Hlavní obsah

Nedorozumění. Čínská tenistka popřela svá obvinění. WTA to nestačí

Foto: Profimedia.cz

Bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj v listopadu zveřejnila příspěvek, ze kterého se zdálo, že obviňuje předního komunistu z obtěžování.

Reklama

Čínská tenistka Pcheng Šuaj se v nedělním rozhovoru nechala slyšet, že nikdy nikoho neobvinila ze sexuálního obtěžování. Příspěvek, který na začátku minulého měsíce zveřejnila, prý lidé nepochopili.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„V první řadě musím zdůraznit, že jsem nikdy neřekla ani nenapsala, že mě někdo sexuálně napadl,“ uvedla Pcheng Šuaj v krátkém rozhovoru pro novinářku z Lianhe Zaobao, singapurského čínsky píšícího listu. Setkání obou žen v Šanghaji bylo vůbec prvním momentem, kdy sportovkyně o celé kauze promluvila na veřejnosti.

List uvedl, že se mu rozhovor povedlo získat na propagační akci k zimním olympijským hrám v Pekingu, které začínají 4. února. Pcheng Šuaj spolu s bývalou hvězdou NBA Yao Mingem a dalšími čínskými sportovními osobnostmi z vyhlídkové plošiny sledovala lyžařský freestylový závod.

Tenistka podle zveřejněného videa s rozhovorem zjevně dopředu nepočítala. Otázkám novinářky zprvu nerozuměla, říkala, že špatně slyší. Následuje střih, po kterém Pcheng Šuaj mluvila o nedorozumění.

Kauza kolem pětatřicetileté tenistky se týká sexuálního útoku, kterému měla čelit ze strany bývalého vysoce postaveného politika komunistické strany a na který si na začátku listopadu stěžovala na sociální síti Weibo. Její příspěvek byl krátce poté smazán a po tenistce se následně slehla zem.

Čínská státní média později zveřejnila e-mail, kde tenistka píše, že není v nebezpečí a bere zpět své obvinění. Mnohé ale zpráva nepřesvědčila. Jako dostatečný důkaz část veřejnosti nepřijala ani několik videí, na kterých tenistka například podepisuje míčky pro děti, nebo videohovor sportovkyně s předsedou Mezinárodního olympijského výboru.

Právě na zmiňovaný e-mail se Pcheng Šuaj ptala i novinářka, tenistka ho podle svých slov opravdu napsala, a to z vlastní vůle. Během rozhovoru se také nechala slyšet, že kauzu provází mnoho nedorozumění a zdůraznila, že se jedná o její soukromou záležitost.

Od zveřejnění příspěvku se sportovkyně měla nacházet doma v Pekingu, kde se prý může pohybovat zcela svobodně a bez dozoru. „Proč by mě někdo sledoval? Vždy jsem byla volná,“ zní jedna z tenistčiných odpovědí na videozáznamu. Jméno Čanga Kao-liho, jehož směrem její listopadová obvinění mířila, v rozhovoru nezaznělo.

K nejnovějším záběrům a slovům Pcheng Šuaj se vyjádřila i Ženská tenisová asociace (WTA). Ta se již dříve v reakci na celou kauzu rozhodla zrušit turnaje, které v zemi organizovala. Nedělní veřejné vystoupení čínské hvězdy prý obavy asociace o její blaho nevyřešilo, a orgán tak stále volá po vyšetřování.

„Zůstáváme neochvějní ve výzvě k úplnému, spravedlivému a transparentnímu vyšetřování jejího obvinění ze sexuálního napadení, což je věc, která vyvolala naše počáteční obavy,“ stojí v prohlášení WTA.

Vyšetřování podpořila i Mezinárodní tenisová federace (ITF), ta se však na rozdíl od WTA rozhodla turnaje nerušit. „Obvinění je třeba prověřit a i nadále budeme pracovat na tom, abychom vše vyřešili. Je třeba ale mít na paměti, že Mezinárodní tenisová federace je celosvětovým řídícím orgánem tohoto sportu a jednou z věcí, za které jsme zodpovědní, je místní rozvoj,“ uvedl začátkem prosince pro BBC Sport David Haggerty, který stojí v čele ITF. „Nechceme trestat miliardu lidí.“

Obavy nejnovější rozhovor nezmírnil ani v řadách aktivistů za lidská práva. „Takže po 48 dnech se Pcheng Šuaj nečekaně setkala s novinářkou z propekingských novin a pak jí ledabyle odpověděla na otázky týkající se události, která vyvolala intenzivní mezinárodní pozornost. Páni, tak přirozené, velmi skutečné, teď tomu hned každý věří. Gratuluju, CCP!“ napsala na Twitter Ja-čchiou Wang, čínská výzkumnice organizace Human Rights Watch s odkazem na Komunistickou stranu Číny.

Tenistkou obviněný Čang Kao-li byl v letech 2013 až 2018 jako vicepremiér jedním ze sedmi členů stálého výboru politbyra, v jehož čele tehdy stejně jako nyní stál čínský prezident Si Ťin-pching. Politik tak působil v nejvyšších patrech tamní komunistické strany. Od zveřejnění příspěvku se ale neobjevil na veřejnosti a obvinění ani nijak nekomentoval.

Kontroverze, kterou příběh tenistky vyvolal, také mimo jiné přispěla k protestům proti pořádání zimní olympiády právě v Číně. Ty pohání porušování lidských práv v zemi, a vedly dokonce i k diplomatickému bojkotu sportovní akce ze strany některých zemí. Peking v souvislosti s tím často mluví o zbytečné politizaci sportu.

Reklama

Doporučované