Hlavní obsah

Nečekaný dopad sankcí: Rusku došly mrtvoly pro pitvy

Foto: Profimedia.cz

Pro trénink studentů medicíny se používají i virtuální mrtvoly. Snímek je ilustrační.

Reklama

Hlavním dodavatelem mrtvých těl pro lékařské účely byly pro Rusko i řadu dalších zemí Spojené státy. Moskva se už rok marně snaží najít nové dodavatele.

Článek

Rusko paradoxně nemá dostatek mrtvých těl, studenti medicíny jsou nuceni na pitvy dojíždět do zahraničí. Důvodem jsou sankce uvalené na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu, píše list Newsweek.

Telegramový kanál Baza cituje Alexeje Ivanova, vedoucího soukromé anatomické laboratoře v Rusku, který uvedl, že lékaři jsou nuceni cestovat do Arménie, Gruzie, Turecka a Ázerbájdžánu na studijní pitvy, které jsou klíčovým nástrojem pro anatomické vzdělávání.

„Před začátkem války byl nedostatek těl řešen s pomocí Spojených států, které dodávají mrtvoly mnoha zemím včetně Ruska. Po loňském 24. únoru však dodávky do naší země ustaly,“ uvedl Ivanov. Rusko podle něj už rok nemůže najít nové dodavatele.

Jaká je účinnost západních sankcí?

Už více než rok se Západ snaží Moskvě navýšit cenu za invazi na Ukrajinu. Zároveň se ale dosud nenaplnily scénáře, podle kterých měla ruská ekonomika vlivem sankcí nevyhnutelně zamířit ke dnu.

Podle kanálu Baza není mnoho zemí, které dodávají mrtvá těla, např. v muslimských zemích nebo v Indii je jakákoliv manipulace s mrtvolami zakázána.

Již v loňském listopadu uvedla Marie Potěmkinovová, vedoucí vývoje na Pirogovově lékařské univerzitě v Moskvě, že se lékaři a studenti medicíny školí pomocí virtuální reality. Vedoucí popsala metodu jako „další naučnou techniku“.

„Simulátory vytvořené pomocí VR technologií jsou spolehlivé a navozují zážitek podobný skutečné práci lékaře,“ uvedla. „Student dokáže posoudit stav pacienta prostřednictvím instrumentálních výzkumných metod a může také aplikovat léčbu včetně kardiopulmonální resuscitace.“

Virtuální realita má mnohé výhody, umožňuje simulaci závažných situací, kdy je pacient ohrožen na životě, v bezpečném prostředí. Reálná pitva však zůstává pro mnoho vyučujících na lékařských fakultách stěžejní praktickou součástí výuky.

Sankce na mrtvoly

Ve Spojených státech obchod s mrtvolami kvete, tisíce lidí každoročně darují těla svých zesnulých blízkých na „výzkumné účely“, což však v praxi znamená, že tělo může být použito k pitvě, avšak rovněž může být rozprodáno na orgány různým komerčním subjektům, píše agentura Reuters.

Těla zpravidla pochází od lidí z chudších poměrů, firmy jim totiž nabídnou, že zaplatí kremaci, pokud bude tělo poskytnuto na „vědecké účely“. Takový byznys je, pokud splňuje všechny zákonem stanovené normy, v USA legální, avšak mnoho překupníků se pohybuje na hraně zákona.

Podle některých expertů se sankce uvalené na Rusko nemusí bezprostředně projevit, avšak Moskva jejich dopad pocítí v dlouhodobějším horizontu.

„Nějaký čas to trvá, než sankce začnou být pro Rusko opravdu nepříjemné, jelikož po určitou dobu může Moskva žít z ,tukových zásob‘,“ uvedl dříve pro Newsweek Keir Giles, expert na Rusko a vedoucí konzultant think tanku Chatham House.

Reklama

Doporučované