Hlavní obsah

NASA zahájila vesmírnou misi na obranu Země před asteroidy

Animace mise DART.Video: twitter/NASA, twitter/JHUAPL

 

Reklama

Raketa Falcon 9 ve středu v 7:21 SEČ vynesla do vesmíru aparát, jenž na podzim příštího roku dorazí k binárnímu systému planetky Didymos.

Článek

Americká vesmírná agentura NASA ve středu zahájila misi DART zaměřenou na přípravu ochrany Země před možným nebezpečím srážky s vesmírným tělesem.

Raketa společnosti SpaceX vynesla z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii modul, který zamířil k planetce Didymos, aby nárazem do jejího menšího souputníku ovlivnil trajektorii tohoto binárního systému.

Start se vysílal živě na stránkách NASA. Raketa Falcon 9 v úterý 22:21 místního času (ve středu v 7:21 SEČ) vynesla do vesmíru aparát, jenž na podzim příštího roku dorazí k binárnímu systému planetky Didymos. Přímým cílem je malý měsíc Dimorphos, který kolem 780 metrů velkého Didymosu obíhá. Náraz rychlostí 6,6 kilometru za vteřinu by měl podle expertů oblety tohoto menšího tělesa o průměru kolem 160 metrů pozměnit, a tím i ovlivnit trajektorii dvojplanetky.

Binární systém Didymosu pro Zemi nyní nebezpečí nepředstavuje. Byl pouze vybrán k otestování možnosti ovlivnit trajektorii potenciálně nebezpečných těles pomocí kinetické energie.

Výsledek mise budou zkoumat odborníci pomocí teleskopů na Zemi, ale i díky malému satelitu LICIA, který se včas oddělí a bude celý manévr dokumentovat. Studovat účinky mise DART (v překladu šipka) bude také mise Hera, kterou by Evropská kosmická agentura (ESA) měla odstartovat v roce 2023 nebo 2024. Součástí bude vyslání dvou malých satelitů, které budou asteroidy všestranně zkoumat. Na přípravě jednoho z nich, označeného APEX, se vedle švédských, finských a německých partnerů podílejí i čeští odborníci.

Podle NASA vědci zatím identifikovali v relativní blízkosti Země přes 27 000 asteroidů, z nichž téměř 10 000 je větších než 140 metrů. To je velikost, při které se experti obávají, že by taková tělesa mohla způsobit velké regionální škody. Prozatím ale nevědí o žádném rozměrnějším objektu, který by mohl modrou planetu v dohledné budoucnosti zasáhnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované