Hlavní obsah

„Není zločin, který by nespáchali.“ Zelenskyj mluvil k Radě bezpečnosti

Foto: Rada bezpečnosti OSN - livestream

Snímek z přímého přenosu jednání Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé promluvil k Radě bezpečnosti OSN. Její členy vyzval k okamžité reakci a upozornil, že zvěrstva spáchaná ve městě Buča jsou jen špičkou ledovce. K událostem se vyjádřilo také Rusko.

Článek

Rada bezpečnosti OSN na svém úterním jednání prostřednictvím videopřenosu přivítala ukrajinského prezidenta. Ještě předtím, než se Volodymyr Zelenskyj dostal ke slovu, si však ruský velvyslanec stihl stěžovat na to, že Velká Británie, která nyní Radě předsedá, nepřijala žádost Ruska o dřívější schůzku.

Na úvod setkání promluvil také generální tajemník OSN António Guterres. Ten připomněl dopady války v podobě vysokých cen energií nebo potravin, se kterými se potýkají i ty země, které se nenacházejí v blízkosti konfliktu. Nejen proto vyzval Radu, aby udělala, co je v jejích silách, pro zastavení války. Přestat podle něj musí také utrpení, kterému lidé na Ukrajině čelí.

„Včera jsem se vrátil z našeho města Buča nedaleko Kyjeva, které bylo nedávno osvobozené od ruských vojsk,“ zahájil později svůj proslov Zelenskyj, který se na Radu podle vlastních slov obracel jménem obětí ruské agrese. „Není zločin, který by nespáchali. Ruská armáda hledala a cíleně zabíjela každého, kdo sloužil naší zemi.“

Prezident Ukrajiny před představiteli přítomnými v New Yorku promluvil také o mučení civilistů nebo znásilňování žen, kterých se ruští vojáci v okupovaných městech měli dopustit. Události ve městě Buča jsou prý jen jedním příkladem toho, co ruské jednotky na Ukrajině provádějí.

„Budou obviňovat každého, jen aby ospravedlnili své vlastní činy. Řeknou, že existují různé verze a že není možné určit, která z těchto verzí je pravdivá. Řeknou dokonce i to, že těla zabitých tam byla pohozena a že všechny podrobnosti jsou zinscenované. Ale je rok 2022. Máme nezvratné důkazy. Existují satelitní snímky. Můžeme provést úplné a transparentní vyšetřování,“ nechal se dále slyšet Zelenskyj na adresu Ruska.

Dění na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Podle ukrajinského prezidenta musí vůči Rusku přijít následky a OSN musí okamžitě jednat. Ukrajina také žádá o neomezený přístup pro novináře, maximální spolupráci s mezinárodními institucemi a zapojení Mezinárodního trestního soudu. „Jsem si jistý, že by to mělo zajímat každý členský stát OSN. Proč? Aby jednou provždy potrestal ty, kteří se považují za privilegované a kteří věří, že jim projde cokoliv.“

Prostor na jednání dostalo i Rusko. Jeho zástupce Vasilij Něbenzja odmítl obvinění ruských vojáků z válečných zločinů v Buči s argumentem, že v událostech, které ukazují ukrajinská a západní média, existují nesrovnalosti.

„Ty mrtvoly v žádném případě nepřipomínají ty, které by na ulici měly ležet už tři nebo čtyři dny,“ pronesl stálý zástupce Ruska při OSN během svého monologu. Zopakoval například i ruská tvrzení, podle kterých na Ukrajině operují tamní nacisté a radikálové, kteří používají běžné občany jako lidské štíty.

„Musíme vyříznout zhoubný nacistický nádor, který požírá Ukrajinu a který by postupem času začal požírat i Rusko. A my tohoto cíle dosáhneme, dříve nebo později,“ prohlásil Něbenzja, podle kterého chce Moskva na Donbas přinést nikoliv příměří, ale trvalý mír.

O osvobození města Buča, které leží jen pár kilometrů severozápadně od hlavního města země, Ukrajina informovala v pátek. Jejím vojákům i novinářům se však spolu s ním naskytl také pohled na zvěrstva, která měli během posledního měsíce války napáchat na tamním obyvatelstvu ruští okupanti.

Svědectví těch, kteří zničené město viděli na vlastní oči, se brzy dostala do světa. Lidé mohli na sociálních sítích i v médiích vidět fotografie civilních obětí ležících na silnicích, kdy některé měly dokonce ruce svázané za zády, nebo masové hroby s desítkami mrtvých těl.

Ruské ministerstvo obrany obrátkou popřelo, že by ruští vojáci v Buči civilisty zabíjeli. Tvrdilo, že fotografie a videa, které se dostaly na veřejnost, jsou jen „další provokací“ ukrajinské vlády. Podle dřívějších slov mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova také fakta a časová posloupnost událostí tak, jak je líčí ukrajinské úřady, neodpovídají skutečnosti.

Lídři západních zemí jednání ozbrojených sil Vladimira Putina hromadně odsoudili. Mezi nimi i Česko, jehož premiér Petr Fiala označil jednání ruské armády na Ukrajině za válečné zločiny. „Svět nikdy nesmí zapomenout Vladimiru Putinovi, že rozpoutal zbytečnou válku, při které umírají nevinní lidé,“ nechal se na twitteru slyšet předseda české vlády.

Reklama

Doporučované