Hlavní obsah

„Kdo? Belenskyj?“ Rusové zlehčují návštěvu ukrajinského lídra v USA

Foto: Getty Images

Podle agentury AP byl plán Zelenského návštěvy v USA na stole již delší dobu. Veřejnost se o ní však dozvěděla jen pár hodin před příletem.

Reklama

Ve Spojených státech se podle některých píší Zelenského návštěvou dějiny. Z pohledu ruských médií se ovšem zdá, jako by o nic nešlo, a většina se historickému dění za oceánem věnuje jen minimálně.

Článek

Zatímco západní média žijí návštěvou ukrajinského prezidenta ve Spojených státech a mnohdy tématu na svém webu věnují nejdůležitější pozice i velké množství článků, ruská média si drží viditelný odstup. Na některých z nich musíte dokonce i chvíli hledat, abyste zmínku o události vůbec našli.

Pokud v ruských článcích nejde o jednoduché informování, že se za oceánem setkali dva prezidenti, jsou plné zlehčování události, poukazování na chyby nebo citace významných osobností, které se o návštěvě vyjádřily negativně.

Příkladem může být například příspěvek na webu RIA Novosti, který se odkazuje na ruského velvyslance v USA. Ten totiž prohlásil, že aktuální dění v jeho hostitelské zemi ukázalo, že Volodymyr Zelenskyj ani americké vedení nechtějí mír a nejsou na něj připraveni.

Pro zpravodajský web už stihl napsat komentář i ruský politolog Vladimir Kornilov, který ukrajinského prezidenta označil za nejdražšího komika světa. Spojení užil kvůli dalšímu balíku vojenské pomoci, který Spojené státy Ukrajině přislíbily, a kvůli systému protivzdušné obrany Patriot, který země na východě Evropy obdrží.

„Ještě před přistáním letadla s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v USA západní tisk široce propagoval jeho nečekanou vánoční cestu a nešetřil epitety a nadsázkou,“ hlásá v komentáři Kornilov.

„Nejpřekvapivější bylo, že prakticky všechny zprávy v amerických a britských médiích zdůrazňovaly vysoké riziko této cesty. Doslova o den dříve přitom Zelenského tým informoval o jeho cestě ‚na frontu‘, zjevně to ale nebylo doprovázeno takovým rizikem,“ dodal kousavě politolog.

Kornilov ve své úvaze také neguje přirovnávání Zelenského k bývalému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi, který podobnou cestu podnikl v roce 1941, několik dní po japonském útoku na Pearl Harbor. Připomněl pak také, že ne všichni politici jsou naklonění nekonečné podpoře Ukrajiny a že složení amerického Kongresu se brzy změní.

Ukrajinský prezident na návštěvě Spojených států

Vůbec poprvé od začátku ruské agrese vyjíždí ukrajinský prezident mimo svou vlast. Výsledkem jeho jednání ve Washingtonu patrně bude příslib nové vojenské pomoci, včetně zbraňového systému protivzdušné obrany Patriot.

Komentář ale zdůrazňuje především finanční stránku celého americko-ukrajinského vztahu. Veškerá logika požadavků a přání Ukrajiny má podle Kornilova sestávat ze slova „více“ a tvrdí, že některé z obdržených peněz putují pouze na financování výletů Oleny Zelenské, manželky ukrajinského prezidenta, do drahých pařížských butiků.

Zprávy, podle kterých měla ukrajinská první dáma při nedávné návštěvě Francie nechat v jednom obchodě až 40 tisíc dolarů, se objevovaly zejména na sociálních sítích, ale i v textech dezinformačních webů. Na ověření informace se tak zaměřil například web Newsweek, podle kterého je její původ velmi nejasný a nedůvěryhodný.

Zlečhování celé Zelenského návštěvy se věnoval například i celostátní deník Izvestija, jedno z nejstarších a nejpopulárnějších periodik v Rusku. Médium upozorňuje například na přeřek prezidenta Bidena, který Zelenského označil za Belenského, nebo na moment, kdy se zdá, že americký prezident místo ukrajinského lidu zmínil lid íránský.

Deník Izvestija ale vzal za vděk i vyjádřením Tuckera Carlsona, moderátora Fox News, který prohlásil, že Zelenskyj přišel do Bílého domu oblečený jako majitel striptýzového klubu. Američan, jehož rétorika je dlouhodobě proruská, také prohlásil, že návštěva ukrajinského prezidenta je zaměřena výhradně na odčerpávání peněz z ekonomiky USA namísto posílení globální stability.

Do Spojených států Zelenský přiletěl ve středu večer našeho času. Kromě jednání s prezidentem Biden už stihl promluvit také před americkým Kongresem, kde poděkoval za dosavadní americkou podporu a zdůraznil, že Ukrajina pro USA není charitou, ale investicí do ochrany svobody a demokracie.

Reklama

Doporučované