Hlavní obsah

Německo rozhoduje o povinném očkování. Nikdo netuší, jak to dopadne

Foto: Profimedia.cz

Spolkový sněm si na první kolo debaty o povinném očkování vyčlenil tři hodiny.

Reklama

aktualizováno •

Vláda kancléře Olafa Scholze ho chce. Rozhodnutí ale nechala čistě na parlamentu. Ve hře je povinné očkování pro všechny dospělé, jenom pro starší od 50 let nebo žádné. Každopádně má platit až od léta.

Článek

V Německu už platí zákon, podle kterého musejí být od poloviny března očkovaní všichni zdravotníci, pečovatelé a záchranáři. Poslanci Spolkového sněmu začnou ve středu odpoledne diskutovat o návrzích na zavedení povinného očkování pro všechny občany.

Vláda kancléře Olafa Scholze sice závaznou vakcinaci podporuje, vlastní návrh na její zavedení ale nepředložila. Mezi poslanci tříčlenné vládní koalice se totiž názory různí a navíc se stále vyvíjejí.

„Když se podíváte na poslance německého Spolkového sněmu, zjistíte, že většina z nich někdy aspoň jednou řekla, že jsou proti povinnému očkování,“ upozornil kancléř Scholz v rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung. Řada poslanců se však postupně k povinnému očkování přiklonila, což je ostatně i Scholzův případ.

Zatímco kancléřovi sociální demokraté jsou nyní zpravidla pro, někteří Zelení jsou stále opatrnější a velká část liberálů je spíše proti.

Před jednáním tak není jasné, s jakým výsledkem debata skončí. Bude záležet na dohodě napříč politickým spektrem. I když je to vzhledem k tradiční německé organizovanosti neobvyklé, vládní zákonodárci nejsou v tomto případě vázáni jednotnými pokyny z poslaneckých frakcí.

Ve středu jde každopádně pouze o předběžnou tzv. „orientační“ diskusi. Až následně se ukáže, o kterých návrzích se bude jednat podrobněji ve výborech a v plénu. Podle představ vlády by mohl Spolkový sněm rozhodnout do konce března – aby mohla následující měsíc návrh schválit i horní komora, Spolková rada. Pokud se připočítá tříměsíční přechodná lhůta, očkovací povinnost by platila od přelomu července a srpna.

Diskutovat se bude nejméně o třech různých poslaneckých návrzích.

Nejpřísnější počítá se zavedením všeobecné očkovací povinností pro dospělé. Všem od 18 let kromě těch, kterým lékaři uznali výjimku, by se tak nařizovali tři dávky vakcíny proti covidu. Návrh připravuje sedmičlenná skupina poslanců z trojice koaličních stran, tedy Scholzových sociálních demokratů, zelených a liberálů.

„S tématem očkování byl v posledních měsících konfrontován každý v této zemi. Vidíme však, že s dobrovolností narážíme na hranici,“ řekl jeden z předkladatelů návrhu, poslanec za Zelené Till Steffen, v rozhovoru pro deník Der Tagesspiegel.

K tomuto návrhu se podle týdeníku Die Zeit původně ze své poslanecké funkce hlásil i spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD), který je asi nejvýraznějším zastáncem povinného očkování, nakonec ale zůstal stranou.

Jiná skupina poslanců za liberály (FDP) a Zelené chce ovšem předložit mírnější variantu, která by zaváděla povinné očkování pro lidi nad 50 let. Mladší lidé bez očkování by se museli dostavit k odbornému pohovoru. Návrhem se poslanci údajně inspirovali v Itálii a vycházejí ze zkušenosti, že starším věkovým kategoriím hrozí bez očkování proti covidu-19 častěji vážné zdravotní komplikace.

Dvě dávky v sobě mají tři čtvrtiny Němců

Tempo očkování proti covidu-19 je v Německu v posledních týdnech pomalé. Dvě dávky vakcíny dostalo zhruba 73 procent lidí, zhruba polovina má i třetí dávku. Nejnižší míra proočkovanosti je ve spolkové zemi Sasko, kde dosahuje asi 65 procent. Podle průzkumu televize ARD ze začátku prosince podporovalo povinné očkování pro dospělé 71 procent Němců.

Další návrh, který předložila už na začátku ledna více než třicítka poslanců z vládní FDP, ale i z opozičních křesťanských demokratů, je naopak namířen proti zavedení povinného očkování vůbec. Hlasitým odpůrcem povinné vakcinace je místopředseda FDP a zároveň místopředseda sněmovny Wolfgang Kubicki, který varuje před dalším rozdělováním společnosti.

„Pro povinné očkování neexistuje žádný logický důvod,“ řekl Kubicki pro zpravodajský web deníku Die Welt. Sám přitom tvrdí, že absolvoval tři dávky vakcíny, a všem očkování doporučuje.

Šance na úspěch některého z uvedených návrhů omezuje plánovaný postup nejsilnější opoziční frakce CDU/CSU. Její mluvčí pro zdravotnictví Tino Sorge ve středu dopoledne řekl, že poslanecký klub se k návrhům vládních poslanců nepřipojí a po středeční debatě představí vlastní „kompromisní řešení“. Bez hlasů opozičních poslanců, mezi nimiž se názory na povinné očkování také různí, se přitom vládní zastánci vakcinace neobejdou.

Samostatný návrh na připravuje také opoziční krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která povinné očkování rozhodně odmítá.

Který z návrhů má největší šanci na úspěch, se předem těžko odhaduje. „Mnoho poslanců se drží zpátky nebo nejsou rozhodnutí,“ popisuje v analýze týdeník Die Zeit. Většina vládního tábora doufá, že odpůrci povinného očkování nepřeváží. Do konce března se ale může stát leccos. Parlamentní debata se navíc rozbíhá až v době, kdy některé evropské státy začínají uvolňovat ochranná opatření s odůvodněním, že převažující varianta koronaviru omikron není tak nebezpečná jako ty předchozí.

Pokud povinné očkování v Německu projde, odpůrci se nemusí bát, že by byli k očkování přímo nuceni nebo by jim hrozilo vězení. Plánují se ale pokuty, zatím ovšem není jasné, jak budou vysoké.

Nějakou dobu se už diskutuje o potřebě očkovacího registru, který by umožnil spolehlivou kontrolu očkovací povinnosti. V Německu jsou totiž zdravotní péče a hygienická služba do značné míry decentralizované podle jednotlivých spolkových zemí a na federální úrovni taková zdravotnická databáze neexistuje. Objevily se návrhy, aby se vycházelo ze současných rejstříků, jako je evidence obyvatel podle bydliště nebo daňový registr. Ministr zdravotnictví Lauterbach však musí reagovat na obavy z porušování ochrany osobních údajů.

Aktualizace 13:15: Doplněna informace o postoji poslanecké frakce CDU/CSU.

Reklama

Doporučované