Hlavní obsah

Německo zná paslovo roku. Znovu souvisí s migrací

Foto: Profimedia.cz

Lidé z Blízkého východu čekající na bělorusko-polských hranicích s nadějí, že se dostanou dál na západ. Fotografie z loňského listopadu.

Reklama

Jazykovědci letos zvolili anglicismus pushback. Výraz podle nich „zlehčuje nepřátelský postup“, kterým lidé na útěku čelí. Porota rovněž kritizovala spojování nacistické terminologie s očkováním.

Článek

Německým paslovem roku 2021 se stal anglicismus pushback, což je termín používaný pro vytlačování migrantů od hranic pohraniční stráží, policií a vojskem. Ve středu to oznámila porota jazykovědců v západoněmeckém Marburgu.

Také předloňským patvarem roku se stal termín odkazující na migraci, konkrétně složenina Rückführungspatenschaften, kterou lze volně přeložit jako záštita nad deportacemi neúspěšných žadatelů o azyl. Spolu s tímto výrazem tehdy komise na první místo vybrala ještě slovo Corona-Diktatur (koronavirová diktatura).

Výběr slova pushback jako patvaru roku 2021 porota vysvětlila tím, že jeho používání je jen přikrášlením tvrdé skutečnosti. „Porota kritizuje tento výraz, protože se jím pouze zlehčuje nepřátelský postup, kterým je lidem na útěku upírána možnost využít lidských a základních práv na azyl,“ konstatovala komise. Porota se rovněž ohradila proti tomu, že toto slovo používají nejen politici, ale i novináři.

Na druhém místě žebříčku nelichotivých výrazů skončilo slovo Sprachpolizei (jazyková policie). „Výrazem jazyková policie jsou uráženi ti, kdo usilují o přiměřené, nestranné a nediskriminační užívání jazyka,“ sdělila komise.

V hledáčku jazykovědců skončila na třetím místě všechna přirovnání k nacismu, která odpůrci karanténních opatření často používají ke kritice postupu vlády a regionů proti pandemii nemoci covid-19.

Jako příklad komise zmínila výrazy Impfnazi (očkonácek) nebo Ermächtigungsgesetz (zmocňovací zákon), jak odpůrci označují novelizovaný zákon o potírání infekčních chorob. Porota také připomenula používání žluté hvězdy s nápisem ungeimpft (neočkovaný) na demonstracích. Nosit takové hvězdy s nápisem Žid nutil nacistický režim židovskou populaci, kterou následně masově vraždil ve vyhlazovacích táborech.

Paslova jazykovědci každoročně vybírají od roku 1991, letos hledali mezi 454 výrazy. Mezi návrhy byly termíny související s pandemií jako boostern (sloveso pro očkování posilující dávkou), Covidiot, Pandemie der Ungeimpften (pandemie neočkovaných), Querdenker (jinak smýšlející, název hnutí odpůrců karanténních opatření) nebo illegaler Kindergeburtstag (nelegální oslavy dětských narozenin).

V Německu se pravidelně vybírá i slovo roku, kterým Společnost pro německý jazyk (GfdS) loni v prosinci pro rok 2021 označila výraz Wellenbrecher, tedy vlnolam, používaný k označení opatření, o něž se má roztříštit pandemie nemoci covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované