Hlavní obsah

Nebezpečné ukrajinské pobřeží. Miny ohrožuji lidi, ztěžují i přepravu obilí

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské úřady zakázaly kvůli nebezpečí výskytu min vstup na pobřeží.

Reklama

V Černém moři jsou stovky min, které jsou nebezpečné pro místní obyvatele. Kvůli těmto zbraním se komplikuje i přeprava obilí. Ukrajinské úřady v reakci na smrt občanů uzavřely pláže, jejichž odminování může trvat několik let.

Článek

Padesátiletý muž z ukrajinské Oděsy chodil každý víkend plavat a hledat mořské šneky. 11. června se už ale nevrátil. Na místě ho zabila jedna z několika stovek min, které do Černého moře svrhly ukrajinské i ruské jednotky.

Ukrajinská vláda v reakci na smrt civilisty zakázala koupání na pobřeží a vyzvala lidi, aby se drželi od pobřežních destinací dál. Ovšem s aktuálními teplotami, které dosahují na Ukrajině až 35 stupňů, mnoho lidí omezení ignoruje a tráví dny na pláži. Po explozi miny v minulých týdnech zemřeli další dva civilisté.

Ukrajinská národní garda varovala, že miny, které jsou schované pod hladinou, se mohou dostat i na pobřeží.

„Tyto miny jsou tam s dalšími nevybuchlými zařízeními z druhé světové války, které stále nacházíme. Hlavním problémem je, že nevíme, kolik min bylo svrženo během námořní blokády. Vyčištění vod těchto zařízení bude trvat dlouho,“ řekl pro britský The Guardian Vladlen Tobak, bývalý instruktor potápění ukrajinského námořnictva.

Vzájemné obviňování

Miny jsou ukotvené k ocelovému lanu, které je drží těsně pod hladinou, při bouřkách se však mohou uvolnit a pomocí mořských proudů se pak dostanou do mnohem vzdálenějších míst.

Není známé, kolik min do Černého moře obě strany svrhly. Vzájemně se ale obviňují Kyjev i Moskva.

Mluvčí regionální vojenské správy v Oděse Sergej Bratčuk uvedl, že do ukrajinské mořské zóny svrhla ruská vojska 400 až 600 min. Moskva naopak tvrdí, že ruská armáda zmapovala asi 370 ukrajinských mořských min.

Ruské ministerstvo obrany a státní bezpečnostní agentura FSB už v březnu varovaly, že ukrajinské miny plovoucí u pobřeží Oděsy se dostaly na zem. V červnu Ukrajina přiznala, že mořské miny v sebeobraně instalovala. „Zaminovali jsme pobřeží a některé oblasti blíže k pobřeží, abychom zabránili ruské invazi z vody. Rozsah a umístění ruských min však přesně neznáme,“ uvedl Roman Kostenko, člen ukrajinského parlamentu a ukrajinský velitel speciálních jednotek.

Komplikované odminování

Odborníci se podle Guardianu shodují, že odminování Černého moře může trvat roky a šlo by o nejrozsáhlejší operaci od íránsko-irácké války v 80. letech. Komplikuje ho nepřehledné mapování, ale také přírodní podmínky jako bouře a posouvající se příliv, které mění polohu min. Odminování je důležité také pro obnovení přepravních tras obilí, které přerušila námořní blokáda z Ruska.

Ukrajinské úřady plánují odstraňování min pomocí robotů. Jejich uvedení do provozu ale potrvá měsíce, uvedl pro Guardian ukrajinský představitel, kterému zaručil deník anonymitu. Kostenko potvrdil existenci odminovacího plánu, ale uvedl, že zatím jde pouze o obrys.

Nebezpečí pro okolní státy

Shozené miny představují vážnou hrozbu také pro další země, které mají přístup k Černému moři. Například bulharské úřady varovaly občany, aby si u pobřeží dávali pozor na miny.

Rumunsko pracuje na zneškodnění min, které se ocitly na jeho území. Podobně tak Turecko, které na svém území našlo minimálně dvě miny, oznámilo, že o problému diskutuje s Ruskem i Ukrajinou.

Mořské miny, na rozdíl od těch pozemních, nejsou mezinárodními dohodami zakázané. Podle mezinárodního práva je však státy mohou umístit jen do svých teritoriálních vod, a to v případě obrany pobřeží před vnějšími útoky. Používání min v mezinárodních vodách zakazuje Haagská úmluva.

Reklama

Doporučované