Hlavní obsah

Napsal, co se dělo za Trumpovy vlády. Dostal od Pentagonu stopku

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Bývalý ministr obrany USA Mark Esper se soudí s Pentagonem kvůli své nové knize (na snímku z ústředí NATO v létě 2019).

Reklama

Bývalý ministr obrany USA Mark Esper podal žalobu na Pentagon, jehož činitelé mu podle něj bez vysvětlení zakázali publikovat některé části jeho chystané knihy pamětí o působení v administrativě bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

S úřady se v minulosti dostalo do sporu kvůli publikaci svých pamětí několik činitelů Trumpovy vlády. Exprezidentovi někdejší bezpečnostní poradci John Bolton nebo Herbert McMaster. Teď k nim přibyl bývalý šéf obrany Mark Esper. V neděli podal žalobu na Pentagon.

„Pod záminkou ochrany utajovaných údajů zabraňují vydání zásadních částí rukopisu ministra Espera,“ uvádí se v žalobě. „Zablokovaný text je klíčový pro vyprávění důležitých příběhů v rukopisu,“ pokračuje soudní dokument.

„Americký lid si zaslouží plný a nepřikrášlený popis historie naší země,“ uvedl Esper ve vyjádření. Jeho kniha nazvaná A Sacred Oath (Svatá přísaha) podle něj obsahuje důležité detaily ohledně některých velmi kontroverzních událostí z doby Trumpovy vlády.

Činitelé výkonné moci v USA, od ministrů až po agenty Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), musí před vydáním svých pamětí zaslat rukopisy ke kontrole. Cílem procesu je předejít publikaci informací, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit americkou národní bezpečnost. Úřad ale zároveň nesmí zasahovat do práv na svobodu projevu autora a neměl by vyškrtávat pasáže, které jsou z bezpečnostního hlediska neškodné, mohou být ale považovány za škodlivé z politického hlediska.

Esper tvrdí, že poslal Pentagonu rukopis podle požadavků zákona. „Šest měsíců jsem se trpělivě řídil formálním procesem, jen aby mi nahodile a bez jasného vysvětlení upravili rukopis, který neobsahuje utajované informace,“ uvedl exministr obrany. Esper je podle listu The New York Times (NYT) zřejmě dosud nejvyšším vládním činitelem, který se dostal do podobného sporu s úřady.

Trumpova administrativa čelila kritice, že se snaží právo na kontrolu rukopisů zneužívat k tomu, aby zabránila publikaci některých knih, jež mohly být pro Trumpa politicky nepříjemné. Nynější prezident Joe Biden po nástupu do funkce slíbil, že znovu obnoví nestrannost těchto procesů.

Jeden z nejsledovanějších sporů vedl s úřady Trumpův exporadce Bolton. Někteří vládní úředníci tehdy kritizovali exprezidentovy spolupracovníky kvůli tomu, že se podle nich snažili nezákonně vměšovat do schvalovacího procesu a zcela zabránit publikaci Boltonovy knihy.

Ta obsahovala některé historky, jež nevykreslovaly Trumpa v příliš pozitivním světle. Bolton například tvrdil, že Trump nevěděl, že Británie disponuje jadernými zbraněmi, což dal najevo při setkání s tehdejší britskou premiérkou Theresou Mayovou. Údajně se také svých spolupracovníků dotazoval, zda není Finsko součástí Ruska.

Boltonova kniha The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) nakonec vyšla, Trumpovo ministerstvo spravedlnosti nicméně bezpečnostního poradce zažalovalo a snažilo se ho připravit o veškeré výdělky z díla s argumentem, že kniha obsahovala utajované informace. Bidenova administrativa pak letos v červnu tento proces zastavila.

Esper byl pátým šéfem Pentagonu v Trumpově vládě a v čele ministerstva obrany byl 18 měsíců. Ve funkci skončil krátce po Trumpově prohře v prezidentských volbách z loňského listopadu, kdy jej exprezident zbavil funkce příspěvkem na twitteru.

Reklama

Související témata:
Mark Esper

Doporučované