Hlavní obsah

Německé letectvo začne převážet pacienty z přetížených nemocnic

Letadla mají pomoci přetíženým regionům, kde se rychle plní kapacity nemocnic.Video: twitter/Team_Luftwaffe

 

Reklama

Počínaje pátečním odpolednem se německá Luftwaffe bude podílet na převozu pacientů z jednotek intenzivní péče. Ve stejný den země zaznamenala další rekordní přírůstek nově nakažených osob covidem-19.

Článek

Podle informací německé tiskové agentury DPA má Airbus A310 MedEvac přistát na bavorském letišti v Memmingenu ve 14 hodin a zamířit s několika těžce nemocnými na letiště Münster-Osnabrück v Severním Porýní-Vestfálsku. Přílet stroje je plánován na podvečer.

Letadla mají pomoci přetíženým regionům, kde se rychle plní kapacity nemocnic, a transportovat pacienty hospitalizované na jednotkách intenzivní péče do regionů s volnější kapacitou. Nejvíce zahlcené jsou aktuálně nemocnice na jihu a východě země.

Letectvo do aktuální mise nasadí zatím dvě letadla. Mimo Airbus A310 MedEvac, přezdívaný „létající jednotka intenzivní péče“, se šesti jednotkami intenzivní péče, z nichž každá je plně vybavena nejnovější lékařskou technologií od počítačů a diagnostických systémů po dýchací přístroje s autonomním přísunem kyslíku, disponuje letectvo také speciálně upraveným letounem Airbus A319OH. V něm byla vybudována dvě místa pro pacienty vyžadující intenzivní léčbu.

Další podobně upravený letoun Airbus A400M MedEvac je také umístěný na letišti Wunstorf v Dolním Sasku, informuje deník Die Zeit.

Stroj A310 MedEvac Německo poprvé nasadilo během jarní vlny pandemie v roce 2020. Letectvo tehdy transportovalo pacienty v těžkém stavu z přetížených nemocnic na severu Itálie do německých zařízení.

Německo za posledních 24 hodin zaznamenalo rekordních 76 414 nových případů nákazy koronavirem a 357 úmrtí. O den dříve to bylo 75 961 případů a 351 úmrtí. O zhoršování situace vypovídá, že sedmidenní incidence nyní činí 438,2 nakaženého na 100 000 obyvatel. O den dříve to bylo 419,7, před týdnem 340,7 a před měsícem 113.

V zemi, která má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 5,65 milionu lidí, z nichž 100 476 nákaze podlehlo. Ve skutečnosti je počet infikovaných nejspíše výrazně vyšší, protože mnoho případů se nepodaří rozpoznat.

Německo také stejně jako další země s účinností od soboty označí Jihoafrickou republiku kvůli nové variantě koronaviru za oblast s mutacemi. V pátek to oznámil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Zpřísněné epidemické hodnocení znemožňuje cestování mezi Německem a postiženou oblastí.

Krátce před Spahnovým oznámením řekl šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové Helge Braun televizi ARD, že brzy očekává zákaz letů na jih Afriky. Takový krok se chystá navrhnout i Evropská komise, což dnes na Twitteru oznámila její šéfka Ursula von der Leyenová, informuje stanice Deutsche Welle. Cesty z JAR a dalších zemí už omezilo i Česko.

„Nově objevená varianta B.1.1.529 nás znepokojuje, proto jednáme proaktivně a včasně. To poslední, co nám ještě chybí, je zavlečení nové mutace, která způsobí ještě více problémů,“ napsal na Twitteru Spahn.

Reklama

Doporučované