Hlavní obsah

Napíchli Rusové telefon Liz Trussové? Politici volají po vyšetřování

Foto: Profimedia.cz

Bývalá britská premiérka Liz Trussová.

Reklama

Osobní telefon bývalé britské premiérky Liz Trussové byl podle listu Mail on Sunday napíchnut agenty pracujícími pro ruského prezidenta Vladimira Putina. K útoku mělo dojít v době, kdy politička působila jako ministryně zahraničí.

Článek

Ještě než Liz Trussová v září vystřídala Borise Johnsona na postu lídra konzervativců a premiéra země, působila na pozici ministryně zahraničí. Právě v této době měli její telefon napadnout hackeři, kteří tak získali přístup k přísně tajným výměnám informací s klíčovými mezinárodními partnery i k jejím soukromým rozhovorům.

Podle listu Mail on Sunday, který své zjištění zveřejnil v sobotu, se na hackerský útok přišlo v průběhu léta, kdy v Konzervativní straně probíhala volba nového vedení. Boris Johnson, který byl v té době stále ještě premiérem, a vládní tajemník Simon Case však podrobnosti o něm zamlčeli.

Zprávy, ke kterým se hackeři dostali, nejspíše obsahovaly rozhovory se světovými ministry zahraničí o válce na Ukrajině, včetně podrobností o dodávkách zbraní. Součástí obsahu ale byly i debaty osobní, a to například v podobě kritiky, kterou Trussová a její budoucí kancléř Kwasi Kwarteng vyjádřili na adresu Johnsona a která přinášela riziko vydírání.

S odvoláním na anonymní zdroje Mail on Sunday uvádí, že z mobilu byly získány v té době až rok staré zprávy. Britská vláda má přitom zavedeny robustní systémy na ochranu před kybernetickými hrozbami, které zahrnují i pravidelné bezpečnostní instruktáže pro ministry a poradenství v oblasti ochrany jejich osobních údajů.

„Pro zpravodajské služby to nevypadá moc dobře, když mohou telefon ministra zahraničí tak snadno vyplenit agenti, o nichž se předpokládá, že pracují pro Rusko, a hledat v něm nepříjemné osobní zprávy,“ cituje britský web anonymní zdroj obeznámený s celou záležitostí.

List sice s odkazem na své informátory tvrdí, že za údajným hackerským útokem stojí agenti podezřelí z práce pro Rusko, například webu BBC se tato informace ale nepodařila ověřit. Dalšími zjevnými podezřelými, kteří by mohli z útoku profitovat, jsou podle bezpečnostního experta Antonyho Gleese Čína, Severní Korea nebo Írán.

V létě konzervativci rozhodovali mezi Sunakem a Trussovou

Do finále volby lídra britské Konzervativní strany v létě postoupil vedle Liz Trussové i někdejší ministr financí Rishi Sunak. Podle kuloárních informací ani jeden nevyvolával u členů strany nadšení.

„Je to nesmírně vážné - ukazuje to závažnost hrozeb ze zemí, které by nám mohly ublížit, a proč musí kybernetickou bezpečnost brát všichni ve vládě tak vážně. Musíme vědět, že vláda si uvědomuje závažnost této situace,“ okomentovala situaci Yvette Cooperová, labouristická stínová ministryně vnitra.

Layla Moranová ze strany Liberálních demokratů zase vyjádřila obavy, proč informace o údajném hackerském útoku nebyla zveřejněn dříve. „Potřebujeme bezodkladné nezávislé vyšetřování, abychom odhalili pravdu,“ cituje političku BBC. „Pokud se ukáže, že tyto informace byly veřejnosti zatajeny, aby byla ochráněna kandidatura Liz Trussové na post lídra, bylo by to neodpustitelné.“

Reklama

Doporučované