Hlavní obsah

Nezničitelné bratrství zničeno. Kyrgyzstán zrušil cvičení „ruského NATO“

Foto: volkova natalia, Shutterstock.com

Snímek z vojenských her v roce 2020 v Moskevské oblasti, kterých se kromě Ruska zúčastnily i státy Střední Asie.

Reklama

aktualizováno •

Kyrgyzstán na poslední chvíli zrušil vojenské manévry Ruskem vedené Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Začít měly už v pondělí.

Článek

Kyrgyzstán v neděli jednostranně a bez bližšího vysvětlení zrušil vojenské manévry zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), které měly začít v pondělí na východě této středoasijské země.

K uskupení patří také Rusko a přizvány byly Srbsko, Sýrie a Uzbekistán, informovala agentura AP.

O zrušení manévrů, které dostaly název Nezničitelné bratrství – 2022, informovalo kyrgyzské ministerstvo obrany. Zúčastnit se měla velitelství armád a vojsko, cvičení mělo trvat do pátku. Členy ODKB jsou kromě Kyrgyzstánu a Ruska i Arménie, Bělorusko, Kazachstán a Tádžikistán.

Podle AP je rozhodnutí Biškeku známkou napětí panujícího v alianci, která vznikla v 90. letech po rozpadu Sovětského svazu. V září se Arménie nezúčastnila společných manévrů v Kazachstánu a kritizovala ODKB, že se za ni jednoznačně nepostavila v jejím boji s Ázerbájdžánem.

Rusko a další členové organizace odmítli žádost Jerevanu o vojenskou pomoc, kterou Arménie vznesla krátce poté, co v září začaly boje. Organizace pouze na hranici poslala misi, která měla zjistit okolnosti. Arménie obvinila Baku, že na pozice arménské armády útočí ázerbájdžánské dělostřelectvo a drony.

Analýza

Zatímco se Rusko soustředí na Ukrajinu, kterou napadlo mimo jiné ve snaze zamezit odklonu země od Moskvy na Západ, ubývá mu sil k udržení vlivu v dalších postsovětských státech.

Navzdory ambici být protějškem NATO má ODKB podle agentury AP problém s definicí svého účelu. Nedokázala zasáhnout v četných krizích mezi svými členy, což podle AP vyvolává otázky o její životaschopnosti. Organizace zůstala pasivní i při loňských bojích na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem.

ODKB se nyní zaměřuje na ochranu před možným rozšířením konfliktu v Afghánistánu do sousedního Tádžikistánu. Rusko mělo v září v této zemi 5000 vojáků, což je o 2000 méně než dříve. Kreml část kontingentu odvolal na frontu na Ukrajině.

Řada analytiků s ohledem na válku na Ukrajinu upozorňuje, že Rusko ztrácí ve Střední Asii svůj vliv. Podle exilového ruského serveru The Moscow Times se představitelé bývalých sovětských republik zalekli, že by Moskva ukrajinský precedent mohla někde zopakovat.

Pro celou oblast Střední Asie a jižního Kavkazu podle Slavomíra Horáka z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK platí, že válka na Ukrajině minimálně velmi změnila a zúžila manévrovací prostor Ruska.

„Neznamená to, že tam ten prostor vůbec není, ale zmenšil se. Dá se to pojmenovat i tak, že se tady ruský vliv zmenšil, ale k pokusům o měření vlivu jsem obecně skeptický, vliv se dá těžko kvantifikovat,“ zhodnotil Horák v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Autoritářské režimy ve Střední Asii velmi dobře rozumí tomu, že pouze Rusko má určitý vliv na (jejich) domácí politiku,“ domnívá se Temur Umarov z think tanku Carnegie Endowment for International Peace, se kterým mluvil server The Moscow Times. „To poskytuje Rusku páky,“ dodává.

Reklama

Doporučované