Hlavní obsah

Nechte nás platit vyšší daně, vyzývají světové lídry milionáři

Foto: Profimedia.cz

K výzvě Vlastenečtí milionáři se připojila také dědička koglomerátu Disney Abigail Disneyová.

Reklama

Skupina více než 100 nejbohatších lidí světa ve středu apelovala na světové lídry, aby jim zvýšili daně. Má to podle nich přispět k hospodářské obnově po pandemii covidu-19 a k celkovému zmenšení propasti mezi chudými a bohatými.

Článek

„Jako milionáři víme, že současný daňový systém není spravedlivý,“ uvedla skupina Vlastenečtí milionáři, která sdružuje celkem 102 milionářů a miliardářů. Systém je podle nich momentálně nastaven příliš v jejich prospěch a je třeba jej změnit. Tak, aby byl spravedlivější k tvrdě pracujícím lidem a obnovil důvěru v politiku.

Pod výzvu se podepsala i dědička konglomerátu Disney Abigail Disneyová nebo Nick Hanauer, americký podnikatel a jeden z prvních investorů internetového obchodního gigantu Amazon. Informoval o tom server BBC.

„Většina z nás může říci, že zatímco si svět v posledních dvou letech prošel obrovským utrpením, naše bohatství během pandemie vzrostlo - přesto jen málokdo z nás může upřímně říci, že platí spravedlivý podíl na daních, pokud vůbec někdo,“ stojí v otevřeném dopisu, který skupina zveřejnila ve středu, v době, kdy se světoví lídři a manažeři podniků účastní Světového ekonomického fóra. To se normálně koná ve švýcarském Davosu, letos ale kvůli přetrvávající pandemii covidu-19 probíhá virtuálně.

Na začátku fóra charitativní organizace Oxfam uvedla, že pandemie způsobila, že nejbohatší lidé světa jsou ještě bohatší, než byli, a zároveň uvrhla do chudoby enormní množství lidí. Podle zprávy přispívají nižší příjmy pro nejchudší část populace k přibližně 21 000 úmrtí denně, zatímco deset nejbohatších lidí světa od března roku 2020 svůj společný majetek více než zdvojnásobilo.

Skupina Vlastenečtí milionáři proto vyzvala k zavedení „trvalé daně z bohatství pro nejbohatší, která by pomohla snížit extrémní nerovnost“ a zvýšit financování veřejných služeb, jako je například zdravotní péče.

„Obnovení důvěry vyžaduje zdanění bohatých,“ vysvětlují v dopise. „Svět - každá jeho země - musí požadovat, aby bohatí platili spravedlivý podíl. Zdaňte nás, bohaté, a to hned,“ vyzývají milionáři.

Britská pobočka Vlasteneckých milionářů uvedla, že podle analýzy, kterou vypracovaly organizace Fight Inequality Alliance, Institute for Policy Studies, Oxfam a ona sama, by daň z bohatství začínající na 2 % ročně pro osoby s více než 5 miliony dolarů, 3 % pro osoby s více než 50 miliony dolarů a 5 % pro miliardáře mohla vládám „vydělat“ ročně až 2,52 bilionu dolarů.

To by podle nich mohlo stačit k „vymanění 2,3 miliardy lidí z chudoby, k výrobě dostatečného množství vakcín pro celý svět a k zajištění všeobecné zdravotní péče a sociální ochrany pro všechny občany zemí s nízkými a nižšími středními příjmy (3,6 miliardy lidí)“.

„Pro blahobyt všech - bohatých i chudých - je načase, abychom napravili chyby nerovného světa. Je čas zdanit bohaté,“ uvedla Gemma McGoughová, britská podnikatelka a zakladatelka Vlasteneckých milionářů. Podle ní vláda nemůže počítat s důvěrou lidí, pokud bude v době, kdy se životní náklady zvyšují, danit raději pracující lidi než bohaté.

„Pokud v příštích několika měsících něco udělají, měli by udělat toto: místo zvyšování národního pojištění zdanit bohaté - zdanit nás,“ vzkazuje McGoughová nejen britské vládě.

Signatáři otevřeného dopisu dodali, že podnikatelé a političtí lídři, kteří se každoročně sjíždí do Davosu, jsou „součástí problému“ a nemohou čekat, že přijdou na řešení světových ekonomických problémů na soukromém fóru.

„Šílená realita je taková, že zatímco miliardy lidí čelí každodennímu boji o přežití během této pandemie, bohatství miliardářů se vymyká kontrole. To není správné,“ uvedla podle deníku The Guardian Jenny Ricksová, globální koordinátorka neziskové organizace Fight Inequality Alliance. „Mnohonásobné krize, kterým čelíme, od nerovnosti v očkování po klimatický kolaps, svírají životy lidí jako svěrák a nepolevují. Davos nám už léta ukazuje, že elity nemohou a nechtějí skoncovat s virem nerovnosti, který pomohly vytvořit a na jehož základě vybudovaly své jmění,“ dodává.

Reklama

Doporučované