Hlavní obsah

Nekontrolovatelná raketa SpaceX se může srazit s Měsícem

Foto: Profimedia.cz

Pozorovatelé vesmíru se domnívají, že raketa nyní míří k Měsíci rychlostí asi 2,58 kilometru za sekundu.

Reklama

Nosná raketa Falcon 9 byla do vesmíru vyslána v roce 2015 z Floridy s cílem vynést observační družici amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Od té doby se pohybuje po „chaotické“ oběžné dráze.

Článek

Podle expertů je raketa SpaceX po téměř sedmi letech ve vesmíru na kolizním kurzu s Měsícem. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Nosná raketa odstartovala v únoru 2015 z Floridy jako součást meziplanetární mise, jejímž cílem bylo vyslat vesmírnou meteorologickou družici na cestu dlouhou milion a půl kilometru.

Po dokončení dlouhého zážehu motorů a vyslání klimatické observatoře amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru na cestu do takzvaného Langrangeova bodu (také librační centrum, gravitačně neutrální poloha, čtyřikrát vzdálenější než Měsíc a v přímé linii se Sluncem, pozn. red.), se však druhý stupeň rakety ocitl mimo provoz.

Byl ovšem moc vysoko na to, aby měl dost paliva k návratu do zemské atmosféry. „Neměl ovšem dostatek energie, aby unikl gravitaci soustavy Země–Měsíc,“ vysvětluje meteorolog Eric Berger v příspěvku na serveru Ars Technica.

„Od února roku 2015 se tedy pohybuje po poněkud chaotické dráze,“ dodal Berger.

Pozorovatelé vesmíru se domnívají, že raketa nyní míří k Měsíci rychlostí asi 2,58 kilometru za sekundu. Ke srážce asi čtyř tun vesmírného smetí, které raketa představuje, s Měsícem má dojít během několika týdnů.

Podle Billa Graye, který je autorem softwaru pro sledování blízkozemních objektů, asteroidů, menších planet a komet, stupeň (část) rakety Falcon 9 vypálený ve velké výšce velmi pravděpodobně narazí do odvrácené strany Měsíce poblíž rovníku už 4. března.

V nedávném blogovém příspěvku Gray uvedl, že už 5. ledna raketa proletěla těsně kolem Měsíce a že 4. března ke kontaktu rozhodně dojde. „Je to první neúmyslný případ (dopadu vesmírného smetí na Měsíc), o kterém jsem slyšel,“ dodal Gray.

Přesné místo dopadu rakety ovšem zůstává nejasné kvůli nepředvídatelnému vlivu slunečního světla, které na raketu působí, a kvůli „nejednoznačnosti měření rotačních period“, jež mohou mírně změnit její dráhu.

„Tyto nepředvídatelné účinky jsou velmi malé,“ uvedl Gray s tím, že k upřesnění času a místa dopadu jsou nutná další pozorování.

Na otázku deníku The Guardian, zda bude srážka pozorovatelná ze Země, Gray odpovídá, že spíše ne. „Větší část Měsíce stojí v cestě, a i kdyby to bylo na blízké straně, k nárazu dojde několik dní po novu,“ vysvětluje.

Na datu 4. března se s Grayem shoduje také astrofyzik z Harvardské univerzity Jonathan McDowell. „Je to zajímavé, ale nejde o nic vážného,“ uvedl na Twitteru. Experti věří, že by jim srážka měsíce s „vesmírným smetím“ mohla poskytnout cenné vědecké údaje.

Reklama

Související témata:

Doporučované