Hlavní obsah

Francie a Německo vyhostí desítky ruských diplomatů

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za mír na Ukrajině v Berlíně. Fotografie byla pořízena u Braniborské brány, 27. března 2022.

Reklama

aktualizováno •

Více než sedm desítek ruských diplomatů musí země opustit, protože jejich chování bylo „v rozporu se zájmy Francie a Německa“.

Článek

Německo v pondělí rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž jde o osoby, o kterých je Berlín přesvědčen, že pracují pro ruské tajné služby.

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková prohlásila, že vypovězení ruští diplomati působili proti zájmům Německa. Nyní mají pět dnů na opuštění země

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková uvedla, že se spolková vláda rozhodla „za nežádoucí osoby označit značný počet příslušníků ruského velvyslanectví, kteří zde v Německu každý den pracovali proti naší svobodě a proti soudržnosti naší společnosti“. Spolková republika to podle ní nebude dále snášet.

Rozhodnutí bylo dnes podle Baerbockové sděleno ruskému velvyslanci v Berlíně, který byl předvolán na ministerstvo zahraničí.

V Německu se tlak na další tvrdé kroky vůči Moskvě vystupňoval poté, co ukrajinská armáda objevila stovky těl zabitých civilistů v Buče v blízkosti Kyjeva, kterou donedávna okupovaly ruské jednotky.

„Obrázky z Buči jsou nesnesitelné. Putinovo bezuzdné násilí likviduje nevinné rodiny a nezná hranic,“ napsala v reakci na twitteru Baerbocková s tím, že Německo dále zpřísní protiruské sankce a Ukrajinu bude ještě více podporovat.

Podobně zareagovala i Francie , která vyhostí 35 ruských diplomatů, jejichž činnost je v rozporu s francouzskými zájmy, píše agentura AFP s odkazem na zdroj blízký francouzskému ministerstvu zahraničí. Podle něj opatření je „součástí evropské iniciativy“ a „naší prvořadou povinností je vždy zajistit bezpečnost francouzských a evropských občanů“.

Reklama

Doporučované