Hlavní obsah

NASA ocenila snímek českého fotografa. Tady je

Foto: Daniel Ščerba, NASA

Blýskání červených skřítků nad Českou republikou, snímek oceněný NASA pořízený českým fotografem.

Reklama

„Nikdy nevíte, co se objeví, je to s nadsázkou řečeno hra na kočku a myš,“ komentuje český fotograf Daniel Ščerba svůj hon za jedinečnými snímky vesmírných jevů. Jeden z nich teď ocenila NASA, v pondělí ho vybrala za snímek dne.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí zveřejnil jako svou astronomickou fotografii dne snímek pořízený českým fotografem. Daniel Ščerba v srpnu zachytil nadoblačné blesky, které se vyskytly nad silnou bouří nad severními Čechami.

Snímek nazvaný Red Sprite Lightning over the Czech Republic (Blýskání červených skřítků nad Českou republikou) je teprve 19. fotografií z Česka, kterou NASA v historii galerie fungující od roku 1995 zveřejnila, uvedl astronom a fotograf Petr Horálek, jehož snímky se v prestižním výběru také objevily.

Ščerba fotografii oblohy pořídil na konci srpna ze vzdálenosti zhruba 200 kilometrů z Jeseníků nedaleko vysílače u Ondřejovic u česko-polských hranic. Zachytil na ní takzvané červené skřítky, tedy vzácné formy blesků, jejichž existenci potvrdili vědci teprve asi před 35 lety, píše NASA.

Zachycené světelné úkazy se objevují na pouhý zlomek sekundy a nejlépe je lze pozorovat nad silnými bouřemi.

Ščerba Seznam Zprávám napsal, že srpnové fotografování nepatřilo k nejjednodušším. „Zachycení podobného jevu patří mezi složitější odvětví fotografie, pro dobrou fotografii je potřeba mít kvalitnější techniku, a to především světelný a ostrý objektiv,“ vysvětluje.

Prohlédněte si unikátní snímky vesmíru

NASA v červenci zveřejnila čtyři snímky z vesmírného teleskopu Jamese Webba. V dosud neviděném detailu si můžete prohlédnout mlhovinu Carina, planetární mlhovinu „Eight-Burst“, exoplanetu (planetu mimo sluneční soustavu) WASP-96 b a skupinu galaxií Stephanův kvintet.

Sám už to ale považuje za rutinu, protože rudé skřítky „loví“ již šest let a domnívá se, že pořídil i lepší snímky, než je ten oceněný NASA. „Nikdy nevíte, co se objeví, je to s nadsázkou řečeno hra na kočku a myš. Člověk musí být neustále ve střehu, a pokud se podaří jev zachytit v dobré kvalitě, je to samozřejmě radost, která náročnou noční práci dokáže vynahradit,“ říká.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem profesionální astronomové.

„Samozřejmě je to určitá prestiž mezi fotografy, ale jako popularizátor astronomie to beru především jako vzdělávací prvek, kdy se o tomto jevu dozví za pomoci médií rozsáhlejší část populace,“ komentuje svůj úspěch Ščerba.

Reklama

Související témata:

Doporučované