Hlavní obsah

Nebyl ozbrojený, měl novinářskou bundu. Na Ukrajině zemřel známý fotoreportér

Foto: Profimedia.cz

„Nebyl ozbrojený a měl na sobě novinářskou bundu. Útok na novináře je válečný zločin,“ reagovala nevládní organizace Reportéři bez hranic.

Reklama

Snil o tom, že udělá fotografii, která zastaví válku. Ale válka ho dřív připravila o život. Ukrajinský fotoreportér Maksym Levin pracoval pro řadu renomovaných médií, například pro stanici BBC či agentury Reuters a AP.

Článek

V oblasti bojů severně od Kyjeva zemřel další novinář. O smrti ukrajinského dokumentaristy a fotografa Maksyma Levina informoval v sobotu server lb.ua, podle nějž byl novinář téměř tři týdny nezvěstný.

Čtyřicetiletý Levin byl naposledy spatřen 13. března, když se vydával spolu s doprovodem do obce Huta-Mežyhirska s cílem zdokumentovat zde následky ruské agrese. Kontakt s ním poté ustal. Později vyšlo najevo, že v oblasti, kam se dvojice chystala, vypukly boje mezi ukrajinskými a ruskými vojsky.

Policie nyní oznámila, že v pátek nalezla u obce Huta-Mežyhirska Levinovo tělo. Zprávu o Levinově smrti na sociální síti Telegram následně potvrdil také poradce ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Tělo vojáka a bývalého fotografa Oleksije Černyšova, který Levina doprovázel, objeveno nebylo.

Ukrajinská generální prokuratura podle deníku The Guardian uvedla, že zatím vše nasvědčuje tomu, že Levina „zabili vojáci ruských ozbrojených sil dvěma výstřely z ručních zbraní“. Případ nadále vyšetřuje.

„Nebyl ozbrojený a měl na sobě novinářskou bundu. Útok na novináře je válečný zločin,“ reagovala na Levinovu smrt na twitteru nevládní organizace Reportéři bez hranic.

Maksym Levin, kterému kolegové a přátelé říkali Max, za sebou zanechal čtyři nezletilé syny, manželku a staré rodiče. Jeho blízcí až do poslední chvíle živili naději, že upadl do ruského zajetí a vrátí se domů živý.

„Max byl odvážný novinář a dobrý otec čtyř dětí. Nechce se mi věřit, že odešel,“ napsala na twitteru šéfredaktorka ukrajinského mediálního projektu Zaborona Media Katerina Sergatskova.

„Jako novinář zachraňoval životy“

Levin snil už od patnácti let, že se stane fotografem. Jeho přání se mu splnilo a během svého života navázal spolupráci s celou řadou ukrajinských i zahraničních médií.

Více než deset let pracoval v redakci serveru lb.ua. Spolupracoval také s agenturami Reuters a Associated Press, britskou veřejnoprávní stanicí BBC a ukrajinskou stanicí Hromadske. Jeho fotografie se objevily také na stranách dalších renomovaných médií, například amerického deníku Wall Street Journal nebo časopisu TIME.

„Maks od roku 2013 poskytoval agentuře Reuters poutavé fotografie a videa z Ukrajiny. Jeho smrt je pro svět žurnalistiky obrovskou ztrátou. V této těžké chvíli jsme v myšlenkách s jeho rodinou,“ uvedl John Pullman, který v agentuře Reuters působí jako globální šéfredaktor pro vizualizace.

Většina Levinových dokumentárních projektů se týkala bojů, které vypukly na východě Ukrajiny v roce 2014. „Každý ukrajinský fotograf sní o tom, že udělá fotografii, která zastaví válku,“ citoval jej server lb.ua.

Ukrajinská novinářka Anastasia Stanková, která byla Levinovou kolegyní i osobní přítelkyní, Levina popsala jako starostlivého a oddaného člověka.

„Jako novinář zachraňoval životy – během bitvy o Ilovajsk v roce 2014 ujel autem, ve kterém byli tři jeho novinářští kolegové, před těžkým ostřelováním; bez toho by nepřežili,“ uvedla podle BBC Stanková.

Kromě novinářské práce se Levin věnoval také fotografickým a videoprojektům pro mezivládní organizace, jako je Světová zdravotnická organizace, OSN, UNICEF nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Na Ukrajině od začátku války padlo již několik ukrajinských i zahraničních novinářů. V polovině března nedaleko Kyjeva Rusové zabili irsko-francouzského kameramana americké stanice Fox News Pierra Zakrzewského a místní spolupracovnici týmu Oleksandru Kuvšynovou, reportér Benjamin Hill byl těžce raněn.

Na Ukrajině také přišel o život americký filmař Brent Renaud. Podle úřadů jej zabila ruská palba. Zranění tehdy při stejném incidentu ve městě Irpiň utrpěl jeho kolega Juan Arredondo.

Od začátku války na Ukrajině bylo podle údajů, které minulý týden zveřejnila ukrajinská generální prokuratura, zabito 12 novinářů a dalších deset jich bylo zraněno. Celkem 56 zástupců médií bylo podle ukrajinských vyšetřovatelů vystaveno trestným činům ze strany ruských invazních sil, z toho 15 bylo cizinců a mezi nimi i dva občané České republiky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované