Hlavní obsah

Německo Litvě pomůže se stavbou kasáren, využívat je bude i NATO

Foto: Profimedia.cz

Kasárna v Rukle při příjezdu německé ministryně obrany Christine Lambrechtové.

Reklama

Litva a Německo společně vybudují kasárna u města Rukla, budou sloužit litevským vojákům i jednotkám členských zemí NATO.

Článek

Litva a Německo plánují výstavbu stálých kasáren nedaleko litevského města Rukla. Sloužila by litevským vojákům i těm z členských zemí Severoatlantické aliance. Podle informací agentury DPA už byly do budoucích kasáren investovány miliony eur. Zatím ale není jasné, kolik budou činit celkové náklady na projekt, který společně financují Litva a Německo.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová navštívila před Vánoci německé vojáky bojové skupiny v Rukle. „Moje první služební cesta mě zcela záměrně zavede do Litvy,“ řekla politička ze Sociálnědemokratické strany.

Její cesta se uskutečnila na pozadí rostoucího napětí s Ruskem, které posiluje přítomnost svých vojsk na hranicích s Ukrajinou. V téže době probíhá migrační krize na hranicích Polska a Litvy, již rozdmýchává Bělorusko.

Po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 NATO posílilo ochranu svého východního křídla. Ve třech pobaltských státech a v Polsku byly rozmístěny společné bojové jednotky.

Vojáci z různých zemí Severoatlantické aliance se v nich střídají každých šest měsíců. Mimo jiné proto, že dohoda z roku 1997 mezi NATO a Ruskem nedovoluje trvalé rozmístění spojeneckých vojsk ve východní Evropě.

Reklama

Doporučované