Hlavní obsah

„Rusové tu chtěli ukázat, co se stane všude.“ Rozstříleli i školní autobus

Video: Reportáž Seznam Zpráv z okolí Charkova.Video: Ray Baseley, Roman Havelka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři SZ Ray Baseley a Roman Havelka natáčeli v Charkovské oblasti, která se ještě stále nevzpamatovala ze střetů s ruskými okupačními vojsky a už se připravuje na další. Lidé se při vzpomínce na ně nepřestávají třást.

Článek

Deset hodin večer, začátek zákazu vycházení. Do ulic Charkova vyjíždí speciální policejní komando, které má za úkol hlídat město za všudypřítomné tmy. Už po deseti minutách zastavuje prvního narušitele, postaršího muže, ale tentokrát policisté přimhouřili oko, do půl jedenácté jsou tolerantní.

Při další kontrole se ozývá hlasitý výbuch rakety, která zasáhla město. V jedenáct hodin už policie přitvrzuje a provádí důkladnou kontrolu. „Prověřili jsme doklady a provedli jsme osobní prohlídku, při které jsme našli návykové látky,“ vysvětluje velitel komanda.

V noci ale narážejí většinou spíš na opilce než na reálné nebezpečí. Přesto musí být Charkov obezřetný a počítá s dalším ruským útokem. „Chápeme, že Charkov a Charkovská oblast mají pro Rusko strategický význam,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

Nepřítel nám neodpustí vzdor

„Uvědomujeme si, že se nepřítel plánů týkajících se Charkova a charkovského regionu nevzdá. Reakce naší armády a obyvatelstva na takzvaný ‚ruský svět‘ pro něj byla velmi překvapující a určitě nám to neodpustí,“ dodává Syněhubov.

Neopomněl zmínit, jak důležitá je pro Ukrajinu pomoc ostatních zemí. „Jsme neskonale vděční za systematickou pomoc, kterou nám poskytujete. Neprůstřelná vesta chrání našeho vojáka. Všechna tato zařízení nám pomáhají lépe bojovat za naši nezávislost,“ řekl reportérům.

Gubernátor také poslal vzkaz České republice. „Nejtěžší je dovídat se o smrti dětí, které měly před sebou celý život. Pokud se můžu obrátit na lidi z České republiky, chci, aby všichni pochopili, že válka ještě neskončila.“

Lidé z okolí Charkova se dodnes při vzpomínce na příchod Rusů roztřesou. Ulice Ukrajinská v obci Vilchivka je zcela srovnaná se zemí. Podle místních tady ruské okupační jednotky chtěly demonstrovat, co by se mohlo stát s celou Ukrajinou. Rusové neušetřili jediný dům, rozstříleli i školní autobus.

Porodila jsem děti, aby se schovávaly před bombami se svými dětmi?
paní Zinajda z Charkovské oblasti

Před okupačními vojsky se schovávala i paní Zinajda, které granáty zničily dům. „Když přišli Rusové, velmi jsem se bála,“ říká pohnutým hlasem. „Ale naštěstí tu nebyli dlouho a k nám dovnitř nepřišli. Zavřeli jsme se a nikoho jsme sem nepouštěli.“

Také ona má vzkaz pro celý svět.

„Apeluji na lidi z celého světa, z celé planety – zachovejte mír, tahle válka je hrozná. Domluvte se. Zachovejte mír… Je to hrozné, když utíkají děti, aby zachránily ty svoje, je to hrozné, když zůstanete sami, a pak vám rozbijí dům a všechno… Jak děsivé to je. Žádám vás, lidé, zastavte to. Zachovejte mír.“

Pobyt ve sklepě s Rubikovou kostkou

Na ruskou okupaci vzpomíná i osmnáctiletý Jevhenij Skvorcov z charkovské čtvrti Severní Saltivka. Tři měsíce strávil ve sklepě školy, kterou předtím navštěvoval. Největší problém byla zpočátku elektřina.

„Měli jsme světlo na pár dní, ale po ruském bombardování už nebylo. Začali nám pomáhat dobrovolníci a přivezli nám generátor i s benzinem. Mohli jsme konečně začít vařit a nabít si telefony,“ líčí mladík.

Čas si krátil skládáním Rubikovy kostky, reportérům ukazuje, že v jejím skládání je skutečný přeborník. „Myslím, že na to mám talent,“ říká. Jeho rekord je devět sekund, což znamená, že na ukrajinský národní rekord, který by jednou chtěl překonat, se musí ještě asi o čtyři sekundy zlepšit.

Více v úvodním videu.

Reklama

Doporučované