Hlavní obsah

Něco se dělo, ale ignorovali to. Policie zadržela rodiče střelce z Michiganu

Foto: Profimedia.cz

James a Jennifer Crumbleyovi, rodiče patnáctiletého Ethana, který je obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších zločinů.

Reklama

Americká policie v Detroitu zadržela rodiče 15letého Ethana Crumbleyho, kterého považuje za pachatele úterní smrtící střelby na střední škole v americkém státě Michigan. Pár čelí obviněním ze čtyřnásobného neúmyslného zabití.

Článek

Jamese a Jennifer Crumbleyovy policie objevila neozbrojené ve skladišti v Detroitu, kde se skrývali poté, co opustili svůj dům v obci Oxford severně od Detroitu, informuje stanice BBC. Pár se v pátek nedostavil k soudu, kde měl čelit obvinění ze čtyřnásobného neúmyslného zabití. Chování Jamese a Jennifer Crumbleových podle okresní prokurátorky Karen McDonaldové bylo „horší než pouhá nedbalost“.

Důvodem obvinění je podle michiganských úřadů „ignorování varovných signálů“ týkajících se chování jejich syna. Patnáctiletý Ethan podle policie stojí za úterní střelbou na střední škole v obci Oxford, během které přišli čtyři studenti o život a dalších sedm lidí bylo zraněno. Ethan Crumbley byl následně obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších trestných činů. Stíhán je jako dospělý.

Během vyšetřování policisté odhalili, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley minulý týden za přítomnosti svého syna. Podle prokurátorky McDonaldové byla zbraň v nezamčeném šuplíku v ložnici rodičů a jejich synovi byla podle všeho „volně dostupná“.

Vyšetřovatelé také připomněli reakci rodičů na nedávné upozornění školy, že si Ethan při vyučování na mobilu vyhledával náboje do střelných zbraní. Jeho matka prý nereagovala na zprávy od vedení školy, svému synovi ale napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali.“

Prokurátorka také uvedla, že ráno v den střelby se na Crumbleyho lavici našel kus papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodchází, pomozte mi“. Rodiče studenta byli ihned přivoláni do školy, odmítli ale jakkoli zasáhnout. „James Crumbley ani Jennifer Crumbleyová se nezeptali svého syna, zda má u sebe svou pistoli, nebo kde se nachází, a neprohledali jeho batoh… Střední školu opustili bez svého syna,“ řekla McDonaldová.

Později toho dne ve 13:22 poslala Jennifer Crumbleyová svému synovi textovou zprávu, která zněla „Ethane, nedělej to“. O několik minut později její manžel zavolal policii, aby oznámil, že jeho zbraň není na svém místě, uvedla prokurátorka. Úřady tvrdí, že v tu chvíli Ethan opustil školní umývárky a zahájil palbu na spolužáky.

Obvinění Crumbleových má podle McDonaldové mimo jiné vyslat jasnou zprávu o tom, jaké hranice má odpovědnost. „Představa, že by rodič mohl číst tato slova a také vědět, že jejich syn měl přístup ke smrtící zbrani, je nezodpovědná a je to trestné,“ uvedla prokurátorka.

Stanice CNN v sobotu informovala, že Crumbleyovi odmítají všechny body obžaloby a považují se za nevinné. „Berou tento případ naprosto vážně. Jsou zdrceni událostmi v Oxfordu. To není něco, co by oni nebo my brali na lehkou váhu,“ uvedly obhájkyně manželů Shannon Smithová a Mariell Lehmanová.

Šéf detroitské policie James White řekl novinářům, že Ethanovi rodiče byli vzati do vazby bez kladení odporu. „Když vycházeli ven, byli velmi znepokojeni,“ popsal zásah White. Podle policie může čelit obvinění z ukrývání hledaných osob také člověk, který jim umožnil dostat se do budovy.

Právník manželů Crumbleyových řekl stanici BBC, že pár opustil město tu noc, kdy došlo ke střelbě, a to „pro vlastní bezpečnost“. Crumbleyovi podle něj rozhodně neutíkali před policií. Podle amerických médií ale policie věděla, že pár vybral 4000 dolarů (90 tisíc korun) z bankomatu v Rochester Hills na okraji Detroitu a vypnul si mobilní telefony.

„Zavolala nám jejich právnička s tím, že jí neberou telefon a neodpovídají na SMS zprávy. Jestli si myslí, že nám uniknou, tak jsou na omylu,“ řekl ještě v pátek v rozhovoru vysílaném televizí CNN šerif okresu Oakland Michael Bouchard.

Crumbleyovi předtím odmítli policii umožnit, aby jejich patnáctiletého syna vyslechla. Vyšetřovatelé zatím nepřišli s teorií ohledně toho, co vedlo Ethana k činu. Podle CNN už ale mají k dispozici „horu digitálních důkazů“, jako jsou například příspěvky ze sociálních sítí, stále se ale nemohou opřít o jeho výpověď. Šerif Bouchard úterní útok popsal jako „sérii chladnokrevných vražd“.

Reklama

Související témata:

Doporučované