Hlavní obsah

Na Zemi se bude žít hůř, je nemocná, shrnuje zpráva OSN

Foto: Profimedia.cz

Sílící extrémní jevy, jako jsou vedra, sucha a povodně, vystavují život na Zemi podmínkám, které tady podle autorů zprávy nebyly tisíce let.

Reklama

Mezivládní panel pro změny klimatu při OSN vydal druhou část klimatické zprávy. Ta se věnuje hodnocení zranitelnosti světa vůči klimatické změně a možným způsobům adaptace. Z planety se podle závěrů stává životu nebezpečné místo.

Článek

Klimatické změny pořád zrychlují, jejich následky jsou stále zřetelnější a jsou závažnější, než se dříve předpokládalo, uvedl v pondělí ve své zprávě Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) při OSN.

Záchrana planety brzy nebude možná, píše s odkazem na zprávu britský deník The Guardian.

V nadcházejících 18 letech bude planeta nemocnější, hladovější, chudší, chmurnější a mnohem nebezpečnější místo, shrnuje závěry zprávy agentura AP.

„Souhrn vědeckých důkazů je jednoznačný: Změna klimatu je hrozbou pro blahobyt lidí a zdraví planety,“ uvedl Hans-Otto Pörtner, jeden z autorů této rozsáhlé zprávy, která má být vodítkem pro světové lídry v jejich úsilí o omezení změny klimatu. „Jakýkoliv další odklad ve společné globální akci nám uzavře rychle se zavírající dveře k zabezpečení životaschopné a udržitelné budoucnosti,“ dodává Pörtner.

Zpráva uvádí, že v důsledku globálního oteplování bude každoročně umírat více lidí na vlny veder, nemoci, extrémní počasí, znečištění ovzduší a hlad. Kolik lidí zemře, záleží na tom, o kolik stoupne teplota na planetě. Tu ženou nahoru emise skleníkových plynů vypouštěných při spalování uhlí, ropy a zemního plynu.

Přibližně polovina obyvatel Země, asi 3,3 až 3,6 miliardy lidí, žije v oblastech ohrožených extrémním počasím, uvádí zpráva. Změny dopadají na celou planetu a nevyhnou se žádné obydlené oblasti. Podle vědců již ve velkém začaly vymírat některé rostlinné i živočišné druhy, od stromů po korály.

„Rostoucí teploty a extrémní jevy, jako jsou sucha, povodně a vlny veder, vystavují rostliny a živočichy klimatickým podmínkám, jaké nezažili po desítky tisíc let,“ řekl Pörtner agentuře DPA.

Teplo a extrémní počasí ženou rostliny a živočichy na souši i v oceánech směrem k pólům, do hlubších vod nebo do vyšších nadmořských výšek.

Mořské rostliny a živočichové se kvůli zvyšující se teplotě vody přesunuli v průměru o 59 kilometrů za desetiletí směrem k pólům.

Mnoho druhů dosáhlo limitů v přizpůsobení se na změnu klimatu a hrozí jim vyhynutí.

Pokud globální teplota stoupne o více než 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou, což se při současných emisích zdá jako pravděpodobné, tak některé důsledky budou „nezvratné“.

Patří mezi ně i tání ledovců a ledovcových čepiček a kaskádový efekt, kdy požáry, odumírání stromů, vysychání rašelinišť a tání permafrostu uvolní do atmosféry další uhlík, což dále zrychlí oteplování, uvádí zpráva.

„Dnešní zpráva IPCC je atlasem lidského utrpení a usvědčujícím svědectvím o neúspěchu zvládání klimatu,“ uvedl v pondělí generální tajemník OSN António Guterres v prohlášení citovaném agenturou AP. „Tato zpráva odhaluje skutečnost za skutečností, jak změna klimatu ubíjí lidi a planetu,“ dodal.

V Česku je podle ředitelky Hnutí DUHA Anny Kárníkové situace kritická zejména v oblasti lesů, půdy a krajiny. „To jsou ekosystémy, které dlouhodobě degradují a zároveň jsou klíčové pro naši odolnost vůči klimatickým rizikům typickým pro Česko,“ uvedla Kárníková podle tiskové zprávy české Klimatické koalice.

„Nová zpráva IPCC přináší velmi jasný vzkaz: je třeba rychle snížit emise skleníkových plynů, a to mnohem rychleji, než slibují současné závazky a trendy. Druhé sdělení nové zprávy IPCC je, že bezodkladně nastoupená cesta k udržitelné a odolné budoucnosti se světu rozhodně vyplatí,“ dodala k tomu Jitka Martínková z Klimatické koalice.

Panel více než 200 vědců vydává sérii rozsáhlých zpráv každých pět až sedm let. V první zprávě loni v srpnu IPCC konstatoval, že nyní jsou k dispozici nesporné důkazy o tom, že lidé oteplují klima planety a že takto způsobené změny jsou hlavním hnacím mechanismem změn v extrémech počasí. Nyní vyšla druhá část zhodnocení vědeckého poznání, týká se zranitelnosti, adaptace a dopadů změny klimatu.

Reklama

Doporučované