Hlavní obsah

Nejhledanější pákistánský terorista je po smrti. Zabili ho v Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Podle analytiků zabití Chorásaního naznačuje, že se afghánský Tálibán rozhodl postavit na stranu Pákistánu (ilustrační obrázek).

Reklama

V afghánské provincii Nangarhár zabili Muhammada Chorásaního, který byl velitelem a mluvčím zakázané teroristické skupiny Tehrík-i-Tálibán Pákistán známé také jako Pákistánský Tálibán.

Článek

O smrti Chorásaního, který byl vůbec nejhledanějším teroristou v Pákistánu, v pondělí informovala pákistánská média.

Ve funkci mluvčího teroristické organizace Tehrík-i-Tálibán (TTP) nahradil Chorásaní v roce 2014 Shahidullaha Shahida a stal se klíčovou postavou propagační kampaně teroristické skupiny.

Chorásaní, pravým jménem Khalid Balti, založil teroristické centrum v pákistánském Miranšáhu. Po úspěšné operaci pákistánských bezpečnostních složek „Zarb-e-Azb“ uprchl do Afghánistánu.

Chorásaní se podílel na zabití mnoha nevinných civilistů a příslušníků bezpečnostních sil. Zasadil se také o sjednocení různých frakcí organizace Tehrík-i-Tálibán Pákistán.

Podle zdrojů, na které odkazují pákistánská média, Chorásaní plánoval společně s šéfem TTP Noorem Wali Mehsoodem útoky proti Pákistánu. Nedávno naznačil, že teroristická skupina chce zaútočit na různé cíle v zemi.

Poté, co se v srpnu Tálibán chopil moci v Afghánistánu, se Pákistán obrátil na jeho vedení se seznamem požadavků, které zahrnovaly i opatření proti TTP. Prozatímní vládě dokonce poskytl seznam nejhledanějších teroristů z této organizace.

Afghánský Tálibán však nabídl, že Pákistánu na místo toho zprostředkuje mírovou dohodu s TTP. Pákistán nabídku nakonec přijal a po několika osobních setkáních obou stran v listopadu došlo k uzavření dohody o příměří.

To ovšem nemělo příliš dlouhé trvání. Chorásaní po pouhých 30 dnech 9. prosince ohlásil, že TTP od příměří ustupuje a obnoví útoky proti Pákistánu.

Podle analytiků zabití Chorásaního v Afghánistánu naznačuje, že se afghánský Tálibán rozhodl postavit na stranu Pákistánu. Tím, že si TTP zavřela dveře k rozhovorům s Pákistánem, si zvolila cestu, která ji dovede k sebevraždě, uvedl pro pákistánskou televizní stanici Samaa TV analytik v oblasti obrany Khalid Lodhi.

Podle vysoce postaveného pákistánského představitele je pak TTP pro afghánský Tálibán „zkušebním případem“. Boj s touto skupinou by totiž mohl tálibánské vládě pomoci získat ve světě větší důvěryhodnost, co se týče vypořádání se s dalšími teroristickými organizacemi.

„Pokud Tálibán nedokáže řešit obavy Pákistánu, kdo by pak věřil jim a jejich slibu přerušení vazeb na al-Káidu a další podobné skupiny,“ uvedl pro deník The Express Tribune úředník obeznámený s vývojem, který si přál zůstat v anonymitě.

Reklama

Doporučované