Hlavní obsah

„Monstrum, které všechno ničilo,“ hodnotí Filipíny tajfun. Obětí je přes 200

Jako „po bombardování ve druhé světové válce“, popisuje aktuální situaci na Filipínách zástupce Červeného kříže.Video: AP

 

Reklama

Jeden z nejhorších tajfunů na Filipínách. Rai po sobě zanechal stovky mrtvých, desítky zraněných a škody v milionech dolarů. Živly jsou navíc kvůli klimatickým změnám intenzivnější a ničivější, tvrdí odborníci.

Článek

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, vzrostl na 208. O zvýšené bilanci v pondělí s odvoláním na policii informovala agentura AFP. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

Záchranné práce pokračují. Stále se pohřešuje zhruba 50 lidí. Dalších nejméně 239 utrpělo zranění, uvedla filipínská policie. Monitorování situace je pro mnoho oblastí obtížné. „Na dost místech nefunguje energie, není možná komunikace a jsou nedostatečné zásoby pitné vody,“ přibližuje situaci vedoucí Červeného kříže na Filipínách Richard Gordon pro britskou BBC. „V některých lokalitách to vypadá hůře než po bombardování ve druhé světové válce,“ tvrdí. V pobřežních oblastech dle organizace došlo k „naprostému krveprolití“. Kvůli tajfunu muselo své domovy opustit přes 300 tisíc lidí.

Na rozsáhlé škody v místech, kde přírodní živel zasáhl, ukázaly i letecké snímky. Bouře strhávala střechy, vyvracela stromy a sloupy elektrického vedení, bořila dřevěné domy a zaplavovala vesnice. Podle agentury AP se většina obětí buďto utopila při bleskových záplavách, či utonula pod nánosy půdy nebo pod padajícími stromy.

Rai tak připomněl dosud nejničivější supertajfun Haiyan, který souostroví zasáhl v roce 2013. V důsledku jeho řádění zemřelo více než 7 300 lidí a přes čtyři miliony musely opustit své domovy.

„Pokud to bylo předtím jako v pračce, tentokrát šlo o obrovské monstrum, které všechno ničilo. Popadlo všechno – stromy i plechové střechy a pak jimi všude mrštilo,“ popsala dění agentuře AP guvernérka Arlene Bag-aová z ostrovní provincie Dinagat. Ta byla tajfunem na jihovýchodním pobřeží zasažena mezi prvními.

Kriticky tajfun zasáhl ostrov Bohol, kde zemřelo nejméně 74 lidí. Zničil zde také kolem 75 procent domů, uvedl zástupce Úřadu civilní obrany Casiano Monilla na pondělní tiskové konferenci. Bohol se přitom řadí mezi jednu z nejpopulárnějších turistických destinací celého souostroví.

Podle Monilly se dosavadní škody pohybují kolem 4,5 milionu dolarů, cituje jeho slova americká CNN. Tisíce vojáků, pobřežní stráž i hasiči pátrají po lidech a odklízejí škody.

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. V sobotu se přesunul nad Jihočínské moře.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří. Ty způsobují záplavy a sesuvy půdy. Rai nicméně udeřil mimo běžné období tajfunů, které je v zemi od července do října. Vědci na nevyzpytatelnost těchto živlů upozorňují již delší dobu. Tvrdí, že jsou v posledních letech silnější a intenzivnější právě v důsledku oteplování země, které je způsobeno počínáním lidstva.

Podle serveru Al-Džazíra jsou Filipínci kvůli své geografické poloze jedním z nejnáchylnějších národů světa na dopady klimatických změn.

Reklama

Doporučované