Hlavní obsah

Nebojte, čeká nás dobrý rok. Dvaadvacet předpovědí pro rok 2022

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Válka na Ukrajině nebude a Melania se rozvede s Donaldem. A dalších 20 předpovědí pro příští rok.

Reklama

Co se stane v roce 2022? Přečtěte si prognózu Miloše Čermáka. Nebo si hoďte korunou.

Článek

Loni jsem napsal 21 předpovědí pro rok 2021 a hned ta první zněla: rok 2021 bude horší než rok 2022. Po roce jsem své předpovědi zrevidoval a o fous prohrál šanci být nadprůměrným prognostikem. Vyplnilo se jich 10.

Zde je nových 22 předpovědí pro rok 2022. A vy dnes už víte, že se na ně můžete spolehnout asi tak jako na výsledek hodu mincí. Je to tak padesát na padesát.

1. Rok 2022 bude lepší než ty dva před ním. Jasně že to je subjektivní a pro někoho to bude nejhorší rok v životě a pro jiného zase nejlepší. Ale pro průměrného obyvatele Evropy to bude rok, kdy se nadechne a řekne: „Tak sláva, zase jednou docela normální doba.“

2. Pandemie skončí do léta. A na podzim už další vlna nepřijde, byť samozřejmě bude mít covid ještě mnoho let „sezónní dozvuky“. Ale omikronová vlna pandemii uzavře. Celkovou bilanci takzvaných „nadúmrtí“ (tedy počtu lidí, kteří z jakýchkoli příčin zemřeli v době pandemie dřív, než kdyby nenastala) odhadnou experti celosvětově na 8 až 10 milionů.

3. Webbův vesmírný teleskop se podaří dopravit na jeho pozici a zhruba v polovině roku začne pracovat. Obří infračervený dalekohled umožní vědcům nahlédnout – s nadsázkou řečeno – do počátků vesmíru. K takzvanému Velkému třesku mělo podle odhadu vědců dojít před necelými 14 miliardami let, ale nedá se vyloučit, že právě tento společný americký, evropský a kanadský projekt s rozpočtem 10 miliard dolarů naše poznatky zpřesní. Příští rok z toho však ještě nic revolučního nebude.

4. Petr Fiala přežije rok jako premiér. Ukáže se být „minimalistickým“ politikem, který zemi řídí bez velkých gest a úsporným způsobem, což bude po Babišově éře příjemná změna. ANO jako hlavní opoziční síla nebude mít ambici Fialovu vládu odvolat, protože bude lásku příznivců šetřit na prezidentské volby.

5. Andrej Babiš se stane prezidentem, buď už příští rok, ale podle všeho spíš v řádném termínu na počátku roku 2023. Babišova PR mašina zaměří všechny síly na to, aby jeho největším soupeřem, který s ním postoupí do druhého kola, byl Miroslav Kalousek. V tomhle posledním velkém zápase dinosaurů Babiš zvítězí.

6. TikTok bude celý rok nejpopulárnější online službou a udělá z Googlu definitivně světovou dvojku. Pokračuje tak trend z roku 2021, kdy byl podle statistik Cloudflare TikTok „číslem jedna“ zhruba od srpna.

7. Válka na Ukrajině nebude. Napětí se vystupňuje na počátku roku, ale k eskalaci konfliktu nakonec nedojde.

8. Ethereum bude větší než bitcoin. Kryptoměna, se kterou se začalo obchodovat v roce 2015, není tak známá ani sledovaná jako ikonický starší sourozenec bitcoin. Ale nabírá na popularitě i díky vzestupu NFT. Někdy během příštího roku se stane kryptoměnou s nejvyšší tržní hodnotou. Na konci roku je to odhadem 920 miliard dolarů ku 470 miliardám dolarů ve prospěch bitcoinu.

9. CRISPR bude v medicíně „velkou věcí“, a to i z komerčního pohledu. Technologie umožňující „přepisovat geny“ získala v roce 2020 Nobelovu cenu (lépe řečeno její objevitelé Emmanuelle Charpentierová a Jennifer Doudnaová) a je tu doba, kdy se začne prakticky používat. Investoři sledují zejména dvě firmy, shodou okolností obě spoluzaložené zmíněnými nositelkami Nobelovy ceny: CRISPR Therapeutics a Intellia Therapeutics.

10. USA budou mít první prezidentku v historii. Do funkce ve druhé polovině roku nastoupí Kamala Harrisová, a to kvůli setrvale se zhoršujícímu zdravotnímu stavu Joea Bidena. Svou nominaci oznámí zároveň další tři ženy s poměrně vysokými šancemi: Ivanka Trumpová, Michelle Obamová a samozřejmě opět i Hillary Clintonová.

11. Inflace v Česku překročí 10 procent. Nejpozději v lednu by měli o případných investicích (bitcoin? zlato? akcie Applu?) začít přemýšlet i ti, kteří vždycky měli radši peníze „na účtu“.

12. Vyjdou první knihy v češtině, které „přiznají“, že je z cizího jazyka přeložil počítač. Algoritmy, jejichž fungování už dnes obdivují například uživatelé překladače DeepL, se ještě vylepší. Strojové překlady budou mít své pozorné editory, ale už to nebudou překladatelé v pravém slova smyslu.

13. Metaverse se zařadí mezi koncepty, od kterých se hodně čekalo, ale zůstaly zcela nenaplněné. Snaha přesunout naše online aktivity do virtuální či rozšířené reality narazí na meze toho, co považujeme za přirozené a normální. Lidé chtějí unikat z reality, ale nenápadně. A taky chtějí, aby „falešná realita“ nebyla moc přesvědčivá, zkrátka aby neztratili schopnost jasně a hned rozlišit skutečnou a virtuální realitu. Metaverse paradoxně neuspěje proto, že nabídne příliš dobrou iluzi skutečnosti.

14. Dvě světové firmy budou mít poprvé v historii hodnotu vyšší než tři biliony dolarů: Apple a Microsoft. Apple představí svůj dlouho očekávaný revoluční produkt, kterým budou chytré brýle pro rozšířenou realitu. Přijetí však bude překvapivě vlažné.

15. Čínu zasáhne finanční a realitní krize. Ale bude to mnohem menší, než dnes mnozí předpovídají nebo doufají.

16. Buzzwordem roku bude v technologiích „web3“. Jde o další verzi webu po tom prvním, který vytvořil koncem osmdesátých let Tim Berners-Lee, a po webu 2.0, jenž po roce 2000 předznamenal sociální média. Web3 by měl být decentralizovaný, „osvobozený“ od vlivu korporací jako Google či Facebook a nějak „poháněný“ blockchainovou technologií. Jak přesně, to nikdo moc neví. Ale jisté je, že podporovatelem je Elon Musk, takže z toho bude velká věc. Nebo velká bublina.

17. Nejvíc Oscarů dostane film Síla psa (The power of the Dog). Western s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli je psychologickým thrillerem, který připomíná jiný „divný“ western, a to 16 let starý film Zkrocená hora. Obsese řešit současnou krizi maskulinity v kulisách Divokého západu by tím mohla definitivně skončit.

18. Média si v Česku udrží status quo, tedy stav mírné setrvalé krize. Nejlepší obsah budou nadále nabízet veřejnoprávní média. Dva tradiční celostátní deníky přestanou vycházet, lépe řečeno změní periodicitu na týdeníky. Babiš zůstane majitelem Mafry, Bakala naopak přestane platit ztrátu Economie. Podcasty si udrží svou oblibu, ale jen minimum z nich bude nabízet skutečnou žurnalistiku. Víc Čechů bude za mediální obsah platit.

19. České e-komerci se bude mimořádně dařit, firmy si udrží zákazníky a prodeje, které jim přinesla pandemie. Denní obrat Alzy přesáhne příští rok před Vánoci hranici půl miliardy korun, Rohlík bude nejrychleji rostoucím českým startupem a povede se mu také expanze do dalších zemí.

20. Česko prožije blackout v trvání několika desítek hodin. Výpadek elektřiny zasáhne i okolní země. Významně ovlivní běžný život a způsobí spoustu problémů, ale obejde se bez významnějších konsekvencí.

21. Akcie automobilky Tesla budou celý rok označovány za „extrémně nadhodnocené“, ale k jejich významnému poklesu nedojde. Tesla ještě před koncem roku zahájí výrobu Cybertrucku a nákladního auta Semi. Prvním velkým odběratelem bude Pepsi, která už zaplatila předobjednávky.

22. Melania Trumpová podá žádost o rozvod. Donald Trump oznámí, že rozvod požadoval jako první ve skutečnosti on, a označí to za politickou hru. Zároveň se bude spekulovat o jeho utajovaných zdravotních problémech.

Reklama

Doporučované