Hlavní obsah

„Náš ostrov byl srovnán se zemí.“ Tajfun Rai udeřil na Filipíny

Foto: Profimedia.cz

Škody v pobřežním městě Dulag v provincii Leyte.

Reklama

Silný tajfun si na Filipínách vyžádal nejméně 20 obětí, vyřadil z provozu elektřinu a komunikace v celých provinciích. Rai je podle AFP nejsilnější bouří, která letos toto souostroví na jihovýchodě Asie zasáhla.

Článek

Tajfun Rai se po řádění v jižních a středních ostrovních provinciích v pátek večer přemístil do Jihočínského moře, kde bylo v předstihu evakuováno do bezpečí více než 300 000 lidí, napsala agentura AP.

Tajfun udeřil na jihovýchodní pobřeží země ve čtvrtek, rozsah obětí a škod zůstává i po dvou dnech nejasný, protože celé provincie jsou stále bez elektřiny a mobilního spojení.

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu.

„Je to jedna z nejsilnějších bouří, která Filipíny zasáhla v prosinci za posledních deset let,“ řekl agentuře AFP Alberto Bocanegra z filipínské sekce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Národní policie oznámila, že zemřelo nejméně 20 lidí, ale další podrobnosti neuvedla. Hlavní vládní agentura pro reakci na katastrofy uvedla nižší počet 12 mrtvých, protože prý musí každé úmrtí pečlivě ověřit.

Úřady na ostrovech Dinagat, jedné z prvních provincií, které tajfun zasáhl, zůstaly v sobotu kvůli spadlému elektrickému a komunikačnímu vedení odříznuty od světa. Guvernérka Arlene Bag-ao však stihla na internetových stránkách provincie zveřejnit prohlášení, podle něhož byl ostrov s přibližně 180 000 obyvateli „srovnán se zemí“.

Guvernérka uvedla, že v hlavním městě je zatím potvrzených několik obětí, a dodala, že na místě je akutní nedostatek potravin, vody, dočasných přístřešků, pohonných hmot, hygienických souprav a zdravotnického materiálu.

„Možná jsme přežili, ale v příštích dnech se nám to samé nepodaří. Jsme jako ostrovní provincie značně omezeni. Většina našich obchodních a nákladních lodí nyní není schopna vyplout na moře, což nás fakticky odřízlo od zbytku země,“ řekla guvernérka a dodala, že některé nemocnice na Dinagatu nemohou kvůli škodám fungovat.

Viceguvernérovi Nilo Demereyovi se podařilo dostat do nedaleké provincie a pro rozhlasovou síť DZMM uvedl, že zemřelo nejméně šest obyvatel a že „téměř 95 % domů na ostrově Dinagat nemá střechu“ a zničeny byly i nouzové přístřešky.

„V současné době provádíme opravy, protože i naše evakuační centra byla zničena. Nemáme žádné přístřešky, kostely, tělocvičny, školy,“ řekl Demerey.

Na fotografiích zveřejněných na internetových stránkách Dinagatu jsou vidět nízké domy s odfouknutými nebo poškozenými střechami, které jsou obklopeny plechovými střešními tabulkami a troskami. Tajfun zasáhl i nedaleký ostrov Siargao, který je na Filipínách známý jako hlavní město surfingu.

V centrální provincii Bohol, kterou tajfun přímo zasáhl, pobřežní stráž uvedla, že její pracovníci na palubě gumových člunů zachraňovali obyvatele uvězněné na střechách a stromech, protože voda rychle stoupala.

Vzhledem k tomu, že vláda pohotovostní fondy využila k boji s pandemií koronaviru, prezident Rodrigo Duterte řekl, že peníze na pomoc provinciím bude hledat. O víkendu plánoval zdevastovaný region navštívit.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony musely opustit domov.

Reklama

Související témata:

Doporučované