Hlavní obsah

Necestujte do Spojených arabských emirátů. USA varují před útoky rebelů

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Spojených arabských emirátů je oblíbenou destinací nejen amerických turistů.

Reklama

„Skupiny rebelů operujících v Jemenu vyjádřily záměr zaútočit na sousední země pomocí raket a dronů,“ uvádí ve varování americké ministerstvo zahraničí.

Článek

Spojené státy varování svých občanů před nebezpečím ve Spojených arabských emirátech, které je může potkat kdekoliv v této oblíbené turistické destinaci, přidaly na seznam informací pro cestující do zahraničí ve středu tamního času.

„Možnost útoku, který by se dotkl i amerických občanů a jejich zájmů v Perském zálivu a na Arabském poloostrově, přetrvává a je vážně znepokojivá,“ uvedlo podle Times of Israel americké ministerstvo zahraničí.

V radách pro cestující ministerstvo připomíná i nedávný útok, který cílil na civilní infrastrukturu Spojených arabských emirátů (SAE). Dvě rakety odpálené jemenskými šíitskými povstalci Hútii SAE zachytily a zničily v pondělí, přičemž došlo ke zranění dvou lidí.

Foto: Profimedia.cz

Snímek zveřejněný ministerstvem obrany SAE z odvetného zničení odpalovacího zařízení balistických raket, kterým Hútiové v pondělí zaútočili.

Nešlo o první takový útok za krátkou dobu. Minulý týden zemřeli tři lidé, když rakety zasáhly sklad pohonných hmot v Abú Dhabí.

Varování USA také přišlo jen pár dní před tím, než měla do SAE vůbec na první návštěvu izraelského prezidenta dorazit hlava židovského státu Jicchak Herzog. Izrael ale návštěvu už dřív zrušil.

Spojené státy upozorňují na nebezpečí návštěvy SAE v době, kdy Dubaj vítá návštěvníky Všeobecné světové výstavy EXPO 2020. Svůj pavilon má na výstavě i Česká republika, která 19. ledna ohlásila už půl milionu návštěvníků. Česká vláda zatím v souvislosti s útoky Hútiů varování před cestami na výstavu nevydala.

K bezpečnostní situaci v SAE se anonymně pro AFP vyjádřil vysoce postavený tamní úředník, který řekl, že útoky se „nestanou novým normálem Spojených arabských emirátů“ a že země je připravená se bránit a zajistit bezpečí všech obyvatel.

Jemenští rebelové na cíle v SAE útočí, protože země je součástí koalice vedené Saúdskou Arábií, která v Jemenu bojuje na straně oficiální vlády.

Konflikt se táhne už přes šest let a do značné míry jde o zástupnou válku Saúdské Arábie a jejích spojenců proti Íránu, který podporuje šíitské rebely.

Reklama

Doporučované