Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazila první vojenská pomoc z USA

Foto: Profimedia.cz

Na Ukrajinu v sobotu dorazila první část americké vojenské pomoci, která byla schválena v prosinci loňského roku. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy zároveň podle CNN chystají evakuaci postradatelných pracovníků ambasády v Kyjevě, začít by mohla už příští týden. To vše v situaci, kdy varují před brzkou ruskou invazí na Ukrajinu.

Článek

Do Kyjeva v noci na sobotu dorazila první zásilka z nedávno schválené americké vojenské pomoci. Obsahuje mimo jiné munici pro vojáky na ukrajinských hranicích. Informovala o tom na twitteru americká ambasáda na Ukrajině, podle které dovezený materiál představuje „pevný závazek vůči právu suverénní Ukrajiny na sebeobranu“, informuje britská BBC.

Jde o první dodávku z celkové pomoci v hodnotě 200 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč). Ukrajinský ministr obrany Oleksej Reznikov Spojeným státům za dodávku poděkoval.

Washington schválil balíček pomoci v hodnotě 200 milionů dolarů loni v prosinci. „Spojené státy budou pokračovat v poskytování podobné pomoci na podporu ukrajinských ozbrojených sil v jejich snaze o obranu suverenity a územní celistvosti před ruskou agresí,“ uvedla ambasáda na facebooku.

Pomoc dorazila jen několik dní poté, co ukrajinskou metropoli navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten v Kyjevě mimo jiné uvedl, že Rusko může na Ukrajinu zaútočit v brzké době. Dodal nicméně, že pevně doufá, že ruský prezident Vladimir Putin bude spory kolem Ukrajiny řešit mírovou a diplomatickou cestou.

Evakuace ambasády?

Americká ambasáda v Kyjevě ale podle CNN požádala americké ministerstvo zahraničních věcí, aby povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků a jejich rodin z Ukrajiny. Stanice to uvedla s odkazem na nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Podle serveru Fox News americké ministerstvo zahraničních věcí dokonce nařídilo, aby byly rodiny diplomatických pracovníků evakuovány už v pondělí.

Zdroj blízký ukrajinské vládě CNN sdělil, že evakuace amerických diplomatických pracovníků ambasády v Kyjevě „pravděpodobně začne již příští týden“. Stejný zdroj uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, označil možný odjezd diplomatů za „přehnanou reakci“ na současnou situaci. Americké ministerstvo zahraničí se k potenciální evakuaci odmítlo vyjádřit, jeho představitel pak uvedl, že nebude komentovat soukromé rozhovory.

V prosinci CNN psala, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se připravuje na možnost, že v případě napadení Ukrajiny Ruskem bude potřeba evakuovat americké občany ze země. Práci na tomto nouzovém plánu podle zdrojů CNN vede americké ministerstvo obrany.

Americké ministerstvo zahraničí již vydalo ohledně Ukrajiny varování nejvyššího stupně, doporučilo Američanům, aby do země necestovali, a upozorňuje, že Rusko plánuje na Ukrajině „významnou vojenskou operaci“.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance. Washington naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.

Ukrajinu se uvolily podpořit i další státy. Británie v pondělí oznámila, že zemi poskytne protitankové zbraně, Kanada podle médií vysílá na Ukrajinu malý kontingent speciálních jednotek. Poskytnout rakety a další zbraně plánují i pobaltské státy. Německý kancléř Olaf Scholz v pátek na tiskové konferenci řekl, že Německo v posledních letech nepodporovalo vývoz smrtonosných zbraní. V úterý proto novinářům potvrdil, že země Ukrajině zbraně poskytnout nechce.

Reklama

Doporučované