Hlavní obsah

Nechutný útok v britském parlamentu: Ukázala nohy, rozptylovala premiéra!

Foto: Profimedia.cz

Labouristická poslankyně Angela Raynerová v ranní televizní show.

Reklama

Premiéra Borise Johnsona měla rozptylovat labouristická poslankyně, která si přehazovala nohu přes nohu podobně jako herečka Sharon Stoneová, tvrdili konzervativní poslanci.

Článek

V britském parlamentu vypukla debata o sexismu. Vyvolal ji v neděli článek listu Mail on Sunday, který obvinil labouristickou poslankyni a zástupkyni šéfa strany Angelu Raynerovou z toho, že používá „taktiku ze Základního instinktu“, aby rozhodila řečnícího premiéra Johnsona. Jeden z poslanců měl také říci, že Raynerové chybí Johnsonovy schopnosti diskutovat získané na Oxfordu, poslankyně má prý ale „jiné schopnosti“.

Prohřeškem poslankyně měl být fakt, že si několikrát přehodila nohu přes nohu. Oblečená byla v kostýmu se sukní.

Sama Raynerová označila článek bulvárního listu za nechutný a nepravdivý a uvedla, že na úterní zasedání sněmovny, kde se o něm mluvilo, se cítila nucená si obléci kalhoty.

„Nechtěla jsem, aby si lidé doma řekli: ‚Podívejme se, jaké má nohy a jak dlouhou má, nebo nemá, sukni.‘ Cítím, že mě posuzují spíše podle toho, co si obléknu, než podle toho, co říkám,“ uvedla poslankyně. Dodala, že v době vydání článku byla se svými syny, které se snažila připravit na to, co si přečtou. „Nechtějí vidět, jak jejich mámu takto někdo prezentuje, byli z toho špatní,“ řekla.

Článek Mail on Sunday založený na výpovědích anonymních konzervativních poslanců sklidil tvrdou kritiku a řada lidí ho označila za sexistický a mizogynní. Vedle fotografie Raynerové umístila redakce snímek herečky Sharon Stoneové z její slavné scény policejního výslechu ze Základního instinktu.

Šéfka Dolní sněmovny, kde k situaci došlo, proto pozvala šéfredaktora listu Davida Dillona do Sněmovny, aby s ním celou záležitost probrala. Dillon ale přijít odmítl. Konzervativní poslanci pak deníku The Daily Telegraph argumentovali tím, že sama Raynerová si z řečí o svých nohách dělala legraci.

Článek odsoudil i samotný Johnson, zároveň se ale zastal šéfredaktora s tím, že politici by neměli zvát na kobereček zástupce svobodného tisku.

I Johnson se v minulosti dopustil řady výroků, které nelze označit jinak než jako sexistické. Nikdy například neskrýval, co si myslí o ženách z dělnické třídy. V článku pro časopis Spectator z roku 1995 například napsal, že děti svobodných matek bývají „špatně vychované, ignorantské, agresivní a nelegitimní“.

„Pohrdání konzervativních politiků, jako je Johnson nebo (poslanec) Jacob Rees-Mogg, dělnickou třídou a ženami se opakovaně promítlo do politiky. Johnsonova vláda nedávno odmítla požadavky na to, aby se mizogynie stala zločinem z nenávisti, přestože aktivisté a experti tvrdili, že takový krok by vyřešil předsudky, snížil kriminalitu a zpochybnil normalizaci toxických postojů vůči ženám ve veřejném životě,“ napsala v článku pro server al-Džazíra britská novinářka Shannon McGuidanová.

Reklama

Doporučované