Hlavní obsah

Nikdy neměli žádného nakaženého, teď země vyhlásila lockdown

Foto: Profimedia.cz

Kiribati patří mezi nejodlehlejší místa na Zemi. Nejbližší kontinent, Severní Amerika, se nachází ve vzdálenosti asi 5 tisíc kilometrů.

Reklama

Kiribati poprvé přistoupilo k rozsáhlým protikoronavirovým opatřením. Snaží se tak zamezit možnému šíření covidu-19, který do země zanesli cestující prvního obnoveného letu z Fidži.

Článek

Celou dobu se mu koronavirová pandemie vyhýbala, dnes ale odlehlý ostrovní stát Kiribati vyhlásil svůj vůbec první lockdown kvůli nárůstu počtu nakažených nemocí covid-19. Koronavirus byl odhalen u cestujících z mezinárodního letu, uvedla agentura AFP. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přitom Kiribati dosud od začátku pandemie neoznámilo žádný případ nákazy.

Kiribatská vláda otevřela letiště pro mezinárodní lety 10. ledna po deseti měsících uzávěry, hned v prvním letu 14. ledna z Fidži nicméně 36 pasažérů z celkových 54 mělo pozitivní test na covid-19. Od nich se nakazili další čtyři lidé, uvedla britská BBC. Všichni cestující jsou nyní pod dohledem zdravotníků.

Tamní vláda se kvůli obavám z možného šíření rozhodla zakročit a přistoupila k striktním omezením. Koronavirová uzávěra tak začala v ostrovním státě platit v sobotu. Jak dlouho potrvá, není jasné. Podle nových pravidel byli lidé vyzváni, aby se drželi doma, a zakázána byla veškerá shromáždění. Obyvatelé mohou ven jen kvůli nákupu nezbytných potřeb, a sice od 6:00 do 14:00. Od pondělí se také uzavřou školy.

„Jediný způsob, kterým můžeme s virem bojovat, je kompletní vakcinace,“ uvedl úřad kiribatského prezidenta. „Vyzýváme veřejnost, aby dokončila očkování a ochránila tak sebe i své rodiny,“ dodal.

Nakažení cestující přitom před čtyřhodinovým letem z Fidži museli podstoupit dvoutýdenní karanténu a pravidelně se testovali. Na palubu letadla se dostali pouze ti s negativním testem na přítomnost covidu-19. Všichni také museli být očkovaní.

Podle kiribatské vlády má za sebou první dávku očkování přes 93 procent tamní populace nad 18 let. Druhou dávku jen 53 procent, informuje britský deník The Independent.

Souostroví Kiribati patří mezi nejodlehlejší místa na Zemi. Obývá ho 119 tisíc lidí. Nejbližší kontinent, Severní Amerika, se nachází ve vzdálenosti asi 5 tisíc kilometrů.

Reklama

Doporučované