Hlavní obsah

Naverbovaní ruští vězni se vrací domů. Svobodní, bohatší a s traumatem

Foto: Profimedia.cz

Počmáraná nástěnná malba na oslavu ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny s nápisem „vagnerovci – ruští rytíři“, Bělehrad, 20. ledna 2023.

Reklama

Bojujte s námi na ukrajinské frontě šest měsíců a budete osvobozeni, slibovala Vagnerova skupina ruským trestancům. Po půl roce se ti, kdo přežili, vrací domů s čistým trestním rejstříkem a nejasnou budoucností.

Článek

Dvaadvacetiletý Andrej Jastrebov si odpykával trest za krádež, když dostal nabídku od vagnerovců. Soukromá vojenská skupina s vazbami na Kreml mu výměnou za boj po boku ruských jednotek slíbila mimo jiné svobodu. Podobně jako další odsouzenci, kteří na návrh kývli a přežili, se i on teď vrátil domů. S oceněním, tučnou výplatou i traumatem.

„Všichni máme pocit, že je v nějaké hypnóze. Jako by to byl jiný člověk,“ řekl jeden z jeho příbuzných, který s novináři deníku The New York Times (NYT) hovořil pod podmínkou anonymity, protože má strach z pomsty. „Je bez jakýchkoli emocí.“

Tisíce odsouzených na frontě padly, mnozí z nich během několika dnů nebo dokonce hodin po příjezdu, tvrdí ruské lidskoprávní skupiny a ukrajinští představitelé. Ti, kteří přežili a vrátili se domů, většinou mlčí, protože se obávají odplaty ze strany vagnerovců, popsal NYT ve své analýze.

Většina odvedenců si odpykávala trest za drobné trestné činy, jako jsou krádeže. Nicméně záznamy z jedné trestanecké kolonie podle listu ukazují, že mezi odvedenci byli také muži odsouzení za znásilnění i několikanásobné vraždy.

Návratem některých kriminálníků domů i s omilostněním Kreml podle listu riskuje, že vyvolá větší násilí v celé společnosti. Takový krok ani nemá v ruském právním systému precedens a ukazuje cenu, kterou je Putin ochotný zaplatit, aby se vyhnul porážce, upozornil deník.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Rozhodnutí tolerovat vagnerovcům nábor trestanců představuje podle lidskoprávních skupin zlom v jeho válečném úsilí a celé vládě. „Už neexistují žádné zločiny a žádné tresty,“ poznamenala Olga Romanovová, vedoucí lidskoprávní organizace Rusko za mřížemi, která shromažďuje zprávy informátorů z ruských věznic. „Nyní je dovoleno vše, a to přináší velmi dalekosáhlé důsledky pro každou zemi.“

Ruské jednotky doplnilo podle západních médií a ukrajinské vlády od července asi 40 tisíc vězňů. Kyjev ovšem tvrdí, že téměř 30 tisíc z nich dezertovalo nebo bylo zabito či zraněno.

Vyhrožování jako motivace na frontě

Na začátku léta se začaly objevovat důkazy o tom, že šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin systematicky verbuje trestance. Na videích vězňům sliboval, že budou dostávat 100 tisíc rublů měsíčně, tedy asi dvojnásobek ruské průměrné měsíční mzdy. Nabídl jim také prémie za statečnost a hlavně v případě, že přežijí šest měsíců, svobodu ve formě prezidentské milosti.

Deník nábor označuje za největší, který byl ve věznicích k vidění od druhé světové války. Velká část z naverbovaných mužů pak měla bojovat v krvavé bitvě u ukrajinského města Bachmut, kde Vagnerova skupina utrpěla vysoké ztráty (více jsme psali zde).

Po šestiměsíční službě se nicméně první z nich vrací domů, což vyvolává otázku, jak se začlení do ruské společnosti s ohledem na jejich kriminální minulost a mizivé vyhlídky na zaměstnání.

„Jsou to psychicky zlomení lidé, kteří se vracejí s pocitem spravedlnosti, s přesvědčením, že zabíjeli, aby bránili vlast,“ řekla Jana Gelmelovová, právnička zabývající se právy ruských vězňů, která pracuje s odsouzenými. „Mohou to být velmi nebezpeční lidé.“

Vagnerova skupina využívala podle svědectví, která sesbíral list The New York Times, pochybné a nejspíše i nezákonné metody.

Andrej Medveděv, který byl součástí vězeňských jednotek vyslaných do Bachmutu, popisuje nelidské zacházení. „Bylo nám řečeno: ‚Jděte dál, dokud vás nezabijí,‘“ řekl v telefonickém rozhovoru.

Prigožin již na zveřejněných videích varoval, že pokud budou chtít naverbovaní trestanci utéct, budou zabiti.

„Neexistuje žádná šance na návrat do vězení. Ti, kteří se dostanou na frontu a řeknou ‚myslím, že jsem na špatném místě‘, budou označeni za dezertéry a zastřeleni,“ řekl v září v projevu k vězňům.

Brutální podmínky popisuje také Igor Matjuchin, který si odpykával trest za krádež, když se rozhodl narukovat k vagnerovcům. Ve výcvikovém táboře poblíž okupovaného ukrajinského města Luhansk ale podle svých slov vystřízlivěl. Příslušníci skupiny si zakládali na strachu a vyhrožovali hromadnými popravami, popsal.

Nezákonné udělování milostí Kreml popírá

Vagnerova skupina v poslední době zveřejnila videa, na kterých dostávají bývalí vězni dokumenty symbolizující jejich osvobození od trestů. Deník upozorňuje, že žádný z nich ovšem nebyl zveřejněn, a přetrvávají tak pochybnosti, jestli jsou legitimní.

Udělování milostí je totiž v Rusku spíše vzácnou a časově náročnou záležitostí, upozornily lidskoprávní skupiny. Navíc je v Moskvě nikdy nevydávali v takovém rozsahu, jak vagnerovci popisují.

Prigožinův vliv v Moskvě roste

Neváhá otevřeně kritizovat ruské armádní velitele i Putinovy staré známé. V Moskvě se začínají bát, co si ještě Jevgenij Prigožin dovolí.

Podle ruské ústavy může milost udělit pouze prezident, záznamy o nich ale už poslední tři roky Kreml nezveřejňuje. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov nicméně popřel, že by byli trestanci osvobozeni protiprávně. Podle něj byli omilostněni „v přísném souladu s ruskými zákony“.

Nejasné právní postavení trestanců, kteří se vrátili z fronty, nejen podkopává ruskou justici, ale váže také jejich osud na Vagnerovu skupinu, podotýkají lidskoprávní skupiny.

Reklama

Doporučované