Hlavní obsah

Německý kancléř odmítl Abbásův výrok o izraelském holokaustu. Sám čelí kritice

Foto: Profimedia.cz

Prezident Palestiny Mahmúd Abbás a německý kancléř Olaf Scholz.

Reklama

Německý kancléř Olaf Scholz odsoudil výrok palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, že Izrael páchá na Palestincích holokaust. Kritice nicméně čelí i samotný Scholz, a to proto, že na Abbásův výrok nereagoval bezprostředně.

Článek

Německý kancléř Olaf Scholz se dostal pod palbu kritiky za to, že během úterní společné tiskové konference týkající se „holokaustu“ vůči Palestincům nic neřekl ohledně kontroverzních výroků palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Po výroku Abbáse mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit ukončil tiskovou konferenci, a Scholz tak nedostal prostor na reakci. Kancléř i tak ale čelí kritice, že na výrok nereagoval okamžitě. Scholz znechucení nad výroky Abbáse vyjádřil až ve středu. Na twitteru.

Mezinárodní osvětimský výbor podle německého webu Deutsche Welle uvedl, že je „překvapující a znepokojující“, že německý kancléř nechal „komentáře palestinského vůdce o holokaustu bez odezvy“.

Den po tiskové konferenci Scholz na twitteru uvedl, že Abbás zlehčil výjimečnost holokaustu, při němž nacistické Německo vyvraždilo více než 6 milionů Židů.

„Zejména pro nás Němce je jakákoli relativizace holokaustu nepřijatelná a neakceptovatelná,“ napsal Scholz ve středu na twitteru. „Jsem znechucen pobuřujícími výroky palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.“

Co Abbás řekl?

Vzhledem k blížícímu se 50. výročí byl Abbás na tiskové konferenci dotázán, zda se omluví za mnichovský masakr, při němž bylo zabito 11 izraelských rukojmích a jeden západoněmecký policista.

„Od roku 1947 do dnešního dne Izrael spáchal 50 masakrů v palestinských vesnicích a městech, ve městě Deir, v Jásinu, Tanturu, Kafr Kasimu a mnoha dalších – 50 masakrů, 50 holokaustů,“ odpověděl Abbás.

V reakci na kritiku Abbás v dnešním prohlášení, které zveřejnila palestinská agentura WAFA, uvedl, že holokaust nacistického Německa byl „nejohavnějším zločinem v moderních dějinách lidstva“. Dále předseda palestinské samosprávy napsal, že nechtěl popřít výjimečnost holokaustu, který odsuzuje, ale chtěl poukázat na zločiny proti palestinskému lidu.

Scholz pod palbou kritiky

Reakce kancléře přišla pro mnohé v Německu příliš pozdě. Mezi skupiny, které den po tiskové konferenci Scholze kritizovaly, patřily Mezinárodní osvětimský výbor (IAC) a Ústřední rada Židů v Německu.

IAC uvedl, že Abbás „cíleně využil politickou scénu v Berlíně k hanobení německé kultury a vztahu ke státu Izrael“. Výkonný viceprezident výboru Christoph Heubner dodal, že ho udivuje, že „německá strana nebyla na Abbásovu provokaci připravena a nechala jeho výroky o holokaustu bez odezvy“.

Svou kritiku Scholzovi adresovala i Ústřední rada Židů v Německu, jejíž předseda Josef Schuster prohlásil, že je skandální, že kancléř na Abbásovu relativizaci holokaustu okamžitě nereagoval. „Považuji za skandální, že takové zlehčování holokaustu na tiskové konferenci na kancléřství, a to právě v Německu, zůstalo bez odezvy,“ uvedl Schuster.

Izrael v listopadu čekají další volby

Gadi Eisenkot, 21. náčelník generálního štábu izraelské armády, se vrhl do politiky. Respektovaný velitel se zcela jistě nestane premiérem, může ale přinést rozhodující hlasy antinetanjahuovské koalici.

„Kancléř lituje, že včera odpoledne na tiskové konferenci nezasáhl a neodpověděl přímo na obvinění,“ uvedl Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit. „Pro nás, vládu a kancléře, je jasné, že pronásledování a systematické vyvražďování 6 milionů evropských Židů je zločinem proti lidskosti, který nemá obdoby,“ dodal Hebestreit.

Na protest proti Abbásovu přirovnání k holokaustu si Berlín předvolal také vedoucího palestinské diplomatické mise v Německu.

Scholz na tiskové konferenci Abbáse otevřeně kritizoval za to, že izraelskou politiku označil za „systém apartheidu“. „Chci na tomto místě výslovně říci, že jsem se se slovem apartheid neztotožnil a že ho nepovažuji za vhodné pro popis situace,“ prohlásil Scholz.

Scholze kritizují i německá média

„Palestinský prezident Mahmúd Abbás je prokazatelný antisemita, a to již mnoho let… Spolkový kancléř se dopustil chyby a musí ji napravit. Týká se totiž klíčového aspektu německé zahraniční politiky: německo-izraelských vztahů. A zde není prostor pro dvojznačnost,“ napsal komentátor Ulrich Reitz pro německý deník Focus.

„Abbás zlehčuje holokaust… a Scholz mlčí,“ napsal na svých stránkách německý bulvární deník Bild.

Abbásova slova odsoudila bývalá kancléřka Angela Merkelová i německý velvyslanec v Izraeli a dlouholetý mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Ten řekl, že výroky palestinského vůdce jsou „nepřijatelné“. „Německo nikdy nebude tolerovat žádné pokusy o popírání jedinečného rozměru zločinů holokaustu,“ napsal v angličtině na twitteru.

Kancléře kritizoval předseda německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz, podle kterého se měl Scholz proti Abbásovým výrokům ohradit a vyzvat palestinského politika, aby odešel.

SPD Scholze naopak podpořila

Naopak mluvčí poslanců kancléřovy sociální demokracie (SPD) pro zahraniční politiku Nils Schmid uvedl, že hlavním problémem zůstávají Abbásova slova, nikoliv Scholzova reakce. Kancléře podpořili i koaliční liberální svobodní demokraté (FDP), uvedla stanice ZDF.

Na Abbásův výrok také reagovali izraelští politici, kteří jej odsoudili. „Aby Mahmúd Abbás obviňoval Izrael, že spáchal 50 holokaustů, když je na německé půdě, tak to je nejen morální hanba, ale také příšerná lež,“ uvedl izraelský premiér Jair Lapid. Ministr financí Avigdor Lieberman označil Abbáse za popírače holokaustu a za teroristu.

Překrucování holokaustu je nebezpečné. Podněcuje antisemitismus a má zhoubný vliv na demokracii.
evropský komisař pro boj proti antisemitismu Margaritis Schinas

Ředitel izraelského památníku holokaustu Jad Vašem Dani Dajan označil Abbásova slova za „neomluvitelné chování“, na které by německá vláda měla reagovat „odpovídajícím způsobem“. Představitelka židovské obce v Mnichově Charlotte Knoblochová německou vládu vyzvala, aby její odezva měla dopad na palestinskou samosprávu nad rámec slovního odsouzení.

Německo dlouhodobě nabádá k tomu, aby se označení holokaust používalo výhradně v souvislosti s nacistickým zločinem vyvraždění šesti milionů Židů v období druhé světové války.

Evropský komisař pro boj proti antisemitismu Margaritis Schinas na twitteru napsal, že Abbásova poznámka je „nepřijatelná“. Schinas popsal holokaust jako „nesmazatelnou skvrnu na evropských dějinách“. „Překrucování holokaustu je nebezpečné. Podněcuje antisemitismus a má zhoubný vliv na demokracii,“ prohlásil Schinas.

Reklama

Doporučované