Hlavní obsah

Na hradě Windsor zadrželi ozbrojeného muže. Alžběta mezitím slavila Vánoce

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. letošní Vánoce tráví na hradě Windsor, ačkoli obvykle v tuto dobu pobývá na svém východoanglickém sídle Sandringham.

Reklama

Na hradě Windsor, kde britská královna Alžběta II. strávila většinu covidové pandemie, zadrželi ozbrojeného muže. Podle policie muž nepronikl do žádné z budov, během chvil byly spuštěny příslušné bezpečnostní procesy.

Článek

Britská policie dopadla devatenáctiletého muže ze Southamptonu, který neoprávněně vnikl do prostor hradu Windsor, informoval web CNN. Prozatím zůstává ve vazbě. Podle policejního prohlášení reagovali policisté na oznámení, že došlo k narušení bezpečnosti. Do žádné z budov se „ozbrojenému muži“ dostat nepodařilo.

„Muž ze Southamptonu byl zadržen kvůli podezření z nedovoleného vstupu na chráněné místo a z držení útočné zbraně. V současné době zůstává ve vazbě. Členové královské rodiny byli o incidentu informováni,“ uvedla v prohlášení policistka Rebecca Mearsová.

Podle webu Sky News se incident stal kolem 8:30 místního času (9:30 SEČ) a nezdá se, že by narušil jakékoli plány královské rodiny. Z policejního sdělení není jasné, jakou přesně zbraň u sebe muž měl.

Pětadevadesátiletá královna Alžběta II. v tu dobu na hradě Windsor slavila Vánoce. Kvůli pandemii onemocnění covid-19 se totiž rozhodla necestovat do Sandringhamu, svého obvyklého vánočního sídla ve východní Anglii. Ve Windsoru ji doprovázeli její nejstarší syn princ Charles a vévodkyně z Cornwallu Camilla.

Bezpečnostní incidenty nejsou časté

Ačkoli to není běžné, k vniknutí do královských paláců občas dochází. Asi nejznámější incident se odehrál v roce 1982, kdy Michael Fagan, kterému tehdy bylo 31 let, přelezl zeď Buckinghamského paláce, prolezl otevřeným oknem a dostal se do ložnice spící královny Alžběty II. Královně se tehdy nic nestalo, přesto pokus o vniknutí do paláce vyvolal vážné pochybnosti o zabezpečení.

V roce 2004 se bojovník za práva otců Jason Hatch v převleku Batmana vyhnul ochrance a uspořádal protest na balkoně Buckinghamského paláce. Hatch tehdy vylezl po žebříku na proslulý balkon, kde se královská rodina objevuje při slavnostních příležitostech.

Komik Aaron Barschak upozornil na nedostatečné zabezpečení tím, že v roce 2003 pronikl na oslavu 21. narozenin prince Williama ve Windsoru. V roce 2016 se muž, který byl už dříve odsouzen za vraždu, přiznal k tomu, že neoprávněně vnikl do ochranné zóny kolem Buckinghamského paláce a ptal se, zda je královna doma.

Vánoční poselství

Královna z windsorského zámku pronesla tradiční každoroční vánoční projev. Jeho velkou část věnovala manželovi princi Philipovi, který zemřel v dubnu, ve věku 99 let. „Ačkoli je to pro mnohé období velké radosti a veselí, mohou být Vánoce obtížné pro ty, kteří přišli o své drahé. Letos chápu obzvlášť dobře proč,“ uvedla královna v poselství, které odvysílaly britské televize.

„Ale život samozřejmě sestává z posledních rozloučení i prvních setkání. A jakkoliv mně a mojí rodině chybí, vím, že by chtěl, abychom si Vánoce užili,“ podotkla také. Úvod poselství podkreslily fotografie zachycující šťastné okamžiky společného života Alžběty II. a Philipa. Během projevu měla na červených šatech připnutou brož, kterou nosila i na líbánkách v roce 1947.

Vánoční poselství bylo pro královnu, která letos několikrát čelila zdravotním problémům, nejvýznamnějším veřejným vystoupením od podzimu. Kvůli nemoci covid-19 letos výrazně omezila svůj vánoční program.

Reklama

Doporučované