Hlavní obsah

Nepál přesune základní tábor na Mount Everestu. Ledovec taje

Foto: Profimedia.cz

Základní tábor se v současnosti nachází v nadmořské výšce 5364 m. Nový tábor bude o 200 až 400 m níže.

Reklama

Nepál se připravuje na přesun základního tábora na Everestu. Ten současný kvůli globálnímu oteplování přestává být bezpečný. Nové místo se má nacházet v nižší nadmořské výšce, kde celoročně není ledová pokrývka.

Článek

Tábor, který v jarní horolezecké sezoně využívá až 1500 lidí, se nachází na rychle se ztenčujícím ledovci Khumbu. Vědci tvrdí, že tající voda ledovec destabilizuje. Tábor se v současnosti nachází v nadmořské výšce 5364 m. Nový tábor bude o 200 až 400 m níže, řekl BBC představitel nepálského ministerstva cestovního ruchu Taranath Adhikari.

„V důsledku lidské činnosti tají ledovce stále rychleji. Nyní se připravujeme na přesun tábora, brzy zahájíme konzultace se všemi zúčastněnými stranami. V podstatě jde o přizpůsobení se změnám, které pozorujeme v základním táboře. Pro udržitelnost samotného horolezectví je to nezbytné,“ řekl Adhikari agentuře Anadolu.

Plány vycházejí z doporučení výboru, který vytvořila nepálská vláda za účelem usnadnění a monitorování horolezectví v oblasti Everestu. Vědci zjistili, že ledovec Khumbu, stejně jako mnoho dalších ledovců v Himálaji, v důsledku globálního oteplování rychle taje.

Podle horolezců a nepálských úřadů se neustále rozšiřuje potok, který teče přímo uprostřed základního tábora. Studie vědců z Leeds University z roku 2018 ukázala, že zkoumaný úsek ledovce v blízkosti základního tábora se ztenčuje rychlostí jednoho metru za rok.

Většinu ledovce pokrývají skalnaté úlomky, ale jsou zde i obnažené ledové plochy, tzv. ledové útesy, a právě tání ledových útesů ledovec nejvíce destabilizuje, řekl BBC jeden z výzkumníků Scott Watson.

„Když ledové útesy takto tají, úlomky balvanů a skal, které jsou na vrcholu, se pohybují a padají. Tání pak vytváří i vodní plochy. Takže pozorujeme zvýšené nebezpečí pádu skal, nebezpečný může být i pohyb tající vody na povrchu ledovců,“ řekl a dodal, že ledovec ztrácí 9,5 milionu metrů krychlových vody ročně.

„Na místech, kde spíme, se přes noc překvapivě v ledu objevují trhliny. Několikrát jsme se probouzeli s mrazivým pocitem, že jsme do nich mohli v noci spadnout… Je to dost riskantní,“ řekl plukovník Kishor Adhikari z nepálské armády, který v základním táboře pobýval a zároveň během jarní horolezecké sezony vedl úklidovou kampaň.

Manažer základního tábora Everestu Tshering Tenzing Sherpa hovořil podobně. I podle něj jsou v táboře často slyšet hlasité zvuky způsobené pohybem ledu nebo padáním kamenů. Dodal, že je nyní nutné více sledovat, jak se ledovec pohybuje. „V minulosti se zarovnaný prostor vyboulil až po dvou až třech týdnech. Nyní se to však děje téměř každý týden,“ řekl.

Vedoucí člen výboru, který doporučil přesun základního tábora, Khimlal Gautam řekl, že k problému významně přispívá fakt, že v táboře je přítomný velký počet lidí. „Zjistili jsme například, že lidé v základním táboře denně vyprodukují kolem 4000 litrů moči. A obrovské množství paliv, jako je petrolej a plyn, které tam kvůli vaření a topení pálíme, má na ledovec zcela jistě dopad,“ řekl.

Zakladatel společnosti Alpenglow Expeditions souhlasil, že tento krok má smysl. Také předpověděl, že v oblasti současného základního tábora bude v budoucnu přibývat lavin a pádů skal. „To by mělo být pro vedoucí expedic nepřijatelné, protože se tomu dá předejít,“ řekl.

Hlavní nevýhodou nové lokace tábora bude skutečnost, že by se prodloužil výstup ze základního tábora do tábora, který je dalším výchozím bodem pro výstup na horu. Většina horolezců stále vystupuje na Everest z nepálské strany, ale počet horolezců začínajících v Číně se zvyšuje, poznamenal web BBC.

Navzdory problémům je současné stanoviště základního tábora podle BBC stále stabilní a může svému účelu sloužit ještě tři až čtyři roky. Nepálští představitelé však tvrdí, že k přesunu lokace dojde do roku 2024. „Posoudili jsme technické a ekologické aspekty základního tábora, ale před jeho přemístěním budeme o situaci muset diskutovat s místními komunitami a zvážit další aspekty,“ řekl Adhikari.

Reklama

Doporučované