Hlavní obsah

USA se chystají na omikron. Mutace už tu může být, tvrdí Bidenův poradce

Foto: Profimedia.cz

Americký vládní epidemiolog Anthony Fauci.

Reklama

Spojené státy se připravují na výskyt nakažlivější mutace omikron na své půdě. Nově přijatá opatření v souvislosti s mutací se budou zatím týkat pouze cestování.

Článek

Americký vládní expert pro zdraví a epidemiolog Anthony Fauci se domnívá, že nakažlivější mutace omikron by se ve Spojených státech již mohla vyskytovat. „Nedivil bych se, kdyby tu byla. Zatím jsme to nezjistili, ale když máte virus, který vykazuje takový stupeň přenosu, a máte případy související s cestováním a skutečnost, že případy už zaznamenali na jiných místech, je téměř jisté, že se dostane všude,“ uvedl v sobotu pro americkou televizi NBC.

Žádný případ nicméně dosud Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nepotvrdilo. Přesto podobně jako další státy světa, USA s cestovními restrikcemi neváhaly. Tamní úřady oznámily, že dočasně uzavřou své hranice pro cestovatele, kteří v poslední době pobývali v několika jihoafrických zemích, kde se nově detekovaná mutace šíří.

V pondělí tak vejde v platnost zákaz příletu na své území osobám, které v poslední době pobývali v Jihoafrické republice, Botswaně, Zimbabwe, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Mosambiku či v Malawi. Nová opatření se nebudou vztahovat na americké občany a osoby s trvalým pobytem.

CDC navíc u těchto států zvýšila své cestovní doporučení na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň rizika. Země se tak zařadily mezi více než osmdesátku států, kam americké ministerstvo zahraničí doporučuje „necestovat“. Do stejné kategorie se řadí momentálně i Česká republika.

Situaci pozorně sleduje i americký prezident Joe Biden. S viceprezidentkou Kamalou Harrisovou byl informován o aktuální situaci naposledy v sobotu na půdě Bílého domu, informuje britský The Guardian. Bidenův tým je navíc podle americké CNN v pravidelném kontaktu se zdravotnickými úřady v Africe, potvrdil zdroj obeznámený se situací. „O nové variantě toho moc nevíme, jen to, že budí obavy a vypadá to, že se rychle šíří,“ řekl Biden v pátek.

Reklama

Doporučované