Hlavní obsah

Nikdo mě nevaroval, že večírek byl proti pravidlům, brání se Johnson

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson před svým sídlem a dějištěm kritizovaných večírků v Downing Street 10.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson odmítl obvinění svého bývalého poradce Dominika Cummingse, že lhal parlamentu o večírku v Downing Street. Podle Johnsona ho nikdo nevaroval, že večírek byl v rozporu s tehdejšími pravidly.

Článek

Za premiéra se postavil ministr spravedlnosti Dominic Raab, který prohlásil, že je to nesmysl, či ministr financí Rishi Sunak, který uvedl, že Johnsonovi věří. Premiér podle Cummingse věděl, že se v jeho rezidenci během celostátní koronavirové uzávěry chystal večírek, i když tvrdí opak.

Podle Johnsona ho nikdo nevaroval, že setkání bylo v rozporu s tehdejšími koronavirovými opatřeními. „Ne. Nikdo mi neřekl, že to, co děláme, je, jak říkáte, proti pravidlům, že dotyčné setkání je něco, co není pracovní akce,“ řekl Johnson. Premiér se vyhnul několika otázkám, zda odstoupí, pokud se prokáže, že uvedl parlament v omyl.

Johnson se minulý týden omluvil v parlamentu za to, že se předloni 20. května zúčastnil setkání, kam si lidé měli donést vlastní alkohol. Domníval se prý, že jde o pracovní schůzku.

„Podívejte, domněnka, že lhal, je nesmysl. V Dolní sněmovně se vyjádřil velmi jasně; odpověděl, že to považoval za pracovní akci,“ uvedl Raab. Premiéra podpořil i ministr financí Sunak. Na otázku, zda věří vysvětlení premiéra k zahradnímu večírku v Downing Street, odpověděl: „Samozřejmě, že ano, premiér minulý týden v parlamentu uvedl, jak tuto záležitost chápe.“

Dominic Cummings, architekt britského odchodu z Evropské unie a bývalý Johnsonův blízký poradce, z Downing Street odešel v atmosféře rozjitřených emocí v listopadu 2020. Nyní na twitteru uvedl, že premiér souhlasil s tím, aby se večírky konaly. „Nejen já, ale další očití svědci… by odpřisáhli, že takto se věci odehrály,“ napsal Cummings.

Johnsonova omluva přišla poté, co stanice ITV News zveřejnila e-mailovou pozvánku od Johnsonova hlavního soukromého tajemníka Martina Reynoldse na akci konanou 20. května 2020, v níž žádá účastníky, aby si „přinesli vlastní alkohol“.

Cummings uvedl, že poté, co Reynoldsovi nejméně dva lidé řekli, aby pozvání zrušil, se Reynolds u Johnsona ujistil, zda se má akce konat. „Premiér souhlasil, že by se to mělo uskutečnit,“ uvedl Cummings na svém blogu.

Úřednice Sue Grayová momentálně vyšetřuje asi tucet obvinění z porušování pravidel zavedených v boji proti šíření koronaviru, ať už ze strany Johnsona, jeho týmu a zaměstnanců v jeho oficiální rezidenci na Downing Street. Johnsonovi ministři uvedli, že je třeba počkat na závěry vyšetřování.

Johnsonův mluvčí dnes vyzval každého, kdo má informace k „údajným“ večírkům, aby se přihlásil. Na otázku, zda by byl premiér rád, kdyby Cummings promluvil k formálnímu vládnímu vyšetřování, mluvčí odvětil: „V zadání je jasně uvedeno, že pokud má někdo informace důležité pro vyšetřování, měl by se přihlásit vyšetřovacímu týmu.“

Kvůli skandálům klesá Johnsonova podpora mezi voliči a jeho Konzervativní strana se v průzkumech veřejného mínění propadá. Stále více konzervativních zákonodárců prohlašuje, že Johnson by měl odstoupit.

Reportéři deníku The Guardian po celé úterý přinášeli informace o rostoucí nespokojenosti uvnitř Konzervativní strany. Podle novináře Aubreyho Allegrettiho se v budově parlamentu sešly asi dvě desítky konzervativních poslanců, kteří kandidovali v roce 2019, aby prodiskutovali, „jak se zbavit Borise Johnsona“.

Reportérka stanice Sky News Mollie Maloneová pak na twitteru uvedla, že konzervativní poslanci mohou být k získání 54 hlasů potřebných k vyvolání hlasování o důvěře premiérovi blíž, než si veřejnost myslí.Už během víkendu se v britských médiích hovořilo o 35 dopisech odeslaných předsedovi poslaneckého klubu siru Grahamovi Bradymu.

Šéf kanceláře bývalé premiérky Theresy Mayové a častý kritik současného premiéra Gavin Barwell pak uvedl, že Johnsonova poslední omluva za účast na večírku v zahradě Downing Street je „naprosto beznadějná“.

Do předsedy vlády se strefuje také opozice. Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová v reakci na jeho poslední prohlášení řekla, že „Boris Johnson jistě ví, že toto je konec cesty“. „Je to premiér, to on nastavil pravidla, nepotřeboval, aby mu někdo řekl, že večírek, kterého se zúčastnil, pravidla porušil,“ cituje stanice BBC Raynerovou. „Kdyby měl nějaký respekt k britské veřejnosti, udělal by slušnou věc a rezignoval,“ dodala politička.

Lídr liberálních demokratů sir Ed Davey uvedl, že premiér si to „jen sám sobě zhoršuje“ svými „prázdnými výmluvami“ a „průhlednými nepravdami“.

Reklama

Související témata:

Doporučované