa podle otevřenosti v oblasti občanských práv. Tchaj-wan na mapě označili zelenou barvou, takže byl jediným regionálním subjektem označený jako „otevřený“.

Všechny ostatní země, včetně několika spojenců a partnerů USA, kteří se rovněž účastnili summitu amerického prezidenta Joea Bidena, autoři zobrazili jako „uzavřené nebo potlačované“. Další země, Čína, Laos, Vietnam a Severní Korea, byly podbarveny červeně a označeny jako „uzavřené“.

Podle lidí obeznámených s páteční událostí, kteří hovořili s agenturou Reuters, vedla mapa úředníky Rady pro národní bezpečnost Bílého domu (NSC) k vyjádření znepokojení. NSC byla podle zprávy rovněž rozrušena, protože se tento snímek neobjevil ve verzích prezentace, které byly k dispozici před summitem.

Tangová tak při svém videovystoupení nebyla vidět. Později se na obrazovce objevilo upozornění: „Veškeré názory vyjádřené jednotlivci v tomto panelu jsou názory jednotlivců a nemusí nutně odrážet názory vlády Spojených států.“

Údajný incident se odehrál ve velmi citlivé době. Vztahy Washingtonu s Pekingem, který považuje Tchaj-wan za svou separatistickou provincii, jsou mimořádně napjaté. Minulý měsíc čínský prezident Si Ťin-pching Bidenovi řekl, že jakákoli podpora tchajwanské nezávislosti by byla „hra s ohněm“ a že „ti, kdo si hrají s ohněm, se spálí“.

Podle kritiků americká administrativa na incident reagovala zbytečně kriticky a zpochybnila tím Bidenův opakovaný veřejný závazek, že podpora Tchaj-wanu ze strany jeho administrativy je „pevná jako skála“.

„V širším měřítku je však Tchaj-wan klíčovým členem mezinárodní demokratické koalice USA v době tvrdé konkurence s Čínou a Ruskem,“ uvedl výzkumný pracovník Centra pro čínská studia na Národní tchajwanské univerzitě George Jin.

Mapa Tangové vyvolala podle webu The Guardian mezi americkými představiteli zděšení, ale ministerstvo zahraničí trvá na tom, že šlo o „čestný omyl“. Za tím, že její video nebylo v rámci summitu k dispozici, stály podle ministerstva zmatky ohledně sdílení obrazovky.

„Ocenili jsme účast ministryně Tangové, která ukázala, že Tchaj-wan má v oblastech transparentní správy věcí veřejných, lidských práv a boje proti dezinformacím špičkové odborné znalosti,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí po odhalení incidentu rovněž obvinilo z jeho vzniku technické problémy. „Tchaj-wan a Spojené státy o této technické záležitosti plně komunikovaly a obě strany mají pevnou vzájemnou důvěru a pevné a přátelské vztahy,“ uvedlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované