Hlavní obsah

Nenávist po Buči roste a vstřícnost vůči Rusku mizí, říká lékař z Oděsy

Foto: Profimedia.cz

Oděsa stále očekává ruský útok. Na fotografii socha vévody z Richelieu, který byl na začátku 19. století guvernérem Oděsy, skrytá pod pytli s pískem.

Reklama

V Oděse se sice běžně mluví rusky, nesetkal jsem se tu ale s nikým, kdo by stál na straně Moskvy, řekl Seznam Zprávám běloruský lékař Maxim Ačaretni z tohoto ukrajinského města, které pořád žije ve strachu z ruského útoku.

Článek

Už od začátku ruské invaze na Ukrajinu se mluví o tom, že jedním z cílů pozemní ofenzívy nebo námořního výsadku by mohla být také Oděsa. Zisk města s výrazným podílem ruskojazyčného obyvatelstva by byl pro Rusko významným strategickým úspěchem.

Je tam velký přístav klíčový jak pro ukrajinské hospodářství, tak pro tamní námořnictvo. Rusové zároveň Oděsu vnímají jako klenot své imperiální historie, proslulé jsou například Potěmkinovy schody z pláže do města nebo tamní opera. V neposlední řadě by byla Oděsa pro Moskvu důležitá kvůli vytvoření pozemního koridoru do moldavského separatistického regionu Podněstří, který už desítky let spoléhá na ruskou podporu.

Tato hrozba vznášející se nad Oděsou se zatím nenaplnila, ale v posledních dnech se město zase častěji stává cílem ruských raket, podle úřadů míří na kritickou infrastrukturu. Britský premiér Boris Johnson o víkendu varoval, že Oděsa pořád zůstává v Putinově hledáčku. Londýn chce proto na Ukrajinu poslat protilodní střely, aby se město dokázalo ubránit.

Jak se v takové atmosféře žije, na to se Seznam Zprávy zeptaly Maxima Ačaretniho, běloruského lékaře, který pracuje právě v Oděse.

Jaká je situace v Oděse, kde se nacházíte? Očekávají lidé v blízké době masivní ruský útok?

Ano, očekáváme ho. Ve městě je teď celkem klid, protože v regionu se na zemi aktivně nebojuje, probíhají ale letecké útoky. Třeba v sobotu a v neděli bombardovali, byl vidět oheň a dým. Pracoval jsem zrovna v nemocnici, žádné zraněné jsem ale neviděl, do nemocnice nikoho nepřivezli.

Nevíme, kde konkrétně ty údery byly, úřady ale říkají, že šlo o objekty infrastruktury. Ty informace jsou tajné a je zakázáno zveřejňovat fotografie míst, na které se útočilo, nebo míst, kde se nachází ukrajinská armáda a teritoriální obrana. Když to někdo dá na sociální sítě, čeká ho trestní řízení.

Útok určitě očekáváme, myslím, že se tu o něj pokusí.

Jak jste se vůbec z Běloruska do Oděsy dostal a jaká je vaše specializace?

Jsem dětský anesteziolog a hematolog. Dostal jsem se do Oděsy vloni v červnu, kdy mě z politických důvodů propustili z dětské nemocnice, kde jsem pracoval jako pediatr.

Dostávají se vám teď do rukou pacienti z války? A pokud ano, odkud je vozí?

Ti vojáci, kteří jsou zranění, se léčí ve vojenské nemocnici, ostatní civilní nemocnice se teď nacházejí v pohotovostním režimu.

O víkendu jsme viděli šokující záběry z města Buča, které osvobodila ukrajinská armáda. Jak na to lidé reagují? Roste nenávist vůči nepříteli?

Ano, podle mého názoru ta nenávist roste, a to nejenom u Ukrajinců. Já sám jsem etnický Rus a byl jsem tím šokován, psal jsem o tom na svém facebookovém účtu. Vstřícného postoje vůči Rusku je čím dál méně a čím více takovýchto hrůz uvidíme, tím víc poroste nenávist.

V Oděse byl vždy velký podíl ruského (nebo rusky mluvícího) obyvatelstva. Projevuje se to nějak během války?

To bych neřekl. Ruština se v Oděse používá jako jazyk pro dorozumívání, v ruštině je třeba i lékařská dokumentace. Nevšiml jsem si žádných represí vůči jazyku nebo lidem, kteří jím mluví. Nejsou tu ani žádní nacisté a narkomani, v Oděse žijí normální lidé.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Myslel jsem spíš na to, jestli ve městě není nějaká část lidí, kteří by válku schvalovali a stáli za ruským režimem… Nebo tihle lidé odešli už po roce 2014?

Nesetkal jsem se s nikým, kdo by to podporoval. Když na město každý den padají bomby a lidé se musejí schovávat v krytech, myslím, že to těžko někdo může schvalovat. Možná je někdo, kdo mlčí, ale většina lidí se proti tomu jasně vyjadřuje.

Před několika lety jsem navštívil Oděsu a místní nám vyprávěli, jak se tam vypořádali s proruskými separatisty. Několik lidí, kteří se tehdy chtěli zmocnit vlády, upálili. Je to ještě téma, mluví se o tom někdy?

Myslím, že ne, nevybavuji si to. Před válkou jsem o tom mluvil s lidmi z Oděsy – stalo se to v Domě odborů. Lidé z toho byli v šoku, litovali toho, že se zabíjelo a upálili se proruští demonstranti. Lidé s nimi měli soucit, teď s válkou se to ale změnilo.

Foto: Facebook Maxima Ačaretnie

Běloruský dětský lékař Maxim Ačaretni pracuje v ukrajinské Oděse.

V Bělorusku se spekuluje, jestli Lukašenko vyšle na pomoc Rusku armádu. Myslíte, že by odmítla jít do války, která je na veřejnosti tak nepopulární?

Těžko říct, já už nejsem více než rok v Bělorusku, tak nevím, jaké jsou tam nálady a situace. Nedej bože, aby Bělorusko do té války vstoupilo. Občas se objevují zprávy, že nějaké zvláštní profesionální jednotky jsou na Donbase, ale to není moc důvěryhodné, potvrzení v běloruských nezávislých médiích jsem neviděl. Na druhou stranu je pravda, že několik běloruských praporů brání Ukrajinu.

Na sociálních sítích jsou fotky Bělorusů, kteří se zapojili jako dobrovolníci na straně Ukrajiny. Máte mezi nimi kontakty? A máte ponětí, jak moc je tato skupina početná?

Znám je, neřeknu vám ale, kolik jich je ani kde se pohybují.

Reklama

Doporučované