Hlavní obsah

Násilné odvody. Ruská armáda nabírá Ukrajince, tvrdí Kyjev

Foto: photo.ua, Shutterstock.com

Ruská armáda se už delší dobu potýká s nízkou bojovou morálkou a nedostatkem lidských zdrojů. Na snímku ruští vojáci na Krymu.

Reklama

Ruská armáda se v okupovaných oblastech pokouší o násilnou mobilizaci, na frontu posílá také ukrajinské lékaře, informovala ukrajinská rozvědka.

Článek

Ruská armáda zahájila nucenou mobilizaci v okupovaných oblastech, týká se i lékařů, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Okupanti mobilizují ukrajinské lékaře, kteří zůstali v okupovaných oblastech. Ve Volčansku (Charkovská oblast) je mladší zdravotnický personál násilně vysílán na frontu, aby poskytoval pomoc raněným ruským vojákům. Pokud lékaři odmítnou, je jim vyhrožováno smrtí,“ píše se ve zprávě.

Podle ukrajinského vyšetřování začaly ruské mobilizační aktivity také napříč mladou populací v okupovaných oblastech, konkrétně v Chersonské, Zaporožské a Charkovské oblasti, píše agentura Interfax-Ukrajina. Ruská armáda podle ní v zájmu zajištění průběhu mobilizačních opatření téměř zcela zablokovala únikové cesty z Chersonské oblasti na území kontrolované Ukrajinou.

V Zaporožské oblasti hledají ruští vojáci a důstojníci FSB rekruty. Dle zpráv by měli tito násilně naverbovaní Ukrajinci doplnit ruské bojové jednotky v nejproblematičtějších oblastech.

Podle ukrajinského ministerstva se Rusko již dříve během dubna pokusilo vyvolat mobilizaci v Chersonské a Zaporožské oblasti s pomocí „pseudoreferenda“, které bylo zinscenováno agenty ruské tajné služby.

Britské ministerstvo obrany v souvislosti s nucenou mobilizací upozornilo na porušování Ženevských konvencí, konkrétně článku 51. „Zařazení ukrajinských civilistů do ruské armády by znamenalo porušení článku 51 čtvrté Ženevské úmluvy,“ píše se ve zprávě.

Cílem ruské armády teď pravděpodobně je obklíčení či vytlačení ukrajinských jednotek rozmístěných na Donbase a dobytí celého území Doněcké a Luhanské oblasti v jejich administrativních hranicích z roku 2014. Ruská armáda se však nadále potýká s nízkou bojovou morálkou a nedostatkem lidských zdrojů.

Již delší dobu navíc část Rusů dává najevo obavy kvůli nasazování ruských branců na Ukrajině, které ještě posílily jarní odvody do armády zahájené na začátku dubna. Rusko už delší dobu odmítá spekulace o tom, že by chystalo všeobecnou mobilizaci, která by mu ale pomohla vyřešit personální nedostatky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované