Hlavní obsah

Nevyvolávejte paniku, vzkazuje Zelenskyj Západu

Foto: Profimedia.cz

Dnešní tiskovou konferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádal pro západní novináře.

Reklama

Na tiskové konferenci pro západní novináře také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentur apeloval, že Západ by měl otevřeně říct, zda Ukrajina jednou vstoupí do Severoatlantické aliance (NATO).

Článek

Ukrajina ve sporu s Ruskem nepotřebuje paniku, napětí se nyní nevyhrocuje, i když se to do budoucna nedá vyloučit, prohlásil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kromě členství v NATO nevidí pro svou zemi prezident žádné jiné bezpečnostní záruky.

„Nepotřebujeme paniku (ohledně případné ruské invaze), potřebujeme stabilizovat naši ekonomiku,“ zdůraznil Zelenskyj podle agentury AFP. „Jsou signály i od představitelů respektovaných států, prostě říkají, že zítra bude válka. To je panika,“ dodal podle webu BBC na tiskové konferenci v Kyjevě.

Ukrajinský prezident připustil, že nedokáže říct, zda „zítra či v únoru vypukne válka“, podotkla agentura Reuters. Pokud by konflikt vypukl, neomezil by se jen na území Ukrajiny, varoval Zelenskyj s tím, že by měl podobu hybridní války.

Prezident také pokládal za vhodné zdůraznit svou plnou důvěru v ukrajinskou armádu, zocelenou osmi lety bojů s proruskými separatisty na východě země, jejíž úroveň podle prezidenta není slabší než schopnosti armád členských států Severoatlantické aliance.

„Nyní nezaznamenáváme větší eskalaci než dříve. Ano, zvětšil se počet (ruských) vojáků (u hranic Ukrajiny), ale na to jsem upozorňoval už na začátku loňského roku, kdy Rusko podnikalo vojenská cvičení. Teď se nedomnívám, že situace je napjatější, než byla tehdy, kdy (ruská) cvičení vrcholila. Ale tehdy se nevedla taková informační politika,“ řekl šéf státu podle agentury Unian a apeloval na média, aby informovala vyváženě a novináři si všímali, že po kyjevských ulicích tanky nejezdí.

Zelenskyj, který měl ve čtvrtek večer dvouhodinový rozhovor s americkým prezidentem Joem Bidenem, opět popřel případné rozpory a napětí, o kterých se po telefonátu zmiňovala americká média. „Nemáme nedorozumění s prezidentem Spojených států. Prostě hluboce chápu, co se děje v mém státu, zatímco on (Biden) hluboce chápe, co se děje v USA, a to je vše,“ řekl Zelenskyj podle agentury Unian.

Proti tvrzení televizní stanice CNN, že čtvrteční rozhovor obou prezidentů se příliš nepodařil, protože se oba lídři neshodli na míře rizika ruské invaze na Ukrajinu, se mezitím už ohradil Bílý dům i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Zdroj CNN popsal rozhovor jako „dlouhý a upřímný“. Biden v něm údajně varoval před bezprostředně hrozícím útokem a řekl, že invaze je nyní v podstatě jistá a dojde k ní někdy v únoru. Zelenskyj však podle CNN znovu zopakoval svůj postoj, že si je velmi dobře vědom nebezpečí, které představuje 100 000 ruských vojáků shromážděných na ukrajinských hranicích. Hrozba z Ruska je podle něj „nebezpečná, ale nejednoznačná“.

Rusko v posledních týdnech vyslalo desetitisíce vojáků do blízkosti hranic s Ukrajinou. Kyjev, USA i další západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Zároveň však předložilo řadu bezpečnostních požadavků, které ale Západ odmítl.

Za cynická označil Zelenskyj dnešní slova šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, který ukrajinského prezidenta pozval k návštěvě Moskvy či jiných ruských měst. Připomněl, že ruská strana dopředu odmítá na možných setkáních hovořit o Donbasu, částečně ovládaném proruskými separatisty, aby Kyjev přiměla k přímým jednáním s povstalci. To až dosud Ukrajina odmítá učinit, separatisty totiž pokládá za pouhé loutky Moskvy.

„K čemu je takové poselství? Vždyť říkají, že nemůžou jednat o Donbasu, že je to vnitřní věc. Proč vybízí k takové podobě schůzky, aby s tím pozvaný nesouhlasil? O čem pak jednat? Vždyť (Lavrov) je dospělý, prý s bohatými zkušenostmi,“ řekl Zelenskyj.

„Proč navrhuje něco, co nepovede k žádnému výsledku? Asi je mu jedno, zda na hranici lidé umírají. Je to tupý cynismus,“ rozhořčil se Zelenskyj a zdůraznil, že jako ukrajinský prezident musí o Donbasu jednat. Současně ujistil, že se nebojí schůzky s ruskými představiteli. Zdůraznil, že je pro seriózní jednání, které by mělo smysl.

Agentura Unian připomněla, že Lavrov označil ukrajinského prezidenta za „mládežníka“ a „našeho odchovance“, protože svého času jako herec vystupoval v ruské televizi. Ministr prohlásil, že Rusko je připraveno jednat s ukrajinským vůdcem, ať v Moskvě, Petrohradu či v Soči, ale pouze o zlepšení a normalizaci bilaterálních vztahů.

Moskva označuje konflikt v Donbasu, který si od jara 2014 vyžádal podle odhadů přinejmenším 13 000 mrtvých, za „občanskou válku“, zatímco podle Kyjeva jde o „agresi Ruska“ a nevyhlášenou válku proti Ukrajině.

Reklama

Doporučované